Biserica sătească pictată de Nicolae Grigorescu. E la mică distanță de Capitală și are un clopot uriaș, de 800 de kilograme

0
Publicat:

În comuna Puchenii Mari, din județul Prahova, se află o biserică sfințită în 1861 și care a fost pictată de Nicolae Grigorescu. O parte din pictură a fost afectată de cutremurul din 1940.

O parte dintre picturi au fost afectate de un cutremur FOTO Ziarul Lumina
O parte dintre picturi au fost afectate de un cutremur FOTO Ziarul Lumina

Aflată pe partea dreaptă a șoselei București-Ploiești, la aproximativ 49 de kilometri de Capitală, biserica actuală din Puchenii Mari (Prahova) a fost construită între anii 1857 și1859, pentru că vechea biserică din lemn devenise neîncăpătoare şi se afla chiar în mijlocul cimitirului, în vechea vatră a satului.

Biserica de lemn Puchenii Mari, ce poate fi vizitată și acum, a fost construită în anul 1742, şi în ea s-a slujit până la construirea noii biserici, având ulterior destinația de capelă de cimitir până în anul 1930, an în care a fost dată spre folosinţă parohiei Odăile.

Biserica actuală, ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost finanțată de boierul Niculae Niculescu, căpitan de dorobanţi, a soţiei Smaranda, a fiului lor Gheorghe şi norei Ana, aceștia fiind pictaţi ca şi ctitori în pronaos.

Biserica din Puchenii Mari are o valoare deosebită și datorită faptului că a fost pictată de  marele pictor Nicolae Grigorescu (născut la 1838, în Pitaru, Dâmbovița - mort la 1907, Câmpina, Prahova) timp de aproape un an și jumătate.

Biserica are peste 160 de ani vechime FOTO Wikipedia
Biserica are peste 160 de ani vechime FOTO Wikipedia

Biserica din Puchenii Mari a fost pictată în ulei, în stil realist, de către Nicolae Grigorescu, în perioada cuprinsă între primăvara anului 1860 și toamna anului 1861, când acesta a plecat la Paris, fiind ultima biserică pictată de marele pictor înainte să plece în Franța (1879-1890).

„Din pictura originală a lui Nicolae Grigorescu s-au păstrat catapeteasma, icoanele împărătești, cele praznicare, Iisus Pantocrator din turla mare, medalionul cu Maica Domnului și mai mulți sfinți. La catapeteasmă, caracteristică este dispunerea originală a numai șapte proroci în medalioanele de sub cruce. Cel mai specific aspect al picturii lui Nicolae Grigorescu în biserica din Puchenii Mari este o moderație specială a trăsăturilor personajelor, comparativ cu picturile sale de la Agapia, unde putem remarca o pictură extrem de expresivă. Spre comparație, la biserica din Puchenii Mari poate fi văzută o sobrietate aparte în picturile lui Nicolae Grigorescu”, spun reprezentanții Bisericii ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Puchenii Mari.

Pictura lui Nicolae Grigorescu a rămas aproape neatinsă până la cutremurul din 1940, când o parte a căzut. Restul picturilor s-au păstrat în stare bună.

După un alt cutremur, cel din 1977, pictura a fost restaurată cu măiestrie de către pictorul restaurator Gheorghe Zidaru.

Mai trebuie spus că în curtea bisericii poate fi văzută clopotniţa, de aceeaşi vechime cu biserica, ridicată din zidărie din cărămidă şi acoperită cu tablă. Iar clopotul de aici este unul impresionant, având o greutate de 800 de kilograme.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite