Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţii care au terorizat ploieştenii în ajun de Crăciun, la un pas să scape nepedepsiţi FOTO Arhivă
Hoţii care au terorizat ploieştenii în ajun de Crăciun, la un pas să scape nepedepsiţi FOTO Arhivă

Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

Infractorii au fost condamnaţi iniţial la închisoare cu executare, dar Curtea de Apel Ploieşti a anulat pedepsele şi a trimis dosarul la rejudecare invocând „nerespectarea regulilor de bază ale procesului penal, în sensul că la stabilirea pedepsei, tribunalul nu a aplicat corect legea”.

Cu alte cuvinte, instanţa de fond, în cazul de faţă Tribunalul Prahova, i-a pedepsit mult prea aspru pe cei trei, ignorând că aceştia şi-au recunoscut faptele, cerând să fie judecaţi în procedură simplificată. În astfel de situaţii, legea prevede ca inculpaţii să beneficeze de o reducere a pedepsei. Greşeala a fost suficientă pentru ca procesul să fie reluat de la zero, existând riscul ca faptele să se prescrie până la finalizarea întregului ciclu procesual.

Cum acţionau hoţii

Răzvan Voinea (minor), Alexandru Franţ şi Ioan Jurcău sunt cei trei hoţi care săptămâni la rând au reuşit să le fure ploieştenilor portofelele din buzunare. Acţionau pe timpul zilei, la ore de vârf, în zonele foarte aglomerate ale oraşului, în zilele premergătoare sărbătorilor de iarnă, profitând de forfota specifică perioadei. Victimele au fost identificate în pasajele pietonale din centrul Ploieştiului, la intersecţiile semaforizate, în zona Gării de Sud, în staţiile de tramvai de pe Bulevardul Republicii şi în parcul Vest. Au căzut în plasa hoţilor femei şi bărbaţi deopotrivă, care îşi purtau geanta sau borseta la spate, fără să fie vigilenţi.  

Cel care fura avea o ţinută specială, care să-i mascheze gesturile. O geacă lungă, masivă, era purtată fie doar pe umeri, cu gluga pe cap, dar fără să introducă mâinile în mâneci. Astfel protejat, hoţul se apropia de victimă şi cu gesturi rapide sustrăgea portofelul, în momentul în care „clientul” se oprea la semafor. Hoţii erau interesaţi de carduri bancare cu care puteau face plăţi contactless la POS-uri. Au făcut zeci de astfel de operaţiuni, la farmacii, benzinării sau magazine de cartier, păgubind mai multe persoane cu mii de lei. Doar de pe un singur card furat de la un cetăţean din Ploieşti hoţii au cheltuit aproximativ 2.000 de lei într-o zi, făcând cumprături de valoare mică, sub 100 de lei, dar în mod repetat. În unele cazuri, paguba a fost mai mare pentru că posesorii cardurilor au făcut greşeala să păstreze în portofel un bilet în care aveau notate PIN-urile cardurilor bancare.

Dat de gol de iubită

După ce unul dintre păgubiţi a depus plângere, poliţia a demarat ancheta, reconstituind drumul făcut de victimă în ziua în care aceasta a bănuit că a fost jefuită. Camerele de luat vederi din zona centrală au surprins exact momentul când hoţul i-a furat cetăţeanului portofelul din borsetă, la una dintre trecerile de pietoni. Camera de supraveghere suprinde inclusiv momentul când hoţul urcă într-o maşină (BMW) cu volan pe dreapta şi cu numere străine. Anchetatorii aveau o bănuială despre cine ar putea fi jefuitorul, dar nu aveau probe suficiente, dat fiind că în acea perioadă se purta încă masca medicinală în spaţiile publice.

Suspectul a fost dat de gol de iubita sa. Femeia a postat pe Facebook o fotografie în care individul apărea îmbrăcat în aceleaşi haine şi pozat lângă acelaşi BMW surprins de camerele de luat vederi din centrul Ploieştiului în ziua furtului. Odată identificat, poliţiştii au reuşit să ajungă şi la ceilalţi trei complici.

Tâlharii, Ion Jarcău şi Alexandru Franţ, aveau antecedente penale serioase, unul dintre ei fiind condamnat pe teritoriul Spaniei, Franţei, Italiei, Olandei, Germaniei, atât la pedepse privative de libertate, cât şi la zile-amendă, de 47 ori.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Hoţii „rafinaţi” de pe Valea Prahovei. Whiskey de colecţie, preferatul pungaşilor pentru piaţa neagră

Percheziţii la tâlharii şi hoţii de lemne din Slănic. Zeci de persoane aduse la audieri

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite