Urşii terorizează localnicii din Breaza. „Unul a venit de nouă ori în decurs de 12 zile pe o singură stradă”

0
0
Urşii au devenit o prezenţă constantă în localităţile de pe Valea Prahovei FOTO Arhivă
Urşii au devenit o prezenţă constantă în localităţile de pe Valea Prahovei FOTO Arhivă

Autorităţile din oraşul prahovean Breaza avertizează că prezenţa urşilor în localitate a devenit o ameninţare constantă, animalele sălbatice fiind observate pe o singură stradă de nouă ori în decurs de 12 zile.

 Bogdan Novac, primarul din Breaza, susţine că legislaţia în vigoare nu ajută comunităţile pentru că nu permite intervenţia vânătorilor decât în urma unui apel la 112.

În ultimele săptămâni, prezenţa urşilor a fost sesizată în mai multe zone ale oraşului Breaza. Exemplare de urs au fost observate pe străzile Ardealului, Gurga, Carierei, Valea cu Apă, Cireşului, Mesteacănului (în apropiere de DN1), Dorobanţi, iar pe strada Salcâmilor a fost sesizată prezenţa ursului de nu mai puţin de 9 ori în decurs de 12 zile, a precizat Bogdan Novac într-o postare publicată pe Facebook.

 De asemenea, recent, pe raza localităţii Cornu, în proximitatea oraşului Breaza, pe DN1, un urs a fost lovit de un autoturism, iar un tânăr de 17 ani a fost atacat în timp ce se afla cu animalele la păscut.

”La fiecare sesizare făcută prin apel la 112 echipa de intervenţie formată din primarul oraşului Breaza, reprezentantul Jandarmeriei, medicul veterinar şi gestionarul fondului de vânătoare s-a deplasat la faţa locului şi a întreprins măsuri de alungare, conform dispoziţiilor legale în vigoare”, a mai spus Novac.

Din păcate, legislaţia actuală nu permite deplasarea echipei de intervenţie în scopul luării măsurilor de prevenţie, singura posibilitate de intervenţie fiind doar în baza apelurilor la 112 prin care se sesizează prezenţa urşilor.

”Încă de anul trecut am sesizat instituţiilor abilitate (Parlamentului României, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor) necesitatea modificării legislaţiei (O.U.G. nr. 81/2021), astfel încât să putem diminua pericolul reprezentat de prezenţa urşilor în localităţi. Acest demers, iniţiat de către mine, a fost susţinut de încă 12 primari din localităţile învecinate, însă, din păcate, până la acest moment, propunerile de modificare a legislaţiei au rămas fără răspuns”, potrivit primarului din Breaza.

Mai multe - Ploieşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite