Cumnatul lui Victor Ponta şi alte trei persoane, reţinute de procurorii DNA Ploieşti. Ce rol au avut în "afacere" Herţanu, Cosma şi Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, a fost reţinut pentru 24 de ore
Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, a fost reţinut pentru 24 de ore

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, şi alte trei persoane, printre care un angajat al SC HidroPrahova, au fost reţinuţi în noaptea de marţi spre miercuri de procurorii DNA Ploieşti. În aceeaşi cauză au fost puşi sub control judiciar deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, precum şi Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova

Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Cristian Herţanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. Acesta a fost reţinut miercuri dimineaţă, în jurul orei 4.30, de procurorii DNA Ploieşti şi trimis în arestul de la Câmpina al IJP Prahova. 

La rândul său, Mihail Marian Coman, administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL, dar şi angajat al SC Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012), este, la rândul său, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. 

Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator al mai multor firme şi Liviu Munteanu, la rândul său administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, au fost reţinuţi, şi ei, pentru constituirea de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi schimbarea, nelegală, a destinaţiei unor fonduri europene. 

În acelaşi dosar au fost puşi sub control judiciar, marţi, deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă, precum şi Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. 

Cum acţiona gruparea 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2011-2015, cele patru persoane reţinute în dosar au constituit un grup infracţional pentru a-şi adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi pentru a-şi însuşi, nelegal, importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

De asemenea, aceştia s-au sustras de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Contractul are ca obiect extinderea reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, care a fost atribuit de către SC HidroPrahova SA (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar), asocierii SC Grossman Engineerong Group SRL – SC Euro Construct Trading 98 SRL, fiind semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Liviu Munteanu a fost cel care semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului. 

Tot potrivit procurorilor, grupul infracţional a fost sprijinit de Mircea Cosma care, în perioada 2011-2015, în calitatea sa de preşedinte al CJ Prahova a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcţionari ai SC HidroPrahova SA şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală a contractului. Presiuni similare au exercitat şi deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă.

Prejudiciu însemnat

În urma acestor "operaţiuni", a rezultat deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de SC Grossmann Engineering SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări. 

De asemenea, prin sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a mai rezultat o pagubă de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).

Cei patru reţinuţi din dosar vor fi prezentaţi miercuri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vă mai recomandăm

UPDATE Sebastian Ghiţă, Mircea şi Vlad Cosma, sub control judiciar în dosarul în care este cercetat cumnatul lui Victor Ponta. Mihail Coman a fost reţinut


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite