Ghiţă nu a mai ajuns la portiţa Poliţiei. Detaliile unei dispariţii controversate, chiar de sub ochii oamenilor legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghiţă, dispărut oficial de zece zile
Ghiţă, dispărut oficial de zece zile

Fostul deputat Sebastian Ghiţă continuă să păstreze misterul construit în jurul lui de zece zile, de când a dispărut de sub nasul poliţiştilor de la Direcţia Operaţiuni Speciale care îl urmăreau.

Joi, ziua în care era aşteptat să se prezinte la sediul IJP Prahova, conform programului impus de măsura prevenitvă a controlului judiciar, Ghiţă nu şi-a făcut apariţia, complicându-şi şi mai mult situaţia.

Poliţiştii au fost îngăduitori şi l-au aşteptat să ajungă în faţa ofiţerului de supraveghere până la orele prânzului, dar fără niciun rezultat. Nici măcar atunci când un echipaj de Poliţie s-a deplasat la domiciliul fostului deputat, din cartierul Albert din Ploieşti, nu au avut mai mult succes. La poartă nu a răspuns nimeni.

În aceste condiţii, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova a înaintat o adresă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care a sesizat instanţa că Sebastian Ghiţă a încălcat obligaţiile impuse de măsura preventivă, urmând ca judectorul să decidă în consecinţă.

IJP Prahova a anunţat instanţa că Sebastian Ghiţă a încălcat controlul judiciar

Conform Codului de Procedură Penală, sesizarea înaintată instanţei de Poliţia Prahova poate fi ataşată la dosarul de fond în care fostul parlamentar prahovean a fost trimis în judecată împreună cu Viorel Dosaru, fostul comandant al IJP Prahova şi de Iulian Tudose, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Acest dosar are termenul de judecată programat în data de 13 ianuarie, dar data poate fi devansată pentru a se grăbi procedura. În această cauză poate interveni şi reprezentantul Ministerului Public, în cazul de faţă un procuror al DNA Ploieşti, pentru a solicita instanţei schimbarea măsurii preventive a controlului judiciar sub puterea căreia se află în prezent Ghiţă, cu una mai aspră, fie arestul la domiciliu, fie arestul preventiv. Aceleaşi proceduri permit ca, în cazul în care instanţa încuviinţează arestarea preventivă a fostului parlamentar, acesta poate fi dat în urmărire internaţională prin Interpol, dar asta doar după ce soluţia va rămâne definitivă.

Ghiţă s-a sustras urmăririi penale

În paralel cu această sesizare, tot la Înaltca Curte de Casaţie şi Justiţie mai există o altă înştiinţare emisă tot de poliţiştii din Prahova. Prin această primă adresă, instanţa era înştiinţată că Sebastian Ghiţă se sustrage urmăririi penale, având în vedere că în data de 21 decembrie nu s-a prezentat în faţa organului de urmărire penală, adică la sediul DNA din Ploieşti, instituţie care îl citase în acea zi pentru noi audieri în dosarul Ponta - Blair. Această primă sesizare a fost înregistrată la Curtea Supremă, dar încă nu a primit un termen de judecată.

Prin neprezentarea sa la Poliţie, la data stabilită prin programul de supraveghere, Sebastian şi-a complicat situaţia. Dacă până acum ar fi putut să invoce faptul că în data de 21 decembrie i s-a întâmplat ceva, s-a îmbolnăvit sau a simţit nevoia să se retragă la o mănăstire, începând de joi, 29 decembrie, ora 10.31, procurorii au garanţia că nu mai există niciun dubiu că Sebastian Ghiţă a încălcat obligaţiile impuse de controlul judiciar şi au tot dreptul să solicite judecătorului arestarea preventivă, fie ea şi în lipsă.

Înregistrările lui Ghiţă

Deşi nu şi-a făcut apariţia în carne şi oase, Sebastian Ghiţă a fost cât se poate de prezent în mass media, după ce postul de televiziune patronat de el a transmis, miercuri, o înregistrare video în care fostul parlamentar aducea o serie de acuzaţii la adresa Laurei Codruţa Koveşi, şefa DNA, despre care a spus că a cunoscut-o la sediul Serviciului Român de Informaţii, pe vremea când aceasta deţinea funcţia de procuror general al României.

A dispărut în noapte după petrecerea de la SRI

Sebastian Ghiţă a dispărut oficial în data de 21 decembrie, însă surse judiciare susţin că acesta şi-a organizat la secundă evadarea de sub nasul poliţiştilor. Luni, 19 decembrie, a fost văzut de mai multe persoane la petrecerea de Crăciun organizată de SRI. De la acest eveniment, Ghiţă ar fi plecat undeva spre miezul nopţii cu celebra dubă Mercedes de culoare neagră cu care acesta se deplasează în mod normal.

Pe urmele lui s-a aflat o perioadă un echipaj de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR. În momentul în care duba în care se afla Ghiţă a ieşit din Bucureşti şi a ajuns  pe DN1, poliţiştii i-au pierdut urma. Surse judiciare au precizat că Mercedesul lui Ghiţă ar fi virat brusc la stânga, a tăiat linia continuă, a mers o bucată de drum pe contrasens şi a oprit pentru scurt timp pe marginea şoselei.

 Poliţiştii aflaţi în urmărire nu au făcut şi ei aceeaşi manevră şi au scăpat pentru câteva minute din vizor duba afaceristului prahovean. Atunci se pare că Sebastian Ghiţă s-a urcat în altă maşină, fără să fie văzut de poliţişti. Aceştia din urmă au continuat să urmărească duba, convinşi fiind că persoana urmărită se află în maşina pe care o supravegheaseră încă de la plecarea de la SRI.

DNA a aflat de dispariţie după 14 ore

 Duba lui Ghiţă a ajuns la Ploieşti, la domicilul acestuia, la o oră după miezul nopţii, în noaptea de 19 spre 20 decembrie. Abia dimineaţă, poliţiştii au realizat că Sebastian Ghiţă nu se află în casă. Procurorii DNA din Ploieşti au fost anunţaţi foarte târziu de dispariţia mogulului, abia marţi, 20 decebrie, ora 15.00, timp în care Ghiţă ar fi avut timp să ajungă în orice colţ al lumii.

După dispariţia misterioasă, dar aşteptată, a lui Sebastian Ghiţă, având în vedere că din data de 21 decembrie a rămas fără imunitate parlamentară şi risca să ajungă în arest în orice clipă, Miniserul de Interne a ordonat o anchetă internă în IGPR. Rezultatul anchetei a fost unul deloc surprinzător. Poliţia a respectat procedurile şi nimeni nu este vinovat că un inculpat aflat sub puterea unei măsuri preventive a dispărut fără urmă.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite