Constantin Cotimanis şi elevii unui liceu din Prahova, într-un film de promovare a domeniului Peleş din Sinaia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Film de promovare a domeniului regal de la Peleş FOTO captură video
Film de promovare a domeniului regal de la Peleş FOTO captură video

Un film de promovare a domeniului Peleş, puternic afectat de trecerea timpului, are menirea de a atrage atenţia asupra stării avansate de degradare în care se află clădirile de patrimoniu, cu arhitectură unică, de la Sinaia.

Turiştii care poposesc la Sinaia sunt interesaţi de regulă doar de două mari edificii, castelele Peleş şi Pelişor, fără să ştie că domeniul regal cuprinde 23 de edificii unice, zeci de hectare de pădure şi două parcuri şi grădini, care ar putea fi vizitabile.

Starea în care se află aceste obiective cu un uriaş potenţial turistic le face puţin atractive la acest moment, iar accesul nu este îngăduit peste tot, tocmai pentru a proteja ceea ce a mai rămas.

Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş (APPRP), din care fac parte arhitecţi, jurişti, specialişti în domeniul horticulturii, istorici de artă a dezvoltat un proiect curajos prin care speră să readucă la viaţă şi să repună în valoare întregul patrimoniului istoric, arhitectural, artistic şi peisagistic de pe domeniul Regal Peleş.

Asociaţia are însă nevoie urgent de fonduri. În acest scop sunt organizate frecvent la Sinaia, şi nu doar la castel, evenimente tocmai pentru a promova întreg domeniul şi pentru a atrage atenţia asupra stării în care se află.

Este nevoie nevoie de expertiză internaţională în conservare şi reabilitare a patrimoniului, iar deocamdată proiectul se axează pe parteneriate cu universităţi şi organizaţii din străinătate şi voluntariat din partea comunităţii locale, artiştilor şi studenţilor la facultăţile de arhitectură şi horticultură.

Din comunitatea de voluntari care au pus umărul în acest an pentru promovarea domeniului regal se află inclusiv artişti cunoscuţi ai României, dar şi elevi de liceu din Prahova, care au realizat împreună un fim dedicat Peleşului.

Vocea inconfundabilă a maestrului Constantin Cotimanis redă o frântură din istoria domeniului regal de la Sinaia, iar elevi ai liceului ”Carol I” din Valea Doftanei au dat viaţă personajelor care în urmă cu mai bine de un secol au păşit pe aleile castelului.

Echipa care a lucrat la realizarea clipului de promovare: Vali Barbulescu, Geanina Dani, Stefan Lungu, Salvarea Patrimoniului Regal Peleş, Cu sprijinul Castel Film Studios.

Imaginea: Petru Păunescu, imagini aeriene Vali Bărbulescu, Casting Geanina Dani şi elevii de la liceul din Valea Doftanei. Stilist: na.ta.scha.v

Vă recomandăm şi:

Terasele exterioare ale domeniului regal de la Peleş vor fi restaurante. Ce se întâmplă cu restul domeniului

Castelul Peleş, reparat cu meşteri aduşi din puşcărie şi cu tul pentru sutiene în loc de piele de Cordoba. „Da, domn'e, am folosit sticlă de fund de sifon la vitralii“ 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite