Criminalii odioşi care trăiesc printre noi. Elevii de liceu, patronii de magazin şi bătrâneii politicoşi care au îngrozit România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Grozea, femeia care şi-a ucis fiul cu ciocanul FOTO Diana Frîncu
Lucia Grozea, femeia care şi-a ucis fiul cu ciocanul FOTO Diana Frîncu

Adolescentul care şi-a ucis tatăl cu toporul apoi i-a cusut rana pentru a ascunde crima, bărbatul care şi-a violat mama, mama care şi-a ucis fiul cu ciocanul, bătrânul care a dormit un an alături de cadavrul surorii sale doar pentru a-i lua pensia, tineri care au murit pentru că au băut otravă vândută la barul din sat reprezintă doar o parte din seria ororilor petrecute în Prahova şi care au şocat comunitatea locală.

Grav este că aceşti monştrii au trăit printre noi ani de zile, iar multe dintre cazurile menţionate erau cunoscute de vecini şi chiar de autorităţi, însă nimeni nu a luat nicio măsură pentru a preîntâmpina tragediile ce aveau să se întâmple.

Poate că cea mai şocantă poveste este cea a liceanului de 17 ani din comuna prahoveană Păcureţi. Ionuţ Florin Barbu, elev în clasa a XI-a, şi-a uncis tatăl, în timp ce acesta dormea, cu o lovitură de topor. După comiterea faptei, adolescentul, ajutat de mama lui, a încercat să ascundă urmele crimei. A şters petele de sânge, iar despicătura făcută de topor în creştetul victimei a cusut-o, sperând ca nimeni să nu o observe. A doua zi s-a dus în sat şi a comandat cosciug şi cele trebuincioase pentru înmormântare, anunţând totodată rudele şi vecinii că tatăl său murise de moarte bună.

Omul era suferind de ciroză, aşa că cei care l-au cunoscut nu au fost prea surprinşi de vestea morţii vecinului lor. Ionuţ n-a luat însă în considerare un aspect: pentru eliberarea certificatului de deces era nevoie de parafa medicului de familie, singura persoană abilitată să constate decesul. Specialistul şi-a dat seama imediat după ce a văzut cadavrul bărbatului, că acesta nu murise de cauze naturare aşa că a alertat poliţia. Criminaliştii au oprit procesul înmormântării, au luat cadavrul de pe catafalc şi au început cercetările. Principalul suspect, fiul victimei care şi-a şi recunoscut fapta. Mama băiatului nu a putut fi incriminată că a ascuns fapta. Legea română permite rudelor de gradul I ale suspecţilor să refuze să facă declaraţii şi nici nu pot fi învinuite dacă nu anunţă autorităţile în caz că ştiu despre comiterea unei fapte penale.

image

Ionuţ Barbu,adolescentul de 17 ani care şi-a ucis tatăl cu toporul, era un elev cu note bune care nu făcea probleme la şcoală  FOTO Diana Frîncu

În cazul crimei de la Păcureţi, motivul crimei a fost agresivitatea tatălul, un înrăit consummator de alcool. Tânărul licean nu a mai putut suporta felul în care tatăl său se comporta cu el şi cu mama sa şi a vrut să pună capăt coşmarului prin care trecea aproape seară de seară. Aşa a justificat Ionuţ în faţa anchetatorilor crima. Liceeanul a fost arestat în data de 24 octombrie 2017 şi urmează să fie trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru omor.

La distanţă de doar o lună de la crima din Păcureţi, localnicii din Breaza erau şocaţi de o poveste sinsitră cum rar îţi e dat să auzi. Cadavrul unei femei a fost ţinut în casă timp de un an de zile doar pentru ca fratele victimei să-i poată încasa pensia, dar şi indemnizaţia de însoţitor al unei persoane cu handicap pe care o primea de la stat. La baza acestui caz şocant stă tot consumul excesiv de alcool. Constantin Istrate (58 de ani) era cunosut în Breaza drept alcoolic. Vecinii ştiau şi au mărturisit ulterior că nu era zi în care să nu-l vadă pe bărbat cu o sticlă de alcool în mână şi într-o stare avansată de ebrietate. Bani avea pentru că primea indemnizaţia de la stat în valoare de 1000 de lei, dar şi pensia de handicap a surorii sale bolnave care se ridica la aproape 300 de lei. Deşi au văzut că femeia de care ar fi trebuit să aibă grijă chiar fratele ei, nu mai ieşise afară din casă de un an de zile, nimeni nu a încercat să afel ce se întâmplă.

Nici măcar medicul de familie care locuia la distanţă de câteva case şi mai era şi rudă cu femeia despre care şita că este grav bolnavă. Toată comunitatea a afla cu groază marele secret al lui Istrate dintr-o întâmplare. Bărbatul se îmbătase atât de tare încât nu a mai putut să ajungă singur acasă. A căzut într-un şanţ şi de acolo a cerut ajutor prin telefon unui vecin. Omul nu a înţeles unde trebuie să meargă şi a intrat în casa lui Istrate, iar acolo a dat peste un tablou macabru. Cadavrul mumuficat al bătrânei zăcea întins pe pat, acoperit până la gât cu pături şi covoare. S-a aflat ulterior şi secretul. Constantin Istrate a ascuns decesul surorii sale doar pentru a mai beneficia de pe urma ei de pensie şi ajutorul de însoţitor, acesta fiind singura lui sursă de venit. Medicii legişti au stabilit că bătrâna murise de cel puţin nouă luni. Casa în care locuiau cei doi era o ruină şi avea o singură încăpere unde se putea locui. În aceste condiţii, Istrate a dormit alături de cadavrul surorii sale, în acelaşi pat timp de aproape un an. Bărbatul a fost reţinut de poliţie, iar în prezent se află internat la Spitalul de Psihiatrie Voila.

femeie moarta breaza foto diana frîncu

Casa în care Constantin Istrate a dormit în acelaşi pat, timp de un an, alături de cadavrul surorii sale 

La fel de şocante sunt alte două poveşti similare, una care s-a întâmplat în Buşteni şi alta la Breaza. Doi bărbaţi au fost acuzaţi că şi-au violat mamele, femei bătrâne cu afecţiuni medicale grave şi care n-au mai avut putere să riposteze. Este vorba despre Gheorghe Brehui din Buşteni, achitat de judecători pentru că, susţin aceştia, nu există proble clare că el este autorul violului, deşi aceeaşi instanţă a acceptat că fapta a existat. Cel de-al doilea caz, petrecut la Breaza, îl are în prim plan pe Dumitru Bohâlţea, un bărbat în vârstă de 65 de ani şi el cunoscut drept consumator de alcool, despre care vecinii povestesc că la prima oră a dimineţii se aşeza pe bordura din faţa barului, aşteptând nerăbdător să vină vânzătorul. Şi el este acuzat că a profitat de mama sa, o bătrână de 90 de ani, bolnavă de Alzheimer. Totul a fost descoperit de fiii suspectului care şi-au găsiit tatăl şi bunica dezbrăcaţi în pat. Bohâlţea a fost reţinut şi ulterior arestat, fiind acuzat de viol.

A exersat pe o haină cum să-şi omoare băiatul

În ultimii doi ani Ploieştiul a fost scena unor crime oribile, însă cea mai dură a fost povestea unei bătrâne care şi-a ucis fiul cu mai multe lovituri de ciocan, iar după comiterea crimei a ascuns cadavrul într-o groapă săpată în spatele casei. Lucia Daniela Groza (62 de ani) a fost condamantă deja la 12 ani de închisoare. Femeia a fost găsită vinovată pentru omor, victima fiind chiar fiul său, un bărbat alcoolic, fără loc de muncă şi care îşi necăjea mama constant. Femeia a mărturisit anchetatorilor că nu a mai suportat traiul alături de fiul său, ala că într-o noapte a băut o sticlă întreagă de Metaxa pentru a-şi face curaj, a aşteptat că băiatul ei să adoarmă, apoi l-a lovit în somn cu ciocanul.

A exersat înainte, a declarat femeia. A improvizat din mai multe haine un corp şi a lovit manechinul de mai multe ori. Când alcoolul şi-a făcut efectul, Lucia a mers în dormitorul unde se odihnea bărbatul şi a trecut la fapte. N-a anunţat crima. Timp de trei nopţi s-a chinuit să sape o groapă în spatele casei unde ulterior a ascuns cadavrul. Vecinilor le-a spus că fiul ei plecase în Italia la muncă. A fost cuprinsă însă de remuşcări astfel că la o săptămână după comiterea faptei a sunat al Poliţie şi s-a autodenunţat.

Mai întâi a murit tatăl apoi fiul

Tot alcoolul a stat la baza unei alte tragedii care s-a petrecut de data aceasta la Comarnic. Ion Bârlică, un afacerist din Comarnic, a fost trimis în judecată de procurorii din Sinaia şi ulterior condamnat la 5 ani de închisoare, pentru că a vândut la magazinul  pe care îl deţinea alcool metilic. Cinci persoane şi-au pierdut viaţă după ce au consumat din băutura contrafăcută. Bârlică a fost găsit vinovat de Judecătoria Sinaia de ucidere din culpă şi falsificare sau substituire de alimente ori alte produse. Prima victimă a fost un bărbat de 72 de ani din Comarnic.

Acesta a decedat la domiciliu, iar rudele nu s-au îngrijorat prea tare, gândindu-se câ vârsta înaintată şi alte afecţiuni medicale au fost cauza decesului. Au început să-şi pună întrebări după ce şi fiul primei victime a murit la scurtă vreme după ce şi-a înmormântat tatăl. Avea doar 42 de ani şi nu era bolnav. Atunci rudele au pus cap la cap informaţiile şi aşa au aflat că cei doi consumaseră din aceeaşi sticlă de alcool pe care o cumpăraseră de la un magazin din Comarnic. În tot acest timp alte trei persoane, printre care se afla şi o femeie, fuseseră internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti cu simptome specifice intoxicaţiei cu alcool metilic. Şi acestea din urmă cumpăraseră acelaşi tip de băutură de la acelaşi chioşc din Comarnic.

Cauza se află încă pe rolul Judecătoriei Sinaia şi asta pentru că, în urma apelului făcut de procurorii nemulţumiţi de soluţia dată pe fondul cauzei, Curtea de Apel Ploieşti a decis rejudecarea dosarului de către prima instanţă. Procurorii încearcă să dovedească faptul că nu doar bătrânul şi fiul său din Comarnic au murit intoxicaţi cu otrava din sticlă vândută pe post de băutură alcoolică, ci şi alte trei persoane.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite