O parte din mita primită de Ancuţa Macovei, directorul din ANAF arestat de DNA, ar fi ajuns la Vasile Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din milionul de euro primit cu titlu de mită de un director al Vămilor se pare că ajungeau la Blaga FOTO Octav Ganeau
O parte din milionul de euro primit cu titlu de mită de un director al Vămilor se pare că ajungeau la Blaga FOTO Octav Ganeau

O parte din banii primiţi cu titlu de mită de Ancuţa Anda Macovei, fost director IT al Autorităţii Naţionale Vamale, în prezent director în cadrul ANAF, ar fi ajuns la Vasile Blaga. Informaţia apare în referatul de arestare întocmit de procurori anticorupţie din Ploieşti pe numele Ancuţei Macovei.

Conform documentului citat, Vasile Blaga este cel care a primit suma de 500.000, fără să se precizeze moenda, din banii pe care Ancuţa Anda Macovei îi primea cu titlu de mită de la reprezentanţii societăţilor cu care Autoritatea Vamală se afla în relaţii contractuale.

Procurorii consemnează faptul că numele „Blaga” şi suma de 500.000 au fost scrise pe un bileţel chiar de către Macovei, în timpul unei discuţii cu un martor în dosar, toată convorbirea fiind interceptată audio şi video. Discuţia dintre directorul ANAF şi martorul din dosar a fost purtată în data de 20 septembrie 2017, conform referatului procurorilor.

„De asemnea s-a pus întrebarea unde sunt banii ce reprezintă obiectul mitei, întrebare la care s-a răspuns la fila 6 din referatul cu propunere de arestare preventivă: aşa cum rezultă din procesul verbal de redare a discuţiei purtate în mediul ambiental la data de 26.09.2017 şi din cel de fixare a unor imagini corespunzătoare convorbirilor consemnate în cuprinsul acesteia, deşi inculpata este prevăzătoare şi evită să se exprime verbal cu privire la elemente care ar putea-o incrimina, suspiciondând că este înregistrată fără să îşi imagineze că este chiar filmată, consemnează pe bilete de hârtie numele Blaga şi suma de 500.000, întrebându-l pe martor: păi nu ai fost atent? În momentul în care acesta se arată nedumerit cu privire la destinaţia banilor”, se arată în motivarea instanţei de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti, instanţă care a judecat contestaţia la decizia arestării preventive emisă de Tribunalul Prahova pe numele Ancuţei Macovei.

Surse judiciare au confirmat pentru „Adevărul” că „Blaga” din discuţia menţionată anterior este chiar Vasile Blaga, care, în prezent nu are nicio claitate în cauză.

Ancuţa Anda Macovei a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA Ploieşti, în data de 5 octombrie, pentru ca o zi mai târziu să fie arestată preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Prahova. Luni, 9 octombrie, Macovei a fost plasată în arest la domiciliu de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti.

Macovei, fost director IT al Autorităţii Naţionale a Vămilor, în prezent director al aceluiaşi serviciu, dar în cadrul ANAF, este acuzată că solicita 25 la sută din valoarea unor contracte de mentenanţă a sistemului infromatic pentru a interveni în organizarea unor licitaţii publice astfel încât acestea să fie câştigate de o anumită asociere de firme. În total, susţin procurorii DNA, Macovei a primit un milion de euro mită, dar şi alte bunuri de lux, de la gadget-uri până la vouchere la magazine de haine şi chiar o excursie în SUA.

Conform unui comunicat remis presei de DNA, Ancuţa Macovei a primit mită în perioada în care era director IT în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, mai exact în perioada 2010-2014. În această perioadă de timp, Vasile Blaga a fost ministru de Interne şi Preşedintele Senatului.

Ancheta în acest dosar a fost declanşată de procurorii DNA din Ploieşti în urma unui denunţ semnat de Irina Socol, fondatoarea SIVECO, una dintre cele mai mari firme autohtone din domeniul IT.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite