Ploieşti: Teatrul şi Filarmonica, în pragul desfiinţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O prevedere legislativă i-ar putea lăsa pe artiştii ploieşteni fără loc de muncă, ei nefiind cuprinşi în organigrama Primăriei.

Situaţie incredibilă pentru artiştii ploieşteni. Din cauza unei ordonanţe a Guvernului, toţi actorii Teatrului „Toma Caragiu" şi muzicienii Filarmonicii „Paul Constantinescu" din Ploieşti ar putea rămâne fără loc de muncă, iar cele două instituţii ar putea fi desfiinţate. „Iniţial s-a spus că aceste posturi nu  pot fi incluse în organigrama Primăriei, însă, la ora actuală, încă sunt purtate discuţii cu privire la această situaţie", explică primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici.

În cazul în care nu s-ar găsi o rezolvare pentru această situaţie, peste 100 de angajaţi ai Filarmonicii s-ar trezi pe drumuri, în cel mai scurt timp. „Cred că a fost o eroare legislativă. Noi luptăm pentru salvarea acestei filarmonici pentru a păstra rolul ei educativ. Sincer, eu cred că demnitarii vor reveni asupra acestei prevederi. Eu personal am încredere în deciziile autorităţilor", este de părere directorul Filarmonicii „Paul Constantinescu", Cornel Irimia.

Ploieştenii sunt solidari cu artiştii. „Nu este normal să ajungă pe străzi. Sunt oameni care muncesc în aceste instituţii de zeci de ani şi în tot acest timp ne-au adus zâmbetul în suflete. Ei ne-au oferit bucuria şi plăcerea de a merge la o piesă de teatru sau la un concert, sunt nume mari ale scenei care trebuie respectate chiar şi de demnitari", spune, indignată, Ilioara Nicolae, o pensionară din Ploieşti.

Soluţii de compromis

Pe de altă parte, reprezentanţii Teatrului „Toma Caragiu" sunt de părere că fiecare om din instituţia teatrală este important. Ei au făcut demersuri la Ministerul Culturii şi la Guvern pentru a remedia această situaţie. Ca variantă de rezervă, în cazul în care ordonanţa trebuie pusă în aplicare, fără a exista căi de compromis, primarul Ploieştiului propune înfiinţarea unei fundaţii. „Această fundaţie ar putea să cuprindă şi Teatrul şi Filarmonica şi să funcţioneze cu sprijinul Primăriei. Consider că stagiunea următoare a celor două instituţii nu va fi afectată, iar aceste probleme vor fi rezolvate cât de curând", este de părere Andrei Volosevici. De altfel, ideea unei fundaţii care să se autofinanţeze din încasări şi sponsorizări este agreată de artişti.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite