Războiul apei calde din Ploiești va fi arbitrat de justiție. Șefii primăriei și ai CJ, în plin scandal
0Au trecut 25 de zile de când peste 130.000 de ploieșteni au rămas fără apă caldă în cea mai călduroasă lună din an, iar autoritățile locale și județene continuă un război al declarațiilor fără finalitate până la acest moment.
În timp ce Primăria Municipiului Ploiești și Consiliul Județean se acuză reciproc de lipsă de implicare și incompetență, consumatorii din Ploieşti racordaţi la sistemul centralizat de termoficare şi apă caldă au rămas se tem că vor rămâne și fără căldură la iarnă.
Problema apei calde de la Ploiești a început la 1 august, atunci când Termoficare Prahova S.A., societate căreia Consiliul Județean Prahova i-a delegat prin concesiune serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Ploieşti, a anunțat că va sista alimetnarea cu apă caldă. S-a invocate o serie de defecțiuni ale cazanului principal care trebuie reparate de urgență.
După acest anunț, la Ploiești a început un război al declarațiilor, protagoniști fiind reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova și ai Primăriei Ploiești.
Între timp, directorul ADI Termie Prahova, Horia Tiseanu, și-a dat demisia din funcție, Consiliul Județean Prahova anunțând public în data de 5 august încetarea contractului de muncă.
Anterior acestei demisii, surse din cadrul administraţiei judeţene declarau că Tiseanu a fost demis.
El a fost numit director al ADI Termo Prahova în toamna anului trecut, iar în timpul mandatului său s-a derulat licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului de furnizare a agentului termic în municipiul Ploieşti. Horia Tiseanu este membru PNL, fost primar al municipiului Câmpina timp de patru mandate. Accesta a intrat în cursă pentru un nou mandat de primar, dar chiar în timpul campaniei electorale din 2020 s-a retras, deși în oraș fuseseră montate panourile publicitare în care Tiseanu apărea alături de Iulian Dumitrescu, candidat atunci la funcția de președinte al CJ Prahova.
Între timp, reprezentanți ai CJ Prahova au anunțat că se intenționează desființarea proaspăt înființatei ADI Termo Prahova, o societate alfată în subordinea administrației județene și care se ocupa exact de furnizarea agentului termic. Zvonurile încă nu s-au concretizat.
Procese, ședințe, discuții și reproșuri fără finalitate
În cursul zilei de 24 august, Primăria Ploiești a solicitat convocarea A.G.A. a ADI Termo Prahova în speranța că negocierile care durează deja de trei săptămâni se vor finaliza în favoarea ploieștenilor.
„Consiliul Judeţean Prahova nu a dat curs convocării de urgență a Adunării Generale Acționarilor (A.G.A.) a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Termo Prahova, în vederea demarării procedurilor legale privind asigurarea apei calde pentru ploieșteni”, a anunțat Primăria Ploiești într-un comunicat de presă.
Absența reprezentanților CJ Prahova „nu s-a putut face niciun pas în plus pentru găsirea unei soluții legale și concrete, menită să rezolve această problemă stringentă cu care se confruntă orașul nostru, în ultima perioadă”, a precizat sursa citată.
Războiul declarațiilor și al ședințelor „foarte importante” s-a mutat în instanță. Pe de o parte, ADI Prahova a dat în judecată societatea Termoficare SA, primul termen de judecată fiind stabilit pentru vineri 28 august.
Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova a depus, las rândul ei, la Judecătoria Ploiești o cerere de chemare în judecata prin care ca operatorul SC Termoficare Prahova SA fie obligat să asigure continuitatea furnizării apei calde. În acest caz, pârâți sunt UAT Ploiești, Județul Prahova, ADI Termo Prahova și SC Termoficare SA. Acest dosar nu a primit încă un prim termen de judecată.