UPDATE Noi audieri la DNA Ploieşti în dosarul cumnatului lui Victor Ponta. Un director de firmă, reţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Ploieşti continuă joi audierile în dosarul de fraudare a fondurilor europene în care a fost arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta

ORA 19.30

Procurorii DNA Ploieşti au emis, joi seară, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firma prin intermediul căreia procurorii susţin că Iulian Herţanu a accesat şi decontat fraudulos fonduri europene.

Drăgan este acuzat de participare la activitatea unui de grup infracţional, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

ORA 14.50

Audierile de joi de la DNA Ploieşti au continuat cu Liviu Munteanu, unul dintre administratorii de la SC Grossman Engineering Group SRL (firmă la care este asociat şi cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu), câştigătoarea contractului de canalizare a oraşului Comarnic.

Liviu Munteanu este cercetat în dosar sub control judiciar prin decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acesta a plecat după prânz de la DNA Ploieşti. 

În cursul zilei, la audieri au sosit şi Dumitru Pantea, directorul SC HidroPrahova SA, şi Ilie Drăgan, reprezentantul acţionarilor de la SC Grossman Engineering Group SRL, firma câştigătoare a licitaţiei pentru contractul de canalizare, prin care s-a realizat fraudarea fondurilor europene. 

În dosar există informaţii potrivit cărora Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, - cercetat în dosar sub control judiciar - a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcţionari ai SC HidroPrahova SA, (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii menţionate, adică asupra lui Dumitru Pantea, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către asocierea SC Grossman Engineering Group SRL.

Presiuni similare ar fi exercitat şi deputaţii de Prahova Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, şi ei aflaţi sub control judiciar. 

Procurorii fac cercetări în dosar pentru constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea ilegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală.

ORA 10.50

Mai mulţi oameni de afaceri şi angajaţi ai SC HidroPrahova SA vor fi audiaţi joi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul de fraudare cu fonduri europene în care a fost arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

SC HidroPrahova este societatea din subordinea Consiliului Judeţean Prahova care este beneficiara lucrării de canalizare din oraşul prahovean Comarnic. 

Miercuri seară, Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, şi omul de afaceri Răzvan Ciorbă au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile ca urmare a deciziei magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Mihail Coman, angajat al SC HidroPrahova, implicat în dosar, a fost pus sub control judiciar. De asemenea, tot sub control judiciar sunt cercetaţi în dosar deputaţii de Prahova Sebastain Ghiţă şi Vlad Cosma, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, în prezent suspendat din funcţie.

Contractul anchetat de procurorii anticorupţie, în valoare de aproape 11 milioane de euro, bani europeni, a fost semnat în ianuarie 2012.

DNA a arătat că liderul CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul Vlad Cosma, şi Sebastian Ghiţă au avut un rol activ în frauda cu fonduri europene care ar fi urmat.

Sebastian Ghiţă, alături de şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, ar fi făcut presiuni şi l-ar fi ameninţat pe directorul Hidro Prahova, societate de stat controlată de CJ Prahova, pentru atribuirea contractului de extindere a canalizării la Comarnic firmei cumnatului lui Victor Ponta.

Astfel, „grupul infracţional“, arată procurorii, a beneficiat de sprijin politic la nivelul judeţului Prahova.
Vlad Cosma, precum şi Sebastian Ghiţă, ar fi intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale, la nivelul unor funcţionari ai Hidro Prahova.

După atribuirea contractului către asocierea Grossman Engineering-Euroconstruct Trading 98, cei trei politicieni ar fi intervenit din nou la directorul general al Hidro Prahova, de data aceasta pentru „prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate”.

Astfel, ei ar fi făcut presiuni pentru ca firmei lui Herţanu să i se deconteze lucrări, deşi parte din ele nu erau făcute. 

Pe aceeaşi temă

Iulian Herţanu, cumnatul premierul Victor Ponta, şi Răzvan Ciorbă au fost arestaţi preventiv. Magistraţii Curţii Supreme au decis miercuri să îi aresteze preventiv pe cumnatul premierul Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi pe omul de afaceri Răzvan Ciorbă. Aceeaşi instanţă a decis ca fostul consilier judeţean Mihail Coman să fie plasat sub control judiciar.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite