Site-ul Primăriei Băile Olăneşti, spart de două ori în aceeaşi zi. Cuvinte obscene pe pagina de primire: „Hacked! M..ie PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-ul Primăriei Băile Olăneşti - Vâlcea hackerit de două ori în aceeaşi zi, cu un mesaj obscen la adresa PSD
Site-ul Primăriei Băile Olăneşti - Vâlcea hackerit de două ori în aceeaşi zi, cu un mesaj obscen la adresa PSD

Site-ul Primăriei Băile Olăneşti din Vâlcea a fost spart de hackeri. Angajaţii administraţiei locale au văzut miercuri dimineaţă, 19 iunie, mesajul de întâmpinare de pe site: „Hacked! M...ie PSD”. Site-ul a fost refăcut, dar la scurt timp, a apărut acelaşi mesaj.

GALERIE FOTO

Angajaţii Primăriei Băile Olăneşti au constatat miercuri dimineaţa că site-ul administraţiei locale a fost din nou ţinta atacurilor hackerilor. De această dată, în locul interfaţei de primire apăreau trei cuvinte: „Hacked! M...ie PSD”.

Am reuşit să luăm legătura chiar cu persoana care se ocupă de gestionarea site-ului din partea Primăriei Băile Olăneşti: „Păi, l-am restaurat”, a fost prima reacţie când l-am întrebat ce s-a întâmplat cu site-ul. Apoi, când a verificat situaţia, şi-a dat seama că problema reapăruse: „Acum o jumătate de oră era bine. De dimineaţă, ne-am trezit cu el aşa şi am luat legătura cu cei care ne găzduiesc domeniul. Acum o jumătate de oră ne-au răspuns cei de la hosting şi ne-au spus că s-a rezolvat problema, că au restaurat site-ul. De aceea, v-am şi spus că s-a rezolvat problema”.

„Nu este pentru prima dată când o păţim”

Situaţia apare la nici două săptămâni după ce mai multe instituţii din ţară au fost lovite de hackeri, la fel ca anul trecut. „Nu este pentru prima dată când o păţim. Nu doar noi, mai multe primării. Ştiţi că a fost un scandal la nivelul întregii ţări când mai multe instituţii publice au fost atacate cibernetic. S-a deschis la vremea respectivă un dosar penal, s-au găsit vinovaţii, s-a ajuns în judecată... De la unii chiar s-au cerut bani ca site-urile să fie refăcute. Nu a fost cazul nostru. Nu au personal nimic cu noi, ci cu partidul de guvernământ. Au fost data trecută şi mesaje anti-Dragnea. Am înţeles că ar fi unii care ar avea ceva cu sindicatele din Poliţie în scandalul cu Paraziţii, dar sincer nu văd legătura cu noi. Probabil sunt atacuri ale unor „băieţi deştepţi” supăraţi”, am mai aflat de la administratorul site-ului atacat,Popescu Laurenţiu.

„Nu au ceva cu noi, ci cu partidul de guvernământ”

De această dată peste 2 milioane de conturi, printre care multe instituţii publice şi zeci de mii de web-site-uri au fost sparte de hackeri. De aceea, specialiştii îi sfătuiesc pe români fie să-şi verifice securitatea contului, fie să-şi modifice parolele. 

„Sincer, nu ştiu ce se poate face împotriva băieţilor ăstora. Nu pot să-mi dau seama cine sunt. Mai mult ca sigur că nici acum nu suntem singurii atacaţi. Dacă ar fi avut ceva special cu noi, ar fi fost mesaj direct la adresa noastră. Pe când aşa... Au ceva cu PSD-ul, cu Dragnea, cu Paraziţii...”, ne-a mai spus angajatul Primăriei Băile Olăneşti.

„Este mai degrabă o şicană” 

Gestionarul site-ului a catalogat situaţia ca fiind mai degrabă o şicană: „Pentru noi, situaţia nu este atât de gravă, fiindcă noi îl putem reface, fiindcă aveam baza de date. Nu ne-a afectat nici acum foarte tare. Este mai degrabă o şicană. Este un inconvenient pentru cei care au nevoie de informaţii şi nu şi le pot lua direct de pe site. În rest, nu este vorba despre costuri, totul se face gratis, conform clauzelor din contract. Doar că va dura. Acum, pentru că ne-aţi atras dumneavoastră atenţia, vom lua din nou legătura cu cei care se ocupă de mentenanţă, ca să refacă site-ul. Sincer, nu ştiu cum funcţionează acest lucru, ori au infiltrat ceva pe site, ori monitorizează, de au şi aflat imediat că l-am refăcut.”

Primarul Sorin Vasilache a recunoscut că situaţia nu este deloc plăcută şi că speră ca aceasta să se rezolve în cel mai scurt timp.  

Între timp, a apărut pe site şi următorul mesaj: „Primăria Băile Olăneşti. Avertisment către administratorii acestui website: Website vulnerabil! Numele vulnerabilităţii: SQL INJECTION, ADMIN PANEL. Fixaţi această vulnerabilitate apelând la un specialist! Ne pare rău de deranj! O zi/seară frumoasă!”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite