FOTO Leii lui Nuţu Cămătaru au pierdut avionul spre Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leii ar fi trebuit să plece marţi spre o rezervaţie Vier Pfoten din Africa de Sud. FOTO Dana Mihai
Leii ar fi trebuit să plece marţi spre o rezervaţie Vier Pfoten din Africa de Sud. FOTO Dana Mihai

Reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten acuză reprezentanţii Gărzii de Mediu că nu au lămurit în aproape 45 de zile cine este proprietarul de drept al leilor deţinuţi de Nuţu Cămătaru. Cei patru lei ar fi trebuit să plece marţi, cu avionul, într-o rezervaţie din Africa de Sud

Pe 27 februarie, patru lei şi doi urşi despre care comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu au constatat că erau deţinuţi ilegal pe proprietatea familiei Cămătaru din Bucureşti, au fost relocaţi la grădina zoologică de la Bucov, din marginea Ploieştiului. De tranchilizarea şi transportul animalelor s-a ocupat organizaţia Vier Pfoten.

Autorităţile au declarat atunci, public, că leii vor pleca în Africa de Sud, după o perioadă de carantină de 45 de zile. „În mod surprinzător, în loc să confişte animalele, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu le-au preluat în custodie de la cei care le deţineau ilegal, conform unui proces verbal de predare-primire. Ulterior, animalele au fost predate tot în custodie Grădinii Zoologice Bucov“, spun reprezentanţii Vier Pfoten.

Organizaţia a oferit ca soluţie transferul leilor în rezervaţia sa din Africa de Sud, suportând toate costurile şi asistenţa specializată, însă Garda de Mediu nu şi-a dat încă acordul pentru acest transfer, iar responsabilii instituţiei susţin în prezent că nu au competenţa de a autoriza relocarea leilor în Africa de Sud.

Din cauza faptului că până în acest moment autorităţile nu s-au decis cine este proprietarul de drept al animalelor, cei patru lei nu pot fi transferaţi în rezervaţia Lionsrock. Transferul era programat să aibă loc marţi, 9 aprilie“, mai spun cei de la Vier Pfoten.

Termenul de custodie expiră pe 12 aprilie

Vier Pfoten a solicitat Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice să identifice problemele legislative care fac imposibilă rezolvarea unor astfel de cazuri.

Este extrem de regretabil ca prima acţiune de asemenea anvergură, în care autorităţile au intervenit pentru aplicarea legii privind deţinerea animalelor sălbatice în captivitate privată, eşuează lamentabil din cauza faptului că nişte funcţionari publici susţin că nu găsesc calea legală pentru a rezolva definitiv situaţia acestor animale“, a spus Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten. 

La rândul lor, reprezentanţii grădinii zoologice de la Bucov au făcut adrese către DSV Prahova, ANSVSA şi Garda de Mediu pentru a lămuri situaţia celor patru lei.

„Pe 12 aprilie expiră termenul de custodie şi carantină pentru cei patru lei, astfel că am făcut toate demersurile necesare pentru a vedea ce vom face cu ei după această perioadă. Noi nu îi putem deţine fără acordul acestor instituţii“, ne-a spus Laura Moagher, directorul grădinii zoologice de la Bucov.

De când au fost relocate la Zoo Bucov, animalele lui Nuţu Cămătaru au transformat grădina zoologică într-un obiectiv turistic. Sute de vizitatori vin special să vadă leii şi urşii aduşi la Bucov de la familia Nuţu.

Urşii vor rămâne definitiv la grădina zoologică. Duminică, ursoaica a fost botezată de copiii din Ploieşti cu numele fostului ministru al Turismului, Udrea.

Pe aceeaşi temă

FOTO Pelerinaj cu vedete şi mâncare la Zoo Bucov pentru animalele lui Nuţu Cămătaru

FOTO „Fiarele“ lui Nuţu Cămătaru au transformat Zoo Bucov în obiectiv turistic

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite