Tratamentul pentru un pacient cu botulism, găsit tocmai la Chișinău. Niciun spital din țară nu avea leacul

0
Publicat:

Cazul unui bărbat din Urlaţi (Prahova), infectat cu botulism după ce a mâncat conserve de peşte, a pus în alertă spitalele din țară. Nicăieri nu a fost găsit tratamentul, așa că s-a apelat la ajutor din Republica Moldova.

Bacterii. FOTO Arhivă
Bacterii. FOTO Arhivă

Un bărbat a ajuns de urgenţă la spital cu botulism, după ce ar fi consumat două conserve de peşte.

Iniţial, bărbatul a mers la Spitalul orăşenesc Urlaţi din Prahova, a primit tratament pentru simptomele digestive, însă în timpul tratamentului au apărut şi simptomele neurologice - nu putea înghiţi şi ridica pleoapele, așa că a fost trimis la spital la Ploieşti.

I s-a prescris un tratament. În următoarele zile au apărut și simptomele neurologice, respectiv nu mai putea să ridice ploapele și nu mai putea să înghită. S-a prezentat din nou și a fost trimis către spitalul nostru cu suspiciunea de botulism, suspiciune care s-a și confirmat”, a precizat Andrei Ilinca, director medical SJU Ploieşti, pentru Antena 3.

Doctorii nu găsit, în niciun spital din România o doză de antitoxină botulinică. Tratamentul a fost adus din Republica Moldova, de la Spitalul de boli infecțioase din Chișinău.

Între timp, starea bărbatului s-a ameliorat. Pacientul va fi monitorizat 24 de ore din 24, până când starea lui de sănătate se va îmbunătăţi complet.

Ce este botulismul

Botulismul este o intoxicație rară, dar gravă, cauzată de toxinele produse de bacteriile din genul „Clostridium botulinum”. Aceste bacterii sunt anaerobe, gram-pozitive și formează spori, prin care produc contaminarea. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

Boala debutează cu stări de greață, dureri abdominale și pierderea vederii. Netratată, poate duce la paralizie și chiar la deces. Pacienții se recuperează destul de greu, după luni de tratament.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite