Linie de tramvai nou-nouţă, dar nefolosită şi năpădită de buruieni. Care sunt cauzele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Linia de tramvai a fost recepţionată înainte de alegeriloe locale FOTOGRAFII Dana Mihai
Linia de tramvai a fost recepţionată înainte de alegeriloe locale FOTOGRAFII Dana Mihai

O linie de tramvai nouă din Ploieşti stă nefolosită de la începutul lunii iunie 2016, data recepţiei, din cauza unor stâlpi montaţi prea aproape, dar şi pentru că oraşul nu mai are suficiente garnituri funcţionale.

Povestea liniei de tramvai 102 din Ploieşti, una dintre cele două ale oraşului, pe care îl uneşte de la nord la vest, a început în urmă cu doi ani şi jumătate. Alături de linia 101 (nord-sud), a fost inclusă pentru reabilitare pe fonduri europene, alături de alte proiecte din Ploieşti.

Cele două proiecte care vizau liniile de tramvai din oraş cuprindeau, pe lângă schimbarea în sine a liniilor, asfaltarea străzilor, realizarea de staţii cu peroane adaptate persoanelor cu dizabilităţi, elemente care să ducă la o creştere a mobilităţii transportului public şi condiţii mai bune pentru călători.

Fiind proiecte pe fonduri europene, acestea au avut şi un termen limită, 31 decembrie 2015, dată la care a fost gata, însă, doar tramvaiul 101. Lucrările au continuat, cu mari sincope, pe linia 102, iar în iunie 2016, proiectul părea să fie gata, dovadă şi o recepţie realizată de conducerea interimară a Primăriei Ploieşti înainte de alegerile locale. Doar că, de atunci, linia nou-nouţă, cu peroane şi staţii în ţiplă, stă nefolosită, iar pe alocuri a fost năpădită de buruieni, pentru că unele tronsoane au fost proiectate ca zone ecologice.

tramvai ploiesti foto dana mihai

Probleme de funcţionare

Decizia ca traseul liniei de tramvai 102 să fie deservit în continuare de autobuze aparţine conducerii Primăriei Ploieşti, care spune că, în urma consultărilor cu reprezentanţii SC TCE Ploieşti, operatorul de transport public din oraş, s-a ajuns la concluzia că linia nu este sigură. „Spre exemplu, în unele locuri, stâlpii nou-montaţi sunt atât de aproape de tramvai încât, dacă cineva scoate mâna pe geam, în mers, se poate lovi cu ea de stâlp. Problema ar veni din faptul că tramvaiele din Ploieşti au geamurile cu sistem de deschidere prin culisare, pe când în alte locuri sunt prin rabatare şi s-a luat în calcul acest sistem“, spune Adrian Dobre, primarul Ploieştiului.

La probele de pe linie, vatmanii au mai semnalat alte probleme, respectiv o înclinare a liniei care duce la uzură rapidă a roţilor, modul defectuos în care a fost realizată în unele locuri legătura între liniile de contact sau cazul unor capace metalice montate defectuos pe stâlpi, care au fost smulse de vijelii şi care ar putea deveni „proiectile“ pentru pietoni şi autoturisme.

tramvai ploiesti foto dana mihai

Tramvaie insuficiente

Un impediment pentru darea în folosinţă a liniei 102 este şi parcul de tramvaie al oraşului, cu o „vârstă“ respectabilă. Proiectul nu a prevăzut şi achiziţia de tramvaie noi, iar oraşul nu mai are suficiente garnituri funcţionale pentru a acoperi necesarul pentru 101 şi 102. „Avem doar 21 de tramvaie care au fost recondiţionate, mai sunt alte trei în lucru. Numărul necesar de tramvaie pentru a exploata în bune condiţii ambele linii, 101 şi 102, este de fix 21. În aceste condiţii, dacă un singur tramvai se defectează, apar perturbaţii în modul de exploatare. Mai mult decât atât, cinci tramvaie necesită reparaţii ale roţilor“, a mai spus primarul oraşului.

În aceste condiţii, Primăria Ploieşti a solicitat şi efectuarea unei expertize tehnice independente, care să arate exact starea tehnică a căii de rulare şi a făcut şi mai multe adrese către constructor pentru remedierea defecţiunilor. Pentru întârzierile la linia de tramvai 102, Primăria Ploieşti a suportat din bugeul local o sumă imensă, aproape 40 de milioane de lei, din totalul de aproximativ 106 milioane de lei al proiectului. 

Vă mai recomandăm

Record în amânarea unui proiect european la Ploieşti. Încă un an şi jumătate pentru pasajul Vest

Din bogaţi cu proiecte europene la datori vânduţi băncilor. Incompetenţa de durată duce un oraş românesc în haos

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite