Mircea Negulescu, procuror DNA Ploieşti, şi-a dat demisia, după ce o înregistrare controversată a fost făcută publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Mircea Negulescu şi-a dat demisia, conform unui comunicat de presă trimis miercuri dimineaţa de reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

UPDATE ORA 13.00 Reprezentanţii Biroului de relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis un comunicat de presă în legătură cu discuţia înregistrată de la care a pornit tot scandalul. Îl redăm mai jos în întregime.

„Având în vederile înregistrările audio difuzate pe postul România TV în cursul zilei de ieri, 14 februarie 2017, în care este redată o discuţie între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –  Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să facă următoarele precizări:

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a sesizat astăzi, 15.02.2017, Inspecţia Judiciară, în temeiul dispoziţiilor art. 45  al. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sub aspectul unor posibile abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi j din Legea nr. 303/2004, precum şi a prevederilor Legii nr. 303/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în vederea extinderii verificărilor referitoare la domnul  procuror Mircea Negulescu (care şi-a înaintat cererea de încetare a detaşării la unitatea de parchet mai sus menţionată).

Din contextul discuţiilor purtate între cei doi interlocutori reiese cu claritate faptul că persoana despre care se afirmă că avea în lucru o cauză făcându-se trimitere la doamna procuror Luminiţa Cristea, despre care în mod greşit s-a spus că lucrează în cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în realitate activează în raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Totodată, în ceea ce priveşte înregistrarea audio difuzată s-a făcut referire la şeful doamnei procuror Luminiţa Cristea, respectiv la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, şi nu la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr.“

-----------------------------------------------------------------

„Având în vedere apariţia în spaţiul public a unei înregistrări audio conţinând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti şi unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Această cerere a fost transmisă Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre competentă soluţionare“, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Reamintim că recent a fost făcută publică o înregistrare telefonică în care, printre altele, procurorul DNA Ploieşti oferă unei persoane detalii din dosare. Procurorul Negulescu s-a ocupat de ancheta în dosarul în care Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi în legătură cu vizita lui Tony Blair în România. De asemenea, Negulescu e martor în dosarul în care Ghiţă e judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Ce conţinea înregistrarea care a generat scandalul

Înregistrarea audio despre care este vorba ar surprinde o discuţie dintre procuror şi soţia afaceristului Vlad Constantin, inculpat într-un dosar de evaziune fiscală. Aceasta a fost difuzată de postul de televiziune România TV.

Vă prezentăm mai jos o parte a transcriptului înregistrării dialogului dintre procurorul Negulescu şi soţia afaceristului Vlad Constantin. Conform jurnaliştilor România TV, în înregistrare Negulescu încearcă să o convingă pe soţia lui Vlad Constantin ca soţul ei să îşi retragă plângerea asupra lui. Mai mult, Negulescu îi dă femeii detalii din dosarele sale.

„NEGULESCU I-am spus: Vrei să fii liber până în Crăciun? Eşti liber dacă faci asta. I-am explicat de Manole ăsta. Manole are să vă dea o grămadă de bani. Nu e mai bine să stea în puşcărie?

SOŢIE Dacă e Costin în puşcărie noi nu putem să facem demersuri să luăm banii?

NEGULESCU Ba da. Îi picură cineva în ureche tot felul de lucruri ca să se ajungă la mine.

SOŢIE Nu o să facă nimeni nimic, domnu Negulescu.

NEGULESCU Ţinta nu e el. E un instrument pe care ăştia vor să îl folosească. Eu sunt coleric. L-am lăsat să se descarce fără să spun nimic. Şi-a revenit pe urmă. Vlad, soţul dvs., mă vede pe mine duşman. Am aceste remuşcări. Când a venit prima dată nu trebuia să îl ascult. Îmi spunea că am un caracter infect, că s-a închinat la icoane false, că eu eram o icoană falsă.

SOŢIE El aşa de mult s-a agăţat de dvs. Aţi fost ca o icoană pentru el.

NEGULESCU Când pleci dintr-o instituţie în alta nu poţi lua dosarele după tine. L-a păcălit Manole, nu ştiu ce i-a spus. Pe mine nu m-a anunţat nimeni că s-au tăiat copacii ăia. Eu vreau să văd ce urmăreşte Manole. Manole e un escroc. Este o minciună că Manole mi-ar fi dat un mesaj. În momentul zero eram în pădure dacă ştiam că se taie copacii.

SOŢIE Mie mi-a spus Manole că a anunţat.

NEGULESCU Minte! Minte cu neruşinare. De atunci el nu mă mai caută. A vrut să smulgă de la mine ceva. Ce să îi spun eu lui Manole. Eu nu am făcut nimic compromiţător. Eu am arestat jumătate de ţară. Ce să fac eu cu Adi Mincu. Nu mai vrea să vorbească cu mine. A zis că să nu mai audă în viaţa lui de mine. Faci ce crezi tu de cuviinţă.

SOŢIE E lanţul slăbiciunilor.

NEGULESCU În dosarul Papici unde s-au dus în puşcărie o grămadă. Au fost mulţi. A fost cu ajutorul lui Vlad. S-a ştiut cine mă ajută pe mine.  Ăsta nu e şantaj. El nu înţelege lucrurile astea. El se consideră la puşcărie că spune că eu nu am vrut să soluţionez cele două dosare.

SOŢIE El avea o oarecare suspiciune. Ştia că aţi fost anunţat de tăierea arborilor.

NEGULESCU Mă jur pe copiii mei. Mă duc la 10 detectoare de minciuni că nu am ştiut. Să mă ducă la puşcărie pentru Adi Mincu şi pentru deputatul lui Moş Crăciun? Deputatul ăsta George Ionescu... Eu nu amestec niciodată lucrurile astea. Pe Văduvan îl ştiu de 20 de ani. Eu nu fac aşa ceva. Cum să protejez eu infractorii. Cu ce să mă ajute pe mine un deputat PNL? Un vagabond. Eu nu am vorbit cu nimeni ca să îl protejez pe Vlad şi pe mine. L-au făcut pe Vlad de comandă. Acest Manole e un nesimţit ordinar. Eu l-am pus pe Vlad să pună camere de luat vederi în pădure?

SOŢIE S-a dus şi cu un domn Nedelcu în pădure. Noi avem poze.

NEGULESCU Mie îmi e milă că Vlad e în situaţia asta. Să scrie ce vrea el. E problema lui. Mă simt rău că a putut să creadă asemenea lucruri, că a putut să gândească aşa ceva. Eu nu pot să fac aşa ceva că mă bătea Dumnezeu. E inimaginabil. Nu am putut discuta cu el.

SOŢIE El nu e atât de prost pe cât cred ei.

NEGULESCU Vlad nu este prost. Nu trebuie să mă convingeţi pe mine. El este bulversat şi îmi pare rău că poate crede aşa ceva. E nevasta mea lângă mine. Eu nu mă pot supăra pe el. Şi dacă mă scuipa, nu pot să mă super pe el. Spune o minciună despre mine şi ăştia te pun liber în trei minute. Fă ce vrei tu Vlad. Nu am făcut în viaţa mea aşa ceva. Nu am protejat pe nimeni. Dacă protejam pe cineva, eram acum în executarea pedepsei.

SOŢIE Nu o să îi spun nimic deocamdată. Să îl văd pe el ce spune şi cum se comportă. Nu îi spun că am vorbit amândoi.

NEGULESCU El nu vede adevărul. Eu i-am explicat demult că dosarele alea o să le îngroape. Am crezut că le îngroapă, dar nu să îi facă lui rău. Poate sunt prost. E peste puterea mea. Eu nu am făcut aşa ceva de-a lungul carierei. Eu am avut convingerea clară de când au plecat dosarele la Bucureşti. Cu toate probele alea, cum au explicat, nu ştiu. O să vă mai sun.

SOŢIE Sigur că da.

NEGULESCU Într-o oarecare măsură el e acolo din cauza mea pentru că ei mă vor pe mine.

SOŢIE Victimă colaterală este el.

NEGULESCU Orice nebun poate vorbi orice. Mi-a spus că o să mâncăm mâncare la Mărgineni împreună. De orice pot fi acuzat, dar de prostie nu cred. Am vrut să stabilesc adevărul şi să fac o anchetă profesionistă. Am lăsat dosarele în lucru şi am plecat. Asta e singura problemă. Din tot sufletul vă spun, că suntem în postul Crăciunului. V-am sunat să vă spun că l-am înţeles. Nu sunt supărat pe el. Nu vă reproşez nimic. Departe de mine.

SOŢIE Am înţeles. El are interesul să nu îi mai dea banii lui Vlad. El o fi având vreun interes, dar banii ăia sunt daţi cu acte, cu contracte.

NEGULESCU El se gândeşte că sunteţi femeie şi nu sunteţi atât de tare şi se gândeşte că sunteţi neputincioasă şi o să dea banii când va ieşi Vlad.

SOŢIE Să vă spun ceva. Vlad nu a murit. Eu îmi notez şi urmez instrucţiunile. Execut. Eu îmi notez ce trebuie să fac, mă consult cu avocaţii. Când nu mă pricep, vorbesc cu avocaţii.

NEGULESCU Întrebaţi-l de ce nu a scris cum ăştia se ameninţau la licitaţie. De ce nu a scris Manole asta? Că îl ajuta pe Vlad. A scris trei lulele la vedere şi l-a făcut pe Vlad varză. Omul de lângă el. Nişte lucruri destul de dubioase. Sunt foarte atent pe nuanţe. Asta e convingerea mea.

SOŢIE Mâine îl întreb pe Manole. Fără nicio problemă. De ce nu ai scris procurorului de atmosfera de la licitaţii. Poate îl ajuta chestia asta undeva. Şi chestia cu şantajul pică.

NEGULESCU Totul pică, doamnă. Şi ultrajul. Tot. Să îi eplicaţi că nu e corect şi niciodată nu aş face ceva împotriva lui. Eu nu fac aşa ceva. Nu o să auziţi vreodată aşa ceva despre mine. Să nu facă aşa doamnă. Dacă recunoaşte faptele astea, se duce la puşcărie. Dacă face vreun acord de recunoaştere, e terminat.

SOŢIE Am înţeles. Ce oameni.

NEGULESCU Să lupte până la capăt. Să fie puternic. Dacă nu vreţi, eu nu vă mai sun. Să îmi spuneţi. E o mare făcătură. Am înţeles care este miza. Nu mă înşeală nimic.“

O altă parte a înregistrării conţine injurii care iniţial s-au crezut a fi îndreptate către prim-procurorul Augustin Lazăr.

„NEGULESCU Eu am vrut să îl sprijin, să îşi dovedească nevinovăţia. Eu l-am întrebat de Văduvan din 2014. I-a dat sângele pe nas şi a început să plângă. Eu nu am forţat nota. Nu e normal să faci aşa ceva. Eu nu fac astfel de lucruri. Eu ce pot să fac?

SOŢIE El zicea până acum la fel. Că nu puteţi interveni.

NEGULESCU Făceam eu doamnă aşa ceva? Ce să îmi facă mie deputatul ăla sau Adi Mincu? Eu am încercat să îi împac pe Lucian cu Vlad. Atât. I-am spus şi lui că nu e bine să te cerţi. Să găseşti o cale de comunicare. Pentru ce să ţin eu partea? Ionuţ Bâlcea nu e uşă de biserică. Eu am încercat să mediez. Sunt un om care încerc să împac oamenii nu să îi dezbin. Nu sunt supărat pe el, dar îmi pare rău că poate gândi asemenea lucruri. Mă termină psihic.

SOŢIE Gândiţi-vă şi la el că e acolo pe neadevăr.

NEGULESCU Nu sunt supărat. Dacă eram supărat nu vă mai sunam în seara asta. E nemulţumit de ceea ce se întâmplă şi are dreptate. Mi se face carnea piele de găină pe mine. Eu nu am trântit în viaţa mea un dosar. Eu nu fac compromisuri în meserie. pe mine mă caută din 2012 Sebastian Ghiţă. Dacă mă aveau cu ceva la mână, mă băgau la puşcărie. I-am zis şi eu. Cum să spui aşa ceva? Ăla e om doamnă? Tu bei cafeaua cu un nenorocit, cu o Iudă care te-a trădat. O să îi dovedesc că nu a fost nicio înţelegere cu nimeni. Să înţelegeţi şi să aveţi convingerea că nu fac aşa ceva. I-am luat pe toţi deputaţii şi pe toţi senatorii şi îl salvam pe ăsta? Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Un lucru de căcat. Ăla nu e ultraj.

SOŞIE Din casă au luat un laptop pe care se juca cel mic. Nişte stickuri. Câteva. Era ceva scăpat pe acolo. Erau deja văzute din dosarul celălalt. Au luat nişte chestii. Am râs un pic de ei. Nu le confiscaţi că vă faceţi de râs. Vă faceţi de căcat.

NEGULESCU I-au ridicat şi telefonul?

SOŢIE Nu! Telefonul e acasă. S-au mai uitat prin maşina lui.

NEGULESCU V-au demontat maşina?

SOŢIE Nu! Ei căutau camere de luat vederri. S-au uitat peste tot. Veniseră cu nişte informaţii. Mă aşteptam să îmi facă şi mie ceva pe ultraj. Am început să urlu şi să ţip. Nu sunteţi profesionişti. Aţi lăsat un om să agonizeze cu mâinile la spate. El era leşinat. Eu urlam să îmi dea drumul să îl ajut. Nişte nesimţiţi şi nişte nepregătiţi. Dacă nu erau prost pregitiţi sau neşcoliţi, au făcut-o intenţionat ca să îşi bată joc de noi.

NEGULESCU Eu am încercat să îl fac pe ofiţer să înţeleagă că nu e aşa. Să îi spuneţi să înţeleagă foarte clar. Dacă eram acolo, soluţionam dosarele cum trebuie. Aşa a fost să fie însă să plec în partea asta. Eu am rămas mască atunci când am aflat că s-au clasat dosarele. Eu dacă mă sesizez din oficiu, asta înseamnă că sunt de partea lui Vlad. Eu nu pot să mă sesizez. Ar spune lumea că îl sprijin pe el. Asta ar aştepta. Ăia vor să mă ardă pe mine şi eu mă autosesizez. Să se ducă la parchetul Înaltei Curţi şi să facă plângere asupra acelei procuroare. Eu i-am spus asta demult. Aia e o panaramă. I-a obligat să spună că eu i-am cercetat abuziv. pe asta a trimis dosarul la Parchetul general.

SOŢIE Acolo s-a constatat că nu aţi cercetat pe nimeni abuziv.

NEGULESCU Eu cred că a dat soluţiile alea pe bani. Ori aşa, ori ala. Eu nu vorbesc cu nimeni ca să îl protejez pe Vlad şi pe dvs. Şi procurorul ăla e jegos. Nu poţi să îl laşi pe ăla să scrie ca să îl îngropi doar pe ăla.“

Una dintre înregistrările prezentate pe România TV:

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite