Cum a ajuns o mască ritualică de pe vremea dacilor un simplu trofeu în vestibulul vilei în care a locuit Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O masca de bronz descoperită pe Colina Sacră a cetăţii dacice Buridava (Ocnele Mari-Vâlcea), un obiect de o valoare inestimabilă, a fost confiscată de dictator înainte să fi fost expusă măcar o dată într-un muzeu din ţară.

În anii ’70, o armată de arheologi, în frunte cu reputatul cercetător Dumitru Berciu, a luat la puricat fiecare palmă de pământ din Cosota, Ocnele Mari, pentru a scoate la suprafaţă vestigiile unuia din cele mai puternice centre economice de pe vremea regelui Burebista: cetatea Buridava. 

Cercetătorii au avut surpriza să constate în timpul săpăturilor arheologige că Buridava, cetate situată pe un important zăcământ de sare,  nu a fost doar un simplu centru comercial, ci şi una din davele cu o viaţă rituală intensă. 

Aceştia au descoperit în zona acropolei, pe Colina Sacră, la doar câţiva kilometri distanţă de centrul administrativ de astăzi al localităţii Ocnele Mari, o replică a unui palat roman compus din şapte încăperi subterane, edificiu despre care istoricii au spus că era folosit de preoţi. 

Cel mai interesant şi mai valoros obiect scos la suprafaţă dintr-o astfel de cameră subterană a fost însă o mască de bronz confecţionată de dacii buridanvenşi în urmă cu mai bine de două mii de ani,

“Este o mască ritualică, o copie a unei zeităţi greco-romane- probabil îl înfăţişează pe zeul războiului. Obiectul este confecţionat din foiţe de bronz de doi milimetri grosime, iar până acum nu ştiu şi nici n-am mai auzit să mai existe aşa ceva în ţară sau în Europa. În momentul descoperirii, acest obiect a făcut furori, toţi şi-au dat cu părerea, toţi au vrut să o vadă”, spune Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea.  

Masca, confiscată de la arheologi

Descoperirea de pe Colina Sacră a făcut senzaţie în lumea academică, obiectul fiind transportat la Institutul Arheologic Bucuresti- cel care finanţa campaniile arheologige din judeţul Vâlcea- dar nu a putut fi admirat de publicul larg, ci doar de arheologi şi câţiva dintre  “academicienii” care au trecut pragul vilei în care a locuit familia Ceauşescu până la Revoluţie. 

Mare colecţionar de obiecte strălucitoare sau unicat, dictatorul Nicolae Ceauşescu a confiscat pur şi simplu masca veche de două mii de ani.  Obiectul considerat parte din tezaurul naţional a vegheat intrarea în vila dictatorului din 1978 până la Revoluţia din 1989. 

“În mediul academic s-a vorbit foarte mult despre această descoperire şi, automat, politrucii culturali care gravitau în jurul lui Ceauşescu l-au înştiinţat despre existenţa acestui obiect.  Masca nu a fost expusă niciodată până la Revoluţie, iar de la Institutul Arheologic a ajuns direct pe un perete din casa Dicatorului, mai exact în vestibulul vilei în care a locuit acesta până la Revoluţie. Norocul nostru a fost că atunci când a ajuns în casa familiei Ceauşescu s-au întocmit şi nişte acte, iar revoluţionarilor care au găsit masca le-a fost destul de uşor să contacteze  Muzeul Judeţean de Istorie din Vâlcea. Pot să spun că, după ce a stat atâţia ani în casa lui Ceauşescu, masca a ajuns la noi într-o stare deplorabilă. Noroc că a fost confecţionată din bronz şi nu din fier, că altfel dispărea pur şi simplu”, mai spune Claudiu Tulugea. 

Odată ajunsă în custodia muzeului din Vâlcea, masca de bronz a fost curăţată şi tratată cu o soluţie specială, şi întărită cu răsină. După restaurare, obiectul arheologic a fost pus la loc de cinste, într-una din sălile Muzeului Judeţean de Istorie “Aurelian Sacerdoţeanu”, curioşii având posibilitatea să studieze oricând piesa de tezaur. 

S-a aşezat uitarea peste Colina Sacră

Din păcate, sanctuarul din Ocnele Mari în care a fost găsită masca de bronz a fost dat uitării şi puţini sunt cei care se încumetă să urce pe Colina Sacră a davei, locul mistic asemuit de mulţi cu muntele Kogaion, locul în care s-a retras Zamolxis, zeul suprem al dacilor.  Interesul pentru vechea aşezare dacică a scăzut după Revoluţie, Buridava fiind în prezent doar un câmp năpădit de buruieni. Dacă în perioada comunistă serii întregi de tineri au trecut prin şantierul arheologic din Ocnele Mari, în zona mai pot fi văzuţi acum foarte rar studenţi sau arheologi. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite