Mamă şi trei copii, diagnosticaţi cu botulism. Au mâncat peşte cumpărat de la magazin

0
Publicat:

Patru dintre membrii unei familii din Neamţ au contactat o afecţiune destul de rar întâlnită în cazuistica medicală, dar extrem de gravă. Autorităţile au dispus efectuarea unei anchete epidemiologice.

Pacienții au fost internați la Spitalul Județean Bacău FOTO Arhiva Adevărul
Pacienții au fost internați la Spitalul Județean Bacău FOTO Arhiva Adevărul

Cazul a ieşit la iveală sâmbătă, 6 aprile 2024, Serviciul de Ambulanță fiind solicitat în satul Solca, comuna Oniceni, județul Neamț, pentru a prelua patru persoane. Acestea se simţeau rău, având diaree, greţuri şi vărsături, spunând cadrelor medicale că este posibil ca starea lor să fie cauzată de consumul de peşte.

„6 aprilie 2024, ora 01.59, sat Solca, patru persoane având diagnosticul botulism: pacientă sex feminin, 38 de ani, pacientă sex feminin, 11 ani, pacientă sex feminin, 7 ani, pacient sex masculin, 6 ani. Au fost preluaţi şi transportaţi la Centrul Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal Roman“, se arată într-un comunicat al Ambulanţei.

După ce mama şi copiii au fost stabilizaţi, pentru că la unitatea sanitară nemţeană nu este linie de gardă la secţia boli infecţioase, s-a luat decizia transferului la Spitalul Judeţean Bacău.

În acest caz, Direcţia de Sănătate Publică a dispus efectuarea unei anchete epidemiologice, pentru a se stabili sursa îmbolnăvirilor.

Conform spuselor pacienţilor, este foarte probabil ca afecţiunea să fie cauzată de consumul de peşte, care a fost procurat de la un magazin din sat. Urma să se stabilească de unde s-a aprovizionat administratorul magazinului cu alimentul respectiv şi dacă acesta a fost păstrat în condiţii conforme.

Botulismul este o boală destul de rară, dar foarte gravă, fiind provocată de toxina eliberată  de o bacterie. Omul o poate lua prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice. În absenţa unui tratament rapid instituit, infecţia duce la eliberarea unei cantităţi de toxine botulinice.

Afecţiunea poate provoca paralizie, dificultăţi severe de respiraţie şi chiar deces, fiind produsă de bacteria Clostridium botulinum sau de Clostridium baratii şi Butyricum, bacterii anaerobe, care formează spori prin care se produce contaminarea. Caracteristic este faptul că se pot înmulţi doar în medii în care nu există oxigen, conserve expirate în general.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite