Foşti şefi ai Institutului „Marius Nasta“, eliberaţi condiţionat din închisoare în plin scandal al infecţiilor bacteriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spital Marius Nasta institut pneumologie Bucuresti FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Mariana Mihaela Vasilescu, unul dintre foştii şefi ai Institutului de Pneumologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, condamnată la închisoare cu executare într-un dosar de achiziţii publice frauduloase, a fost liberată condiţionat printr-o decizie definitivă a Tribunalului Prahova.

Vasilescu ieşea din spatele gratiilor exact în ziua în care spitalul anuţa al treilea pacient mort din cauza bacteriei ucigaşe, iar Direcţia de Sănătate Publică anunţase că secţia de terapie intensivă şi blocul operator al Institului vor fi închise. Decizia radicală venea în contextul infecţiilor cu acinetobacter care omora pe capete bolnavii internaţi în acest spital.

Mariana Mihaela Vasilescu a fost condamnată definitiv în anul 2016, printr-o decizie a Curţii de Apel Ploieşti, la cinci ani şi două luni de închsioare. Ea a fost încarcerată la Penitenciarul de Femei de la Târgşor, judeţul Prahova, în mai 2016, dar a executat doar jumătate din pedeapsa primită.

 Fostul şef al serviciului de achiziţii al Institutului de Pneumoftiziologie a cerut să iasă condiţionat din închisoare în data de 17 ianuarie 2019. Judecătoria Ploieşti a admis atunci solicitarea, dar procurorii DNA au contestat decizia la instanţa superioară. Tribunalul Prahova a respins contestaţia DNA, astfel că Vasilescu a fost liberată condiţionat în data de 20 februarie 2019, în plins scandal al infecţiilor intraspitaliceşti care au omorât până în prezent 15 pacienţi internaţi la ”Marius Nasta”.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Răzvan-Adrian Mocanu, manager al Institutului în perioada iunie 2009-decembrie 2010, la 5 ani şi 4 luni de închisoare. Şi el a fost liberat condiţionat încă din decembrie 2018 printr-o decizie definitivă a Tribunalului Bucureşti.  

Monica Răduţ, fost director administrativ al Institutului a primit cea mai mare pedeapsă din acest dosar, opt ani de închisoare, iar Doiniţa Goicea, fost director economic cu delegaţie în cadrul Institutului a fost condamnată la 6 ani şi 6 luni închisoare.

Transportarea morţilor, motiv de afaceri profitabile

Conform DNA, Mariana Vasilescu, de profesie asistent medical, avansată din funcţia de responsabil achiziţii în funcţia de şef birou achiziţii, este cea care s-a ocupat de încheierea şi derularea contractelor de achiziţii, angajând Institutul ”Marius Nasta” în operaţiuni patrimoniale ”păgubitoare şi nelegale”.

Paguba produsă spitalului de penumologie a fost estimată de anchetatori la suma de 2.600.000 lei.

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2009, Mihaela Vaslescu, împreună cu alte persoane din conducerea Institutului au constituit o asociere având ca scop direcţionarea frauduloasă unor sume de bani destinate achiziţiilor publice, din fondurile unităţii medicale către societăţi clientelare.

”Prin aceste activităţi, cei patru inculpaţi au urmărit să favorizeze anumite firme clientelare în care era interesată în mod indirect Monica Răduţ (…) şi să obţină foloase necuvenite constând în bunuri şi lucrări de tâmplărie în cazul lui Mocanu Adrian Răzvan (managerul Institutului în perioada 2009-2010) şi funcţii de conducere sau alte avantaje materiale în cazul lui Goicea Doiniţa şi Vasilescu Mihaela”, se arată într-un comunicat DNA.

În anul 2010, spun procurorii,  pentru atribuirea unor contracte de prestări de servicii de transport decedaţi şi pentru a le prelungi valabilitatea prin acte adiţionale în condiţiile majorării nejustificate a tarifelor (de circa trei ori faţă de valoarea din decembrie 2009), Monica Răduţ a pretins şi primit de la administratorul SC MONDO CONSTRUCT AS 23 SRL, 21.000 lei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite