FOTO VIDEO Instructoare de zumba la doar 13 ani. Este cea mai tânără din România

0
0
Ana-Maria Dumitru este cea mai tânără instructoare de zumba din România. FOTO Dana Mihai
Ana-Maria Dumitru este cea mai tânără instructoare de zumba din România. FOTO Dana Mihai

Ana-Maria Dumitru, o adolescentă de 13 ani din Ploieşti, a obţinut licenţa de instructor de zumba, devenind astfel cel mai tânăr „profesor“ din România pentru acest tip de fitness, inspirat din dansurile latino

Fenomenul „Zumba“ care a cucerit întreaga lume şi, treptat, şi pe români, unde apar din ce în ce mai multe săli unde se practică acest tip de fitness, a fost pentru Ana-Maria Dumitru o pasiune la prima vedere.

A început lecţiile în urmă cu cinci luni, pentru a face mişcare, dar talentul pentru acest sport care se bazează pe mişcări de dans a determinat-o să încerce mai mult, să devină instructor cu licenţă, în ciuda vârstei foarte mici. S-a pregătit intens şi, după un curs-examen de două zile la Bucureşti, şi-a obţinut licenţa de profesionist.

„După prima lecţie la care am venit nu m-am mai putut opri, deşi până atunci mai şi chiuleam de la orele de sport. Eram în fiecare zi la orele de zumba şi am început să lucrez foarte mult pentru a deprinde mişcările. Examenul nu a fost deloc uşor, după cele două zile nu am mai putut să mă mişc din pat, dar a meritat tot efortul. Am obţinut licenţa şi, pentru că sunt cea mai tânără instructoare din ţară mi se spune baby-zumba“, povesteşte Ana-Maria.

Trainingul pentru zumba l-a făcut cu Ana Georgescu, unul dintre cele mai buni specialişti din ţară, un ZES (Zumba Educational Specialist) în domeniu, adică un specialist în educaţie, abilitat să predea cursuri şi să acorde licenţe instructorilor. „Este şi visul meu, să devin un ZES, să predau cursuri şi să călătoresc în toată lumea“, spune Ana-Maria.

Deocamdată, anul acesta se concentrează pe şcoală, pentru că este în clasa a VIII-a şi o aşteaptă examenele de final de gimnaziu. De altfel, carnetul său, plin de note de 9 şi 10 nu arată în nici un fel că multe ore pe săptămână le petrece la sală. „Mi-a fost greu la început, dar am început să mă obişnuiesc. Îmi face temele dimineaţa, merg la şcoală şi apoi la sală, unde nu resimt în nici un fel efortul, mă relaxez total“, spune mica instructoare.

Pentru că are o vârstă foarte mică, doar 13 ani, legea nu îi permite, cel puţin până la 16 ani, să-şi deschidă o firmă pentru a obţine bani din lecţiile de zumba predate. Dar s-a înscris într-o asociaţie sportivă şi, cu ajutorul părinţilor, a închiriat o cameră la Sala de Sport Doroftei din Ploieşti unde seara predă colegelor, prietenelor sau oricui doreşte lecţii de zumba. Deşi au vârste mult mai mari, cursantele îi recunosc autoritatea. „Prima dată am fost mai timidă, dar m-am obişnuit repede, iar fetele mă ascultă şi execută mişcările pe care le impun“, explică Ana-Maria.

Mica instructoare recomandă zumba atât celor are au făcut sport cât şi celor care nu se împacă cu mişcarea, celor care vor să slăbească, tinerilor şi vârstnicilor, pasionaţi sau nu de dans. „După ce vor începe să practice nu se vor mai putea opri“, dă asigurări baby-zumba. Cursurile includ mişcări de samba, salsa, hip-hop, elemente de aerobic, arte marţiale, ba chiar şi dans din buric sau mişcări de streching.

De altfel, fenomenul zumba a cucerit întreaga lume şi, la origini, este rezultatul unui „fericit accident“, aşa cum este descris de fondatorul său, Alberto „Beto“ Perez, un instructor de fitness din Columbia. În 1986, acesta şi-a uitat caseta cu muzică clasică pentru cursul de aerobic, astfel că a utilizat muzica pe care o avea la dispoziţie în acel moment, salsa şi meringue. Şedinţa de dance-fitness a avut un impact extraordinar printre cursanţi şi, astfel, a luat naştere zumba.

În Columbia, zumba este un argou pentru distracţie şi se traduce „să te mişti repede“. Din Columbia, zumba a ajuns în SUA, unde a avut un succes fulminant, apoi s-a răspândit rapid în întreaga lume, din Canada până în China. Primele clase autorizate din România au apărut în 2010.

Mai puteţi citi

Zumba şi fitness pentru ajutorarea fetiţei fostului internaţional Iosif Rotariu

FOTO Peste 200 de timişoreni au dansat în Piaţa Operei pentru campania "ADHD există!"

Mai multe - Ploieşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite