56 de români cu vârste de peste 100 de ani au votat la europarlamentare. Cei mai vârstnici - un bărbat de 111 ani  şi o femeie de 109 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Adevărul
Foto Arhiva Adevărul

Potrivit unei statistici a Biroului Electoral Central, 56 dintre românii care s-au numărat printre participanţii la votul de duminică pentru alegeri europarlamentare şi referendum au vârste peste 100 de ani. Cel mai vârstnic alegător are 111 ani. De remarcat este şi faptul că pe listele de votanţi se regăsesc peste 12.500 de nonagenari.

Alegerile europarlamentare de duminică, 26 mai, s-au remarcat printr-o serie de coincidenţe şi ciudăţenii. De la numărul exagerat de voturi pentru UDMR în judeţe în care numărul etnicilor maghiari este infim, la un număr la fel de semnificativ de votanţi cu vârste venerabile. 

O statistică de pe site-ul BEC scoate la iveală că printre votanţii de duminică s-au numărat şi 56 de români cu vârste peste 100 de ani. Cel mai în vârstă alegător are 111 ani şi provine din Constanţa. Potrivit înscrierilor, acesta ar fi votat la Şcoala nr. 6 „Nicolae Titulescu” din oraşul de la malul mării. Iar cea mai vârstnică participantă la vot are 109 ani şi a votat în Municipiul Braşov, la Şcoala Gimnazială nr. 2. 

Potrivit aceleiaşi surse, cele mai multe voturi la categoria de vârstă peste 100 de ani, vin din partea femeilor - 29 număr, dintre care 15, potrivit statisticilor, s-au născut în urmă cu fix un secol. Aceste persoane cu vârste venerabile provin din întreaga ţară, inclusiv din Suceava, Argeş, Bucureşti şi Vâlcea.

Demn de remarcat este şi numărul foarte mare de votanţi nonagenari – 5.903 femei şi 6.676 – bărbaţi, în total peste 12.500 de persoane - o treime dintre acestea având 90 de ani. 

233 dintre nonagenari au votat, potrivit BEC, numai în judeţul Vâlcea, spre exemplu, cea mai mare parte fiind bărbaţi - 143. A existat o singură persoană, în vârstă de 100 de ani, care potrivit raportărilor, a votat fiind înscris pe listele unei secţii de votare a Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu, ne-a confirmat că la nivelul oraşului sunt înregistrate până în 10 persoane care au împlinit această venerabilă vârstă.

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri