Lacul Miresei din Câmpina, în topul celor mai sinistre ape din România. Legenda tributului uman uriaş cerut de adâncuri, confirmată inexplicabil de realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul de la Câmpina este înconjurat de legende şi mistere FOTO panoramio.com
Lacul de la Câmpina este înconjurat de legende şi mistere FOTO panoramio.com

Lacul Miresei sau lacul Bisericii de la Câmpina este cunoscut ca o apă blestemată, o atracţie inexplicabilă pentru sinucigaşi şi un loc în care se petrec accidente mortale.

Lacul Miresei de la Câmpina, aflat în apropierea Bisericii Sfinţii Voievozi din oraş, este unul dintre cele mai frumoase locuri ale zonei. A fost amenajat în ultimii ani şi este o destinaţie plină de verdeaţă şi răcoare, extrem de căutată de câmpineni în special vara, dar şi o atracţie care inspiră teamă datorită poveştilor care s-au format în jurul lacului.

Numeroasele accidente petrecute aici – sinucideri şi înecuri aparent fără explicaţie – au dat naştere sau au fost puse pe seama unor legende străvechi. Una dintre ele vorbeşte despre existenţa, în jurul anului 1200, a unei mănăstiri de călugări în care au avut loc păcate grele, iar Dumnezeu i-a pedepsit pe bărbaţii care nu au respectat jurământul de credinţă. O furtună iscată din senin într-o noapte a distrus lăcaşul, împreună cu chiliile, iar toţi monahii şi-au găsit sfârşitul pe fundul lacului.

O a doua legendă povestită de localnici este a unei biserici care exista pe acest loc, în jurul Primului Război Mondial. În timpul unei slujbe, biserica s-a prăbuşit din senin peste toţi credincioşii aflaţi înăuntru, şi, pentru ca nici unul să nu-şi găsească scăpare, pentru că erau păcătoşi, o apă mare a acoperit biserica şi i-a înghiţit pe toţi. Se spune că, atunci, un preot, aflat şi el în biserică, a proferat un blestem asupra locului: aşa cum se îneacă şi el, să se înece şi alţii.

Tot de lac se leagă şi povestea unei tinere nefericite în dragoste, legendă care ar fi dat şi unul din numele apei. O fată pe care părinţii au forţat-o să se mărite, împotriva voinţei ei, cu un bărbat urât, bătrân, dar bogat, deşi ea iubea pe altcineva, s-a aruncat în apă în ziua nunţii, îmbrăcată în rochie de mireasă. Dimineaţa, pe luciul apei nu mai era decât voalul alb şi florile de lămâiţă. Mulţi dintre câmpinenii care locuiesc în apropierea lacului povestesc că, în nopţile cu lună plină, mireasa nefericită apare plutind pe lac.

Apa „vuieşte“ cu o zi înainte

Legendele despre biserica scufundată sau mireasa sinucigaşă sunt acceptate de unii dintre localnici, pe când scepticii spun că sunt poveşti scornite. Este cert, însă, că foarte multe persoane, în special bărbaţi tineri, şi-au găsit sfârşitul în lac. Unii pentru că s-au sinucis, atraşi irezistibil de apa tulbure şi adâncă, alţii pentru că s-au înecat la scăldat, în condiţii inexplicabile. Despre sinucigaşii bărbaţi se spune că vin ca hipnotizaţi pe cărarea care duce la lac. Sunt „aleşi“ de mireasă şi merg spre apă ca şi cum ar merge la întâlnirea cu o femeie, fără a putea fi opriţi.

În toate cazurile, morţile au fost precedate de un vuiet al lacului, un freamăt bizar care se aude în fiecare an din adâncuri. Este semn că apele cer „suflet de om tânăr, în special de bărbat”, după cum se exprimă localnicii.

Lacul este „hrănit“ cu pâine pentru a elibera trupurile

Recent, un consilier local din Câmpina, Daniel Telegescu, a povestit pentru o televiziune locală câteva din întâmplările de la Lacul Miresei. În copilăria sa, bunicii avertizau copiii să nu meargă la scăldat câteva zile după ce apa îşi cerea tributul, adică după ce lacul „urlase“. De fiecare dată, fenomenul era urmat de un înec al vreunui băiat sau bărbat. O bătrână care locuia în apropiere cocea o pită de casă, în care înfigea o lumânare.

Când „dădea de mâncare“ lacului, pâinea respectivă se oprea într-un loc sau altul, în care erau găsite ulterior trupurile celor înecaţi, deşi aceştia fuseseră căutaţi în zadar de localnici curajoşi care se scufundau în lac.
În acest mod, cu pâinea în care se afla o lumânare, cu câţiva ani în urmă, au fost găsiţi şi doi îndrăgostiţi care au ales să se sinucidă decât să fie despărţiţi.

lac campina foto panoramio

Lacul a fost amenajat în ultimii ani şi a devenit o atracţie pentru localnici FOTO panoramio.com

La rândul său, pe când era copil, Daniel Telegescu a fost salvat de la înec de o persoană care l-a observat la timp. Se întâmpla la o zi după ce bunica sa îl avertizase că lacul „a cerut viaţă de om“. Din nefericire, la numai o jumătate de oră după ce el a fost salvat, un alt băiat s-a înecat în Lacul Miresei.

Scepticii privind legendele lacului aduc ca argumente adâncimea mică a acestuia, de până la 6 metri, ceea ce nu ar face posibilă scufundarea unei biserici. Ca dimensiuni are aproximativ 300 de metri lungime şi o lăţime de 70 de metri. În schimb, pe fundul apei sunt curenţi, plante şi mult mâl, care pot provoca accidente mortale.

Vă mai recomandăm:

Misterele Bucegilor: cărarea ireală pe care oamenii dispar fără urmă. Ce povestesc cei care au avut experienţe la limita paranormalului pe munte. Traseul Jepii Mici, unul dintre cele mai dificile din Bucegi, este un loc special pentru căutătorii de mistere din munţi. Oamenii locului, dar şi turişti spun că, în anumite condiţii meteorologice, pe traseu apare o cărare ireală, blestemată, paralelă cu drumul bun, iar cei care păşesc pe ea dispar fără urmă.

Monstrul din Loch Ness are un frate în Prahova. Povestea dihaniei din Lacul Paltinu, şarpele enorm cu cap de câine care i-a înspăimântat pe localnici. Povestea unui monstru care trăieşte în străfundurile Lacului Paltinu din Prahova a atras, de-a lungul timpului, numeroşi căutători de senzaţional pe malurile lacului de acumulare. Localnicii, mult mai familiarizaţi cu legendele locului, au poveşti de groază despre un şarpe enorm, de câţiva metri, negru şi lucios, pe care fie l-au văzut, fie l-au simţit în apă, în timp ce încercau să o traverseze

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite