Farmacia din Ploieşti implicată în scandalul citostaticelor, amendată cu 20.000 de lei de Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmacia Melisa din Ploieşti a fost amendată cu 20.000 de lei. FOTO Adevărul Ploieşti
Farmacia Melisa din Ploieşti a fost amendată cu 20.000 de lei. FOTO Adevărul Ploieşti

O comisie de control a Ministerului Sănătăţii a amendat cu 20.000 de lei SC Melisa Farm SRL, farmacia din Ploieşti acuzată de export paralel de citostatice, şi a suspendat autorizaţia de distribuţie angro

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a acuzat luni farmacia Melissa Farm SRL din Ploieşti de faptul că a livrat prin depozitul aflat în spatele ei, în ţările europene, prin export paralel, medicamente oncologice şi că dacă n-ar fi fost exportate, citostaticele ar fi asigurat necesarul până în august 2013.

În aceeaşi zi, reprezentanţii farmaciei au spus că este vorba despre o confuzie. „În primul rând, s-a produs o confuzie, pentru că medicamentele respective nu au fost livrate de Unifarm către farmacia Melisa, ci către un depozit angro, tot cu numele Melisa, pe care îl administrez eu. În farmacia Melisa nici nu se vând medicamente citostatice şi nu este vorba despre export, ci de livrare intracomunitară, fiind vorba despre ţări din UE“, a precizat, pentru început, Laurenţiu Topală, administratorul depozitului.

Pe 1 aprilie, o comisie de control de la Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) au făcut o verificare la SC Melisa Farm SRL în care s-a constatat că, deşi există emise facturi de la Unifarm către acest punct, medicamentele Alkeran, Leukeran şi Purinethol (destinate bolnavilor de cancer) nu au fost evidenţiate în gestiunea farmaciei şi nu au ajuns, niciodată, la acest sediu.

Mai mult, pe facturile respective a fost adăugată adresa punctului de livrare, altul decât cel menţionat în factura tipizată. Echipa de control a constatat că depozitul autorizat de ANMDM pentru SC Melisa Farm este şi locul de depozitare pentru activităţile de distribuţie angro pentru SC Pharmaceutical Warehouse SRL – depozitul prin care s-au făcut livrările intracomunitare.

Medicamentele au luat drumul exportului

„Produsele medicamentoase care au fost facturate de către CN Unifarm SA către SC Melisa Farm SRL au fost facturate şi distribuite ulterior către SC Pharmaceutical Warehouse SRL, care le-a facturat şi distribuit către distribuitori intracomunitori şi o factură către un distribuitor din România. Pentru activităţile de depozitare, manipulare, livrare există contractul de prestări servicii încheiat între SC Melisa Farm SRL şi SC Pharmaceutical Warehouse SRL, autorizat pentru activităţile menţionate anterior, având ca reprezentant legal pe domnul Topală Laurenţiu”, se arată în procesul verbal de constatare.

„Echipa de control a constatat că medicamentele Leukeran, Alkeran şi Purinethol achiziţionate de CN Unifarm SA, pe autorizaţie de nevoi speciale în scopul asigurării nevoilor pacienţilor oncologici din România, nu au fost distribuite către farmacia din structura SC Melisa Farm SRL pentru a fi eliberate către pacienţi, acestea fiind distribuite către punctul de lucru Melisa Farm SRL, care ulterior le-a distribuit către SC Pharmaceutical Warehouse SRL, beneficiari finali ai medicamentelor fiind distribuitori intracomunitari”, mai precizează acelaşi proces verbal.

Societatea a fost sancţionată cu o amendă de 20.000 de lei, dar şi cu suspendarea autorizaţiei de distribuţie angro.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Sănătăţii, începând cu octombrie 2012, la societatea din Ploieşti au ajuns 381 de cutii de Alkeran din totalul de 954 comandat la CN Unifarm, 2.300 de cutii de Purinethol dintr-un total de 3.125 comandat de spitale şi farmacii cu circuit deschis, respectiv 2.821 de cutii de Leukeran din totalul de 4.192 de cutii.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite