Expoziţie de istorie cu parfum la Pelişor. Parfumul preferat al Reginei Maria se întoarce la Castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arome istorice ferecate în sticluţe originale sunt propunerea muzeografilor de la Castelul Peleş pentru turiştii care ajung până pe 15 septembrie la Sinaia. O expoziţie inedită de sticle vechi de parfum a fost deschisă la Pelişor, un omagiu adus Reginei Maria, pasionată de parfumul de violete despre care se spune că „apare“ în castel în iulie, în preajma datei morţii reginei.

Un parfum exotic, de violete indiene, îşi face în fiecare an „apariţia“ la Castelul Pelişor din Sinaia, în luna iulie, în preajma datei în care Regina Maria a murit (18 iulie 1938), în Salonul de Aur al castelului.

Este şi unul din motivele pentru care, până pe 15 septembrie, la Castelul Pelişor din Sinaia va avea loc o expoziţie de sticle vechi de parfum.

Se spune că ani buni după moartea Reginei Maria, camerele Castelului Pelişor din Sinaia au fost inundate de mirosul parfumului de violete al suveranei. Fenomenul s-ar fi manifestat ultima oară în ziua morţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Legendă sau nu, adevărul este că violetele erau preferatele suveranei României.

“Regina Maria a folosit o lungă perioadă de timp un singur parfum, se numea Mon Boudoir, care, la moartea Reginei Maria, în 1938, a fost retras din producţie ca omagiu. Conţinea ingredientele foarte dragi Reginei: irisul şi violetele, bineînţeles”, spune Val Iacob, director al Muzeului Parfumurilor, care va aduce la Pelişor mai multe arome istorice ferecate în sticluţe originale.

Se spune că mirosul parfumului Reginei Maria s-a simţit în Salonul de Aur, odaia preferată a bunicii Regelui Mihai, la zece ani de la moartea suveranei. Speriaţi, comuniştii au dublat paza Pelişorului. În 1948, camera Reginei ar fi fost invadată de acelaşi parfum de câteva ori, în zile cu însemnătate istorică pentru monarhie. Adevărat sau nu, Regina Maria a fost aleasă chiar imaginea casei parfumurilor sale preferate cu iz de violete, Houbigant, casă celebră şi astăzi.

Pe aceeaşi temă

Regina Maria şi legenda neştiută a parfumului ei unic de violete indiene. Esenţa preţioasă „apare“ la Pelişor în iulie, în preajma datei morţii Reginei. Un parfum exotic, de violete indiene, îşi face în fiecare an „apariţia“ la Castelul Pelişor din Sinaia, în luna iulie, în preajma datei în care Regina Maria a murit, în Salonul de Aur al castelului. „Nu este o invenţie, este un fenomen ezoteric pe care nu putem să-l gestionăm şi nici să-l explicăm“, spun muzeografii Peleşului.

Mantia de încoronare a Reginei Maria, unică în lume - simbolurile de pe hlamida regală, explicate de specialişti. O adevărată operă de artă din ţesătură lamé şi fir de aur, cu broderii de mătase şi cu aplicaţii de pietre semipreţioase, mantia de încoronare a Reginei Maria, care se păstrează la Castelul Peleş, are ţesute emblemele tuturor provinciilor care formau România Mare. De culoare aurie, mantia este brodată cu spice şi cu snopi de grâu, reprezentând „bogăţia principală a pământului românesc”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite