Primăria Telega permite unei societăţi falimentare să profite în mod ilegal de Băile Sărate. Primarul: „Dacă are vreo chitanţă, eu îmi dau demisia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băile minerale Telega, ale căror proprietăţi curative sunt recunoscute la nivel internaţional datorită concentraţiei de sare extrem de ridicată,  pe locul doi în Europa şi locul cinci în lume, au ajuns o ruină şi chiar pun în pericol viaţa turiştilor din cauza indolenţei administraţiei locale, dar şi a concesionarului, o societate privată.

Reprezentanţii Primăriei din comună susţin că se luptă de ani de zile să rezilieze contractul de concesiune şi să dea afară administratorul, însă lupta a rămas în continuare fără rezultat. Virginia Cacarumbas, reprezentantul societăţii concesionare Oaky Service COM SRL, refuză să renunţe la afacere în ciuda amenzilor pe care le primeşte în mod constant de la diferite instituţii de control. În plus societatea se află în procedură de faliment şi nu are voie să desfăşoare activităţi comerciale, conform unei adrese trimisă Primăriei Telega de un lichidator judiciar.

Băile Sărate de la Telega au fost concensionate societăţii Oaky în anul 2003 pentru o redevenţă anuală de 400 de lei. Valoarea mică a taxei plătită către Primăria Telega era justificată prin faptul că societatea concesionară era obligată prin caietul de sarcini să facă investiţii serioase în jurul lacului şi să transforme băile într-un adevărat complex balnear care să atragă la tratament turişti din toată ţara.

„400 de lei pe an plăteşte pentu concesionare. Aşa s-a gândit atunci, nu pot să comentez. Dar ca să plăteşti o redevenţă de 400 de lei la veniturile care sunt acolo....Nu este problema mea cum se încasează şi cât se încasează. Conform caiteului de sarcini trebuia să facă băi calde, trebuia să facă un hotel, trebuia să amenajeze parcările şi să întreţină buna funcţionare. Dacă dumneavoastră credeţi că aia e bună funcţionare....din ce am văzut şi eu la televizor, că v-am spus, în 13 ani de când sunt în Primărie, n-am fost de cinci ori”, a declarat Gheorghe Ilie, primarul comunei Telega.

Faptul că Băile Sărate sunt în paragină şi pun în pericol sănătatea turiştilor a fost sancţionat, la începutul lunii august, chiar de către o echipă de inspectori a OPC Prahova. Instituţia de control a decis închiderea complexului balnear până la remedierea problemelor depistate în timpul inspecţiei. La două zile după controlul OPC, Virgina Cacarumbas, reprezentantul societăţii concesionare, primea turişti la băi pe motiv că nu poate să refuze clienţii cu abonament.

image

Închis de OPC, complexul balnear de la Telega funcţiona chiar şi a doua zi de la control în timp ce muncitorii reparau scările din lemn  FOTO Diana Frîncu

„Toată lumea care este aici are abonamente. Au venit oamenii şi mi-au arătat. N-am folosit casele de marcat. Îmi pare rău că am ajuns în această situaţie, dar sunt prigonită, dacă înţelegeţi acest cuvânt, prigonită de primarul comunei care şi-a făcut o pensiune cu zece camere şi doreşte să preia totul. Îmi pare rău ce este PSD-ist ca mine, dar pentru mine este o ruşine”, a declarat Virgina Cacarumbas.

Femeia susţine că nu poate da afară turiştii care au abonament de intrare la Băi pentru că „s-ar supăra pe mine”. Cacarumbas a explicat că, imediat după controlul OPC, a început o acţiune de ecologizare a zonei şi de reparaţii. Problema este că echipele de muncitori lucrau cu ferăstrăul electric şi reparau scările de acces în apă şi podeţele din lemn în timp ce turiştii se aflau în lacul sărat.

Primăria Telega a încasat ilegal chirie de la Virginica Cacarumbas

Problemele legate de Oaky SRL, soceitatea care a concesionat Băile Telega, sunt însă cu mult mai grave decât cuiele ruginite din scările de acces în lac sau muştele din bucătăria restaurantului. În data de 23 iunie 2017, pe adresa Primăriei şi a Consiliului Local Telega a venit o notificare semnată de un lichidator judiciar în care administraţia locală este avertizată că Oaky SRL se află în procedura falimentului şi că “este einterzisă desfăşurarea oricăror activităţi comerciale”. Mai mult, conform aceleiaşi notificări, contractul de concesiune încheiat între SC Oaky şi Consiliul Local al Comunei Telega este reziliat de drept din data de 16. Iulie 2016.

“Vă precizăm că în conformitate cu dispoziţiile legii aveţi obligaţia de a evacua persoanele fizice şi juridice care se află pe terenul proprietatea d-voastră care nu deţin niciun contract încheiat cu d-voastră (…) Conform declaraţiilor d-lui Primar Ilie Gheorghe am constatat că Primăria Comunei Telega a încasat în mod nelegal chire de la societatea Oaky Srrvice Com SRL în faliment, chire ce v-a fost plătit de către Cacarumbas Virginica pentru terenul ce a făcut obiectul contractului de concesiune reziliat de drept în data de 16.07.2016. Cu atât mai mult v-am comunicat prin Notificarea de denunţare a contractului Nr…, că societatea Oaky Service Com SRL se află în procedura falimentului şi că este interzisă desfăşurarea de activităţi comerciale”, se arată în notificarea trimisă Primăriei Telega de lichidatorul judiciar.

„Întrebaţi-o  de când are ultmia chitanţă de vidanjare"

Lipsa de implicare a administraţiei locale în evacuarea societăţii a fost explicată de primarul Ilie Ghoerghe prin faptul că Virginia Cacarumbas nu renunţă la afacerea sa decât printr-o decizie judecătorească.

„Am stat de vorbă cu ea şi mi-a zis că nu renunţă la ele (la Băile Sărate n.r.) decât prin hotărâre judecătorească. Îmi tot zice că de ce nu ne asociem noi, Primăria, cu ea şi ea să facă administraţie. Pentru că eu, cât sunt în Primărie merg pe ideea unei firme de consultanţă, studii geo cu ce se poate face şi ce nu, atragere de fonduri europene. Eu asta intenţionez, să atrag fonduri europene. Las să meargă procesul de stingere a concesiuni şi la anul nu o mai primesc. Angajez un executor judecătoresc care să nu-i mai permită intrarea”, a declarat edilul comueni Telega.

Tergiveresarea administraţiei publice locale de a lua o decizie fermă în ceea ce priveşte situaţia Băilor Sărate  de care profită în mod nelegal o societate aflată în faliment, este greu de înţeles. Primarul Ilie Gheorghe aduce în permanenţă acuzaţii Virginei Cacarumbas, pe care o acuză mai nou că devarsă deşeurile rezultate de la toalete direct în pârâul din faţa complexului, dar nu pare că întreprinde nimic pentru rezolvarea problemelor.

„Întrebaţi-o  de când are ultmia chitanţă de vidanjare. Dacă are vreo chitanţă, eu îmi dau demisia. Deci nu e treaba mea, este treaba organelor de control care să vină să-şi facă datoria. Unde se duc reziduurile? În gârla din faţă peste care treceţi pe punte, bănuiesc. Eu nu sunt organ de anchetă. Cei de la Mediu să vină să-şi rezolve problema. De ce vă spun că nu există o chitanţă? E logic! Drum de acces al vidanjei nu există. O vidanjă nu poate să facă absorţie la mai mult de 25 de metri. De la drumul asfaltat şi până la băi e cale lungă. Să văd dacă are chitanţă!”, a precizat edilul comunei.

image

Primarul comunei Telega bănuieşte că dejecţiile de la veceuri sunt deversate în pârâul din faţa complexului balnear  FOTO Diana Frîncu

În ciuda acestor acuzaţii grave, Virginica Cacarumbas pare de neclintit. Are de partea ei cel puţin turiştii aflaţi la tratament la băile sărate care susţin că nu sunt interesaţi de condiţiile în care stau la plajă, dorinţa lor cea mare fiind ca băile să rămână deschise pe întreg sezonul pentru a-şi putea continua tratamentul şi ignoră orice pericol la care se expun cu bună ştiinţă. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite