Dosare penale privind obţinerea ilegală de fonduri pentru cazarea refugiaţilor ucraineni. Câți bani s-au furat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii prahoveni efectuează cercetări în trei dosare penale cu privire la obţinerea ilegală de fonduri destinate cazării şi hranei refugiaţilor ucraineni, anchetatorii stabilind că prejudiciul este de 1,4 milioane lei, anunță Agerpres.

Conform datelor transmise, miercuri, de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova au efectuat 12 percheziţii în judeţ şi una în municipiul Bucureşti, la domiciliile unor persoane bănuite de infracţiuni economice, respectiv la punctele de lucru ale unor persoane juridice.

  ''În cauză, se efectuează verificări în cadrul a trei dosare penale diferite, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, spălarea banilor, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii. În fapt, în perioada mai 2022 - martie 2023, persoanele bănuite ar fi obţinut fonduri ilegale destinate cazării şi hranei refugiaţilor ucraineni", arată sursa citată.

Din cercetări a reieşit faptul că în documentele ce au fost depuse la autorităţile publice, în vederea obţinerii acestor fonduri, ar fi fost inserate date nereale, iar banii obţinuţi ar fi fost utilizaţi în alte scopuri. Sumele obţinute în urma activităţilor desfăşurate sunt în valoare de aproximativ 1.400.000 de lei. În urma percheziţiilor, cinci mandate de aducere au fost puse în aplicare. Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale, dar şi de sprijinul poliţiştilor din cadrul altor structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova.

Funcționari și persoane bănuite că au luat bani din hrana şi cazarea refugiaţilor ucraineni

 Un număr de 117 percheziţii au fost efectuate pe 9 februarie 2023 de anchetatorii din Maramureş, într-un dosar care vizează infracţiunile de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu hrana şi cazarea refugiaţilor ucraineni.

Conform unui comunicat de presă transmis de IGPR, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, cu sprijinul poliţiştilor inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Mureş, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, pun în executare 117 percheziţii domiciliare şi 3 mandate de aducere în această speţă.

"Vizaţi sunt funcţionari din cadrul unei unităţi administrativ teritoriale şi 102 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obţinut, pe nedrept, aproximativ 2.657.650 de lei, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea pentru cetăţeni ucraineni, refugiaţi. Totodată, există bănuiala că persoanele ar fi depus, la începutul lunii ianuarie, la unitatea administrativ teritorială, un număr mare de cereri de decontare, urmând ca aceştia să obţină ilegal 9.765.070 de lei din bugetul Fondului de Rezervă Bugetară. Această sumă de bani a fost 'blocată' în conturi, fiind amânată plata", arată sursa citată.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite