Ce pedeapsă cu închisoarea a primit un bărbat care şi-a omorât în bătaie iubita cu 20 de ani mai tânără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea a fost pus în aplicare miercuri, 19 iunie, de către poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Vâlcea. Persoana vizată, Ilie Muşuroi, este un bărbat de 59 de ani din localitatea vâlceană Lungeşti condamnat după ce, în urmă cu cinci ani, şi-a omorât în bătaie iubita cu 20 de ani mai tânără.

În vara anului 2014, în curtea unei locuinţe din Lungeşti - Vâlcea o femeie de 34 de ani, Ecaterina Butoeru, era omorâtă în bătaie de partenerul de viaţă, Ilie Muşuroi, de 54 de ani. Patru zile mai târziu, Ecaterina murea din cauza leziunilor suferite, în Spitalul Judeţean Craiova, unde fusese transferată de către medicii din Drăgăşani.

Ancheta a durat mai bine de doi ani, perioadă în care magistraţii vâlceni au decis că nu se impune ca suspectul să stea preventiv după gratii. O scurtă perioadă, Ilie Muşuroi a fost arestat la domiciliu. După ani de judecată, pe la mai multe instanţe, Tribunalul Vâlcea a emis, după sentinţa definitivă dată miercuri de Curtea de Apel Piteşti, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru următorii 6 ani pe numele lui Ilie Muşuroi. 

Bărbatul a fost încarcerat şi se află acum într-un penitenciar de pe raza judeţului Argeş. În plus, el va trebui să plătească peste 12.500 de lei daune morale şi cheltuieli de spitalizare.

O anchetă greoaie, cu întorsături de situaţii

Cazul morţii din Lungeşti - Vâlcea a dat mari bătăi de cap anchetatorilor. Deşi de la bun început, Muşuroi a fost acuzat că şi-a omorât iubita, după deshumarea cadavrului, a scăpat, în primă instanţă, de acuzaţia de loviri cauzatoare de moarte, alegându-se doar cu o amendă penală.

Totul a plecat de la expertiza medico-legală făcută de legiştii din Craiova, fiindcă femeia a murit în spitalul judeţean din Bănie. Suspectul principal a venit în apărarea sa cu un argument care i-a determinat pe anchetatori să ceară deshumarea cadavrului, şi anume că înainte de a o bate el, femeia mai fusese bătută şi de altcineva. Cert este că după cel de-a doua expertiză, s-a ajuns la concluzia că femeia a murit din cauze naturale, iar în primă instanţă, Muşuroi a scăpat doar cu o amendă penală.

Bătută cu un par până şi-a pierdut cunoştinţa  

În comuna în care locuiau, Ecaterina şi Ilie erau cunoscuţi ca mari consumatori de băuturi alcoolice, potrivit martorilor citaţi. În seara cu pricina, ambii se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, când au început să se certe. Situaţia a scăpat de sub control, în momentul în care bărbatul a pus mâna pe un par cu care a lovit-o pe femeie până aceasta a leşinat. 

Patru zile mai târziu, Ecaterina a murit în spital, dar cazul a ajuns în atenţia autorităţilor abia după o săptămână de când a fost comisă fapta. Medicii legişti din Craiova au ajuns la concluzia că exista o legătură între leziunile suferite şi deces. 

Doi ani mai târziu, anchetatorii cereau arestarea preventivă a lui Ilie Muşuroi, pe baza dovezilor descoperite, probe care nu au fost considerate suficient de concludente de către magistraţi care au decis arestul lui la domiciliu.

Măsuri ciudate: arest la domiciliu şi deshumarea cadavrului

La trei ani după comiterea faptei, s-a cerut o nouă expertiză medico-legală, moment în care a fost deshumat cadavrul, asta în timp ce vâlceanul se afla sub control judiciar.

Anul trecut, s-a finalizat expertiza criminalistică, iar magistraţii au decis schimbarea încadrării juridice, considerând că victima a murit din cauze naturale.

Ilie Muşuroi s-a ales atunci cu o amendă de 4.000 de lei, corespunzătoare unui număr de 200 zile amendă, din care s-a scăzut perioada cât a fost arestat la domiciliu, decembrie 2016 - aprilie 2017. 

La cei 2.000 de lei rămaşi s-au mai adăugat încă 3.000 reprezentând cheltuielile judiciare către stat. Şi părea că astfel se va finaliza acest caz.

Magistraţii argeşeni au desfiinţat, în parte, sentinţa

Măsura a fost contestată de procurori, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel Piteşti care a desfiinţat sentinţa în parte şi a decis condamnarea lui Muşuroi la 6 ani de puşcărie. 

În sentinţa dată miercuri de magistraţii argeşeni se precizează, printre altele: „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi de partea civilă Butoeru Ionuţ, împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Vâlcea. Desfiinţează în parte sentinţa şi rejudecând: înlătură dispoziţia privind schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului Muşuroi Ilie, precum şi condamnarea acestuia la pedeapsa amenzii penale, cu toate consecinţele. Condamnă pe inculpatul Muşuroi Ilie la 6 ani închisoare” pentru „lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

În plus, instanţa a admis pentru prima dată cererea unei rude a victimei, Ionuţ Butoeru, obligându-l pe Muşuroi să-i plătească acestuia 11.000 lei daune morale. Totodată, a fost obligat să plătească şi cheltuielile de spitalizare ale victimei către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, în sumă de 1.557 lei. Sentinţa este definitivă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite