Sexy în fața crizei. Afacerile cu lenjerie intimă, imbatabile în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luiza Velicoglu a găsit secretul unei afaceri de succes. Foto Dana Mihai
Luiza Velicoglu a găsit secretul unei afaceri de succes. Foto Dana Mihai

Luiza Velicoglu, o femeie de afaceri din Ploieşti deţine supremaţia asupra distribuţiei de dresuri şi lenjerie intimă în 18 județe din România. Afacerea este în extindere, iar într-un mic atelier din Ploiești sunt create desuuri pentru femeile voluptoase, care nu-și găsesc măsurile în oferta producătorilor de lenjerie intimă

O afacere pornită în urmă cu șase ani, cu împrumut de la bancă, nu numai că nu a sucombat în fața crizei, ci a folosit nevoia de răsfăț a femeilor pentru a trece cu bine și a înflori în plină recesiune.

În 2006, după un deceniu în care a fost, pe rând, ziaristă, și apoi angajat al unei multi-naționale, o tânără și ambițioasă ploieșteancă, Luiza Velicoglu, și-a propus să demonstreze că, şi în România, se poate porni, de la zero, o afacere de succes. „Am luat 3.000 de lei împrumut de la o bancă. Practic, nici de la zero nu aș putea spune că am plecat, eram pe minus. De toată această sumă am cumpărat ciorapi de damă și mi-am propus să-i vând, pe o piață suprasaturată", își amintește de începuturi Luiza.

Fără prejudecăţi, a abordat o marcă poloneză de dresuri, abia intrată pe piaţa din România în 2006, şi s-a apucat de distribuţie. „Abordam clienţi din Ploieşti şi mi se părea ceva extraordinar dacă voi putea acoperi vreodată şi Câmpina. A fost un pic de ambiție și inconștiență, dar învățam din mers termenii pieței, cum să fac față clienților rău-platnici și vulnerabilitățile afacerii", îşi aminteşte femeia.

Nici măcar sarcina, intervenită în această perioadă, nu a întors-o din drum. „Trebuie să ai puţină nebunie, măcar la început. Eram însărcinată în luna a şaptea şi mergeam de la un client la altul pentru comenzi şi facturi", spune Luiza Velicoglu.

Lanț de magazine și franciză

După un an și jumătate, ploieșteanca deschidea primul său butic cu produse de lenjerie intimă, în Ploiești. Succesul a fost fulminant, și nu există femeie din oraș care să nu fi auzit de „Magazinul doamnelor", un loc de răsfăț al simțurilor. „În paralel, în aceeași perioadă, am extins rețeaua de distribuție pentru ciorapi și lenjerie în Prahova, Buzău și Dâmbovița. Mi se părea ceva extraordinar. Am riscat și am deschis noi linii de credite la bănci, în condiții îngrozitoare pentru mine, ca și mic întreprinzător, aflat la început de drum", spune Luiza.

Parcursul bun al afacerii a continuat, deși, între timp, România intra, cu întreg mapamondul, în recesiune. În 2011, ploieșteanca și-a deschis al treilea magazin în Ploiești și a ajuns să fie unic distribuitor al dresurilor Fiore, dar și al mai multor mărci de lenjerie intimă, în 18 județe din sudul și sud-estul țării, dar și în câteva din nordul și nord-vestul României.

Într-un viitor mai îndepărat, Luiza Velicoglu dorește să transforme lanțul de magazine într-o franciză națională.

Cifra de afaceri a ajuns la peste 200.000 de euro, iar 10 oameni, „o mică familie", cum îi consideră Luiza, au locuri de muncă decente din această afacere. „Cel mai mare câștig cred că este faptul că am familiarizat piaţa românească cu produse de lenjerie intimă de foarte bună calitate, mai mult sau mai puţin cunoscute din toată Europa, dar şi cu preţuri accesibile, ", spune femeia.

Lenjeria pentru voluptuoase, afacere de nișă

Magazinele au fost și punctul de pornire pentru o nouă idee, o mică afacere de nișă, încorporată ideii de bază: confecţionarea de lenjerie pe comandă pentru femei mai voluptuoase, care nu găseau măsuri în oferta producătorilor de lenjerie intimă. „Am observat că unele cliente cereau furouri, jupe ori cămăşi de noapte cu măsuri foarte mari. Am achiziţionat materiale, mână de lucru, iar eu am făcut concepţia", rezumă Luiza. Iar succesul nu a întârziat să apară.

Furourile, piesă de lenjerie obligatorie în anii '60-'70, sunt cumpărate de femei din toată țara, în magazinele de lenjerie intimă care se aprovizionează de la Luiza Velicoglu. „Îmi doresc să fac un atelier al meu, unde să-mi pun ideile în practică și să creez o linie de lenjerie intimă. Cochetez chiar în această perioadă cu croitoria. Dorința mea este ca o femeie care ajunge în magazinele mele să găsească exact acea piesă pe care o caută de ani de zile, o jupă, un furou, un baby-doll", spune Luiza.

Între timp, familia Luizei s-a mărit cu încă un copil, dar și cu numeroase probleme venite din gestionarea unei afaceri care „se maturizează", după cum afirmă ploieșteanca. „După toți acești ani, pot spune, cu mâna pe inimă, că cel mai important lucru în viață este familia. Este prima pe lista priorităților mele", spune femeia, cu sinceritate.

Preţuri lenjerie

Un furou din satin cu măsuri mari, „made in Ploieşti", costă între 29 şi 40 de lei. O cămaşă de noapte din acelaşi material ajunge până la 35 de lei. „Magazinul Doamnelor" este și singurul loc din Ploiești unde se găsesc, în orice sezon, costume de baie, piese de lenjerie intimă exclusiviste, de lux, din import, dar și branduri românești, de cea mai bună calitate. Locul este frecvent vizitat și de domni, în special primăvara, în preajma „Valentine' Day", dar și de 1 și 8 Martie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite