Primul oraș din România cu jurați din rândul cetățenilor care să rezolve problema traficului rutier

0
Publicat:

Primăria Râmnicu Vâlcea a inițiat un proiect inedit prin care cetățenii se pot implica în rezolvarea unor probleme de administrație publică locală. Un juriu format din 20 de membri aleși printr-o loterie va avea misiunea de a găsi soluții la traficul aglomerat din oraș, o problemă întâlnită astăzi mai peste tot, nu doar în România.

Un juriu format din 20 de vâlceni va decide soarta traficului în Rm Vâlcea Sursă inquestsolutions co
Un juriu format din 20 de vâlceni va decide soarta traficului în Rm Vâlcea Sursă inquestsolutions co

Ideea acestui parteneriat autorități locale - societate civilă s-a născut în urmă cu doi ani, iar de atunci se duc o serie de tratative pentru implementarea ei.

Juriul Cetățenesc din Râmnicu Vâlcea va fi primul proces deliberativ înregistrat vreodată în România. 2.000 de râmniceni sunt invitați să participe la o loterie civică prin care vor fi aleși în mod aleatoriu jurații. 

Înainte de a-și exercita capacitatea de a propune soluții, jurații vor fi „școliți” de experți în mai multe domenii, pentru a înțelege exact despre ce este vorba, limitele în care vor putea activa, dar și cum s-au derulat procese similare în alte locuri ale lumii. Propunerile asupra cărora trebuie să se pună de acord trebuie să fie votate de minimum 80% dintre membri înainte de a fi prezentate noului Consiliu Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, imediat după alegerile electorale din luna mai, spre aprobare.     

În loc de bani, pentru munca prestată, cum se întâmplă în alte țări, jurații vâlceni vor primi în schimb diverse recompense sub forma unor bilete de călătorie pentru mijloacele de transport public în comun, invitații la meciuri de handbal și spectacole de teatru, muzică etc

Juriul Cetățenesc al Mobilității de la Râmnicu Vâlcea este rezultatul unui efort comun al municipalității, al societății civile prin Fundația Comunitară Vâlcea, Asociația Happy Cities, și al Comisiei Europene – DG REGIO, responsabil pentru Fondurile de Coeziune - precum și al Organizației pentru Dezvoltare și Cooperare Economică ( OCDE).

20 de jurați aleși aleatoriu din 2000 de invitați

În comparație cu Țara Bascilor, unde pentru implementarea unui astfel de proces s-au investit în jur 500.000 de euro din bugetul local, fondurile alocate de Primăria Râmnicului sunt practic infime – aproximativ 5.000 de euro.

Astfel de «Adunări ale cetățenilor» se fac de ceva vreme în lume, iar în Europa cel mai mare succes în acest sens l-au înregistrat până acum polonezii.

Gabriela Solomon, director programe în cadrul Fundației Comunitare Vâlcea, a explicat pentru „Adevărul” cum are loc întregul proces și cum va fi ales Juriul Cetățenilor: „O să fie format atât din tineri, cât și din seniori, din doamne și domni, din oameni cu facultate, dar și fără, persoane care folosesc mijloacele de transport în comun sau nu, cu dizabilitate fizică sau nu etc.. Cu toții, mai întâi vor trece printr-un proces de învățare, în care vor afla cât mai multe despre tematica aleasă – în cazul nostru problematica o reprezintă blocarea traficului în mod special în preajma sărbătorilor, vacanțelor, a sfârșitului de săptămână, ori orelor de vârf. Foarte puțini cetățeni folosesc transportul public, în ciuda investițiilor majore derulate de municipalitate în ultimii ani. În astfel de condiții se dorește să se afle ce poate face administrația pentru ca transportul public sau alte alternative sustenabile să fie mai atrăgătoare pentru cetățeni”.

Jurații vor elabora recomandări colective către Primăria Râmnicu Vâlcea și Consiliul Local, pentru a rezolva problema traficului și a transportului, inclusiv cel în comun. Dar înainte se vor reuni pentru a învăța și delibera.

Jurat de meserie Foto cinemagia ro
Jurat de meserie Foto cinemagia ro

„Cei care îi vor școli pe jurați sunt experți din Primărie, care au făcut Planul de Mobilitate Urbană, arhitecți, oameni care au studiat urbanism, chiar și în alte locuri, specialiști din afara județului în planuri de mobilitate urbană. Adică pe de-o parte vor fi atât experți de la nivel local, care vor putea atrage atenția inclusiv asupra legislației locale, dar și de la nivel național sau internațional care au viziunea altor orașe, cu privire la soluțiile implementate pentru probleme de acest gen”, a mai menționat reprezenta societății civile, amintind că în țări, precum Olanda, s-au găsit rezolvări cu impact pe termen lung.

Loteria civică, după modelul din Atena antică

Juriul cetățenesc este familiar datorită filmelor americane cu procese în instanță. Ideea de a alege în mod întâmplător 2.000 de vâlceni a ținut cont de nomenclatorul străzilor, nicidecum de nume, din cauza protecției datelor cu caracter personal – GDPR, fiind folosit un algoritm care a luat în calcul atât adrese de pe marile bulevarde cât și de pe cele mai mici alei.

Cei care primesc invitațiile - un singur membru din fiecare familie cu vârsta peste 18 ani - trebuie să confirme dacă doresc să participe la Loteria civică - selecția aleatorie ca în Atena antică.

Într-o lună vom afla cine sunt jurații, iar procesul deliberativ în sine se va închide până la data alegerilor, 9 mai, când va exista și o listă de recomandări pentru îmbunătățirea mobilității în Râmnicu Vâlcea. Dar toată luna aprilie va fi cu învățare și deliberări. Astfel de procese duse până la capăt au schimbat percepția cetățenilor despre modul în care se raportează la administrație publică”, a mai menționat Gabriela Solomon de la Fundația Comunitară Vâlcea.

Tot la Râmnicu Vâlcea, municipalitatea a achiziționat zece radare fixe, cu afișaj electronic, în ideea de a-i tempera pe șoferii vitezomani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite