Soluţii găsite de autorităţi pentru cozile de melc de pe Valea Prahovei: sensuri giratorii şi pasarele cu scări rulante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fluenţa traficului de pe DN 1, în zona Valea Prahovei va fi rezolvată, până în 2015, prin construirea mai multor sensuri giratorii, pasarele pietonale şi montarea de separatoare de sens. Soluţiile au fost discutate, la Ploieşti, de autorităţi centrale, judeţene şi locale

Reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Prahova, dar şi primari de pe Valea Prahovei s-au întâlnit joi, la Ploieşti, pentru a propune soluţii pe termen scurt şi mediu pentru creşterea fluenţei traficului de pe DN 1, zona staţiunilor montane.

În perioada sărbătorilor de iarnă, de Paşte, în sezonul estival, dar şi aproape în fiecare weekend, circulaţia pe DN 1, în zona staţiunilor montane, se desfăşoară bară la bară, iar sute de poliţişti sunt mobilizaţi pe şosele.

Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani nu s-a găsit nici o soluţie pentru ameliorarea situaţiei.

Joi, primarii din Cornu, Băneşti, Comarnic, Buşteni şi Sinaia au venit cu soluţii mai mult sau mai puţin practice, iar unele fanteziste, însă au fost temperaţi de reprezentanţii CNADR care au spus că vor derula doar lucrări care să fie aprobate de specialişti şi doar în limita fondurilor alocate companiei.

Într-un final, s-a căzut de acord asupra următoarelor soluţii, care au mai fost puse în discuţie şi în ultimii ani:

Cornu – un sens giratoriu care să fluidizeze traficulul în intersecţia Breaza Sud cu DN 1 şi Câmpina

Comarnic – un sens giratoriu care să facă legătura între DN 1 şi două dintre cele mai aglomerate cartiere ale oraşului, la intrarea în staţiune

- la trecerea de pietoni din centrul oraşului, o pasarelă de supratraversare cu scări rulante şi acoperiş

Sinaia – în cartierul Platoul Izvor - drumul spre Hotel Mara, un teren al primăriei va fi transformat în sens giratoriu (este o lucrare deja licitată, care va fi demarată în acest an, din primăvară)

- intersecţia DN 1 cu strada Republicii - spre centrul oraşului Sinaia, o pasarelă peste DN 1 pentru maşini (aceasta este o lucrare destul de complexă, care va fi gata cel mai devreme la începutul lui 2015)

- la ieşirea din Sinaia - intersecţie cu Buşteni, un sens giratoriu

Buşteni – 2 paralele pietonale cu scări sau lift, la trecerile de pietoni

- în oraş va fi amenajată o bandă de mers, care poate fi folosită pe ambele sensuri în situaţii de ambutaiaje

Azuga – un sens giratoriu pentru turiştii care intră în staţiune

De asemenea, pe DN 1 vor fi montaţi 50 de kilometri de parapeţi New Jersey, din beton.

Chiar dacă autorităţile prezente la discuţii nu au vrut să dea termene sigure pentru realizarea acestor proiecte, Mircea Roşca, deputatul de Valea Prahovei prezent la întâlnire, a avansat câteva date.

„Unele dintre aceste lucrări sunt la stadiul de prospectare, unele de proiect, iar altele chiar la stadiul de licitaţie. Cu siguranţă, până la 1 mai 2013, primul hop din primăvară, vom amenaja sensul giratoriu la intrarea în Comarnic, deocamdată din bidoane de plastic. Restul lucrărilor vor fi realizate în 2013-1014, până la începutul lui 2015“, a spus acesta.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite