Au devenit cetăţeni englezi, dar vor să se întoarcă oricând în România dacă scăpăm de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţii Fugăroiu, doi tineri râmniceni, au luat cetăţenie engleză, şi-au cumpărat casă în Londra, dar s-ar întoarce oricând dacă ar fi mai bine în ţara lor

Sorin (29 ani) şi Lavinia Fugăroiu (28 ani) din Râmnicu Vâlcea, pleacă mâine la Londra, după ce au petrecut câteva zile de Sărbători în compania celor dragi. „Dacă traiul din România ar fi mai bun, m-aş întoarce definitiv în ţara mea. Dar deocamdată nu se întrevede nicio şansă! Nu este deloc uşor să trăieşti departe de familie, rude, prietenii. Englezii, cât sunt ei de libertini, de noncoformişti, dar nu acceptă ca străinii să fie lăudaţi la locul de muncă, îţi poartă pică, ironia lor o simţi mereu. În Anglia, numai cine nu vrea, nu îşi găseşte un loc de muncă", spune Sorin, care conduce o echipă de muncitori care lucrează la întreţinerea metroului londonez. Soţia sa, Lavinia, lucrează la acelaşi metrou, fiind asistentul unuia dintre manageri.


Traiul de acasă i-a pus pe drumuri


Sorin a plecat în Anglia în anul 2003, când în România nivelul de trai începuse să scadă vertiginos. Cu adeverinţă de student a lucrat în campusurile studenţeşti, apoi pe plantaţii, ca într-un final să îşi prelungească vize de şedere la Ambasada României din Londra. Cu viză de busines, a continuat să lucreze, inclusiv în construcţii. A avut puterea să o cheme în Regat şi pe prietena lui, Lavinia, cea căreia îi fusese cândva colegă de şcoală generală. În 2008, cei doi au obţinut şi cetăţenie britanică, o realizare la care au aspirat de multă vreme. „Am fost verificaţi serios de autorităţile engleze, am dat examene riguroase şi într-un final am fost angajaţi la metroul londonez, tot prin concurs. Am făcut rate şi ne-am cumpărat o casă, în Londra, în care ne-am mutat de câteva luni şi la care încă mai mobilăm", spune Lavinia. Soţii Fugăroiu îşi doresc acum să aibă un copil căruia să-i poată oferii un viitor mai bun. „Ne-am vizitat în acest mini-concediu rudele, prietenii. Am aprins o lumânare la biserica unde ne-am căsătorit şi acum plecăm. Speranţa noastră este că şi în România lucrurile se vor schimba în bine să ne putem întoarce aici, unde ne-am născut, şi de unde am plecat nu de prea mult bine", a spus Sorin.


Biserica ortodoxă din Londra


Comunităţile de români din Londra se întâlnesc adesea la una dintre bisericile ortodoxe din capitala Angliei. Socializează, se ajută, fac schimburi de informaţii despre cine are nevoie de chirie, cine caută de muncă sau citesc un săptămânal gratuit editat în limba română.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite