Hortensia, spectaculoasa floare de grădină: îşi schimbă culoarea printr-o mică „vrajă“
0Hortensia, probabil cel mai frumos arbust, cu o inflorescenţă de mari dimensiuni care umple pur şi simplu spaţiul în care este plantat, are câteva reguli stricte de îngrijire de la care nu trebuie să vă abateţi dacă o vreţi în grădină.
În primul rând trebuie să ştiţi că numele ştiinţific al plantei este Hydrangea Macrophylla, ceea ce se poate traduce cu o “floare mare care bea multă apă”, iar în al doilea rând, marele secret al hortensiei se ascunde în tipul de sol în care este plantată şi care, atenţie, influenţează culoarea petalelor.
Ruxandra Gâlă, dr. inginer horticol, ne dezvăluie câteva dintre secretele pe care trebuie să le cunoască oricine are în curte un arbust de hortensia şi care vrea să păstreze planta sănătoasă. “Fiind o plantă iubitoare de apă, motiv pentru care i se spune şi hydrangea, hortensia se simte cel mai bine într-o zonă de semiumbră, în soare se deshidratează foarte repede, se ofileşte” explică Ruxandra Gâlă.
Este o floare de care vă puteţi bucura pe tot parcursul verii şi chiar până târziu în toamnă, pentru că înfloreşte undeva spre finele lunii iunie, iar florile rezistă, în condiţii de toamnă blândă, chiar şi până la final de octombrie.
Hydrangeea Arborescens Annabelle (hortensia) ideală pentru grad viu FOTO BambooPlants.ca
Pe lângă dimensiunile mari, ceea ce o transformă într-o adevărată regină a grădinii, hortensia distinge prin varietatea de culori pe care le poate floarea, de la alb imaculat, verde, albastru, roz, violet şi până la roşu intens. Puţin ştiu însă că, în anumite cazuri, culoarea florii este influenţată de aciditatea solului în care este plantat arbustul. Când floarea este de un alb imaculat, atunci solul este acid, iar când floarea are culoarea roz, solul este alcalin, aşadar, perintr-o mică intervenţie ( un sac de pământ special pentru hortensia) puteţi schimba culoarea florii.
Un soi hybrid de hortensia este Hydrangeea Arborescens Annabelle. De talie foarte mare, arbustul poate ajunge până la o înălţme de doi metri, are o floare care poate ajunge până la 30 de centimetri diametru. Este pur şi simplu o explozie de alb în grâdină care, bine îngrijită, poate dura până la sfârşit de septembrie.
Uneori, Annabelle poate fi şi capricioasă, în sensul că rămâne albă doar dacă are lumină multă, iar la umbră, floarea se transformă într-un verde deschis. Este ideală ca alternativă la deja prea monotonului gard viu din tuia.
Hortensia se plantează primăvara, înainte de pornirea vegetaţiei. Dacă veţi cumpăra planta din magazine puteţin avea surprize neplăcute, spune inginerul horticol Ruxandra Gâlă. Hortensia este pretenţioasă la transplantare, astfel că în două zile se poate ofili. Vestea bună este că ofilirea florii nu înseamnă că planta a murit. Trebuie intervenit prompt: “se taie inflorescenţele plus un mugure de sub floare, astfel că anul viitor va înflori din nou”, explică specialistul.
Hydrangeea Paniculata, arbust de talie mare, frate cu hortensia, cu flori asemănătoare castanului FOTO whiteflowersfarm.co
Tocmai pentru că este o plantă spectacol, inginerii horticoli din întreaga lume au tot creeat soiuri hybrid, printre cele mai reuşite fiind Hydrangeea Paniculata. Acest soi înfloreşte în toate culorile, dar mai puţin în albastru, în plus, culoarea nu este influenţată de tipul de sol.
Hydrangeea quercifolia – se distinge prin faptul că frunzele sale seamănă cu cele de stejar atât prin formă cât şi prin comportament (toamna frunza se colorează în nuanţe de roşu). Este un arbust de talie mare, ajunge până la doi metri înălţime, iar florile sale au o formă conică, asemănătoare cu cele de castan. Florile acestui soi de hortensie sunt fie de un alb imaculat, fie verde pal. Este un arbust ideal pentru a înveseli o curte umbroasă pentru că rezistă foarte bine sub coroana arborilor. Nu mai puţin spectaculoasă este Hydrangea Petiolaris (Hortenisa urcătoare). Ajunge până la patru metri înălţime, astfel că are nevoie de un sport de care să se agaţe. Floarea este umbrelată, asemănătoare cu cea de mărar, şi doar de culoare albă şi rămâne înflorită din iulie şi până la sfârşitul lunii septembrie.
Nu uitaţi, indiferent de soi, Hortensia are nevoie de multă apă, de preferat ar fi să o udaţi de dimineaţa, direct la rădăcină, cu 5 litri de apă, în fiecare zi.