Cel mai mare lanţ uman pe o pârtie din România se formează în acest weekend, la Pârtia Transalpina Ski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea Voineasa ar putea deveni mult mai atrăgătoare. FOTO: Arhivă
Staţiunea Voineasa ar putea deveni mult mai atrăgătoare. FOTO: Arhivă

Circa o mie de persoane, iubitoare de sporturi de iarnă, sunt aşteptate să formeze un mare lanţ uman sâmbătă, 31 august, la ora 11.00, pe Pârtia de la Transalpina Ski Resort, din zona Voineasa. Scopul acţiunii este de a atrage atenţia într-un mod inedit – pe schiuri, vara – asupra deciziei guvernului de a sista lucrările de finalizare a Pârtiei Transalpina.

Pârtia Transalpina Ski Resort, un proiect în valoare de aproximativ 35 milioane de euro, este cea mai modernă pârtie din schi din România. Lucrările pentru dezvoltarea acesteia au demarat în septembrie 2011. Deşi proiectul este finalizat în proporţie de 90 la sută şi a atras câteva zeci de mii de români în sezonul 2012/2013, lucrările au fost oprite în iunie 2013, printr-o decizie a guvernului.

Lanţul uman de la Pârtia Transalpina Ski Resort este o iniţiativă a grupului “Noi vrem să schiem în România”, un grup de acţiune independent, neafiliat niciunui partid politic şi ONG, care îşi propune să promoveze turismul în România şi, în particular, continuarea lucrărilor la Domeniul Schiabil Transalpina. Grupul a fost creat la sfârşitul lunii iunie 2013, de către Denisa Pirnea, o iubitoare de schi din Râmnicu-Vâlcea. Denisa, 40 de ani, nu face parte din nicio grupare politică şi nu are niciun interes comercial în zona Pârtiei Transalpina.

“Chiar nu ne-am săturat să râvnim la pârtiile austriecilor? Acum, când avem şi noi o pârtie modernă, o închidem şi o trimitem în paragină, cu tot cu banii care s-au investit până acum în ea? Sunt întrebări de bun simţ. Iar demersul nostru, de a forma cel mai mare lanţ uman făcut vreodată pe o pârtie din România, sperăm să fie luat în seamă”, a declarat Denisa Pirnea, fondatorul Grupului de acţiune. “Ce vom striga noi sâmbătă? Unu: daţi drumul la finalizarea proiectului. Doi: noi vrem să schiem în România!”, a mai spus Denisa Pirnea.

Din iunie până în prezent, Grupul Domeniul Schiabil Transalpina a atras peste 1.200 de membri pe Facebook şi a strâns tot atâtea semnături, din diverse colţuri ale ţării, pentru continuarea proiectului.

Proiectul a început în 2011, în mandatul de ministru al Elenei Udrea. Valoarea proiectului este de aprox 35 milioane de euro, din care, în mandatul de ministru al Elenei Udrea, au fost plătiţi 25 de milioane. Mai sunt de plată, deci, aproximativ 10 milioane de euro, dar noul ministru al turismului, Maria Grapini Grapini are buget pentru investiţii in turism de 4 mil Euro pe 2013.

Conform organizatorilor acţiunii, finalizarea pârtiei ar putea crea 2.000 - 3.000 de locuri de muncă în zonă, locul aflându-se la intersecţia unor judeţe cu şomaj mare – Vâlcea, Gorj, Hunedoara şi Alba, ar putea aduce sute de mii de schiori pe sezon (iarna trecută au fost peste 100.000 de urcări pe instalaţia de schi) şi ar aduce bani la bugetul local şi central.

Dezvoltarea Pârtiei Transalpina Ski Resort a fost posibilă printr-un proiect naţional mai amplu, ce prevedea construcţia a 80 de kilometri de pârtii de schi în România. Proiectul Pârtiei Transalpina Ski Resort face parte din programul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea Voineasa”, iniţiat în septembrie 2011 şi semnat de Primăria Voineasa (coplătitor în cuantumul a 2 la sută din valoarea proiectului), Consiliul Judeţean Râmnicu-Vâlcea şi fostul Minister al Dezvoltării şi Turismului.

Cei care doresc să afle mai multe despre acţiunea de sâmbătă şi despre Pârtia Transalpina Ski Resort pot vizita site-ul www.domeniulschiabiltransalpina.ro, sau pot suna la Denisa Pirnea - 0727.699.211.

Citeşte şi:

FOTO Udrea îi cere lui Ponta să aloce fonduri pentru finalizarea pârtiei de schi Vidra din judeţul Vâlcea

Transalpina, şoseaua nimănui

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite