Prețul pentru care un rar „car cu boi”, semnat Nicolae Grigorescu, va fi scos la licitație

0
Publicat:

Considerat de specialiști unul dintre cele mai frumoase „care cu boi”, semnat Nicolae Grigorescu, „Convoi de care cu boi, pe înserat” este scos la licitație săptămâna viitoare în cadrul evenimentului „Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, care va avea loc joi, 19 octombrie

Tabloul va fi scos la licitație cu un preț ce pornește de la 40.000 de euro. FOTO: Artmark
Tabloul va fi scos la licitație cu un preț ce pornește de la 40.000 de euro. FOTO: Artmark

Pictorul național Nicolae Grigorescu a îmbogățit cultura românească, transformând tema „carului cu boi” în brandul artei românești. Deosebite opere de artă, care ilustrează tema preferată a artistului, și-au găsit locul în marile muzee ale țării sau în colecții private. De-a lungul timpului, impresionante capodopere semnate de artist au circulat în cadrul pieței românești sau internaționale de artă prin celebre licitații, ajungând să fie adjudecate pentru prețuri record.

Pornește de la 40.000 de euro

Considerat de specialiști unul dintre cele mai frumoase „care cu boi”, semnat Nicolae Grigorescu, „Convoi de care cu boi, pe înserat” este scos la licitație săptămâna viitoare în cadrul evenimentului „Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, care va avea loc joi, 19 octombrie. Capodopera a fost realizată de Grigorescu la Câmpina, în ultimii săi ani de viață, perioadă dedicată aprofundării și esențializării temei peisajului național. Este momentul în care artistul pune pe pânză toată experiența sa artistică și cea mai fluidă tehnică. Opera scoasă la licitație, pentru prețul de pornire de 40.000 de euro, este ilustrativă pentru excelența tehnică a ultimei sale perioade de creație și pentru deplina sugestivitate lirică a temei naționale.

Nicolae Grigorescu a introdus în arta românească ideea de „specific național”, iar operele care au ilustrat tema „carului cu boi” au fost adjudecate de-a lungul timpului cu sume record. Amintim top 5 opere care prezintă această temă, adjudecate de Artmark în ultimii ani, cu peste 100.000 de euro: „Cârciumă la Rucăr” – 230.000 de euro în Licitația de Primăvară din 2011; „Întoarcerea de la târg” – 210.000 de euro în Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc din 2011; „Întoarcerea de la târg” – 165.000 de euro în Licitația de Crăciun – Gala Iubitorilor de Artă din 2012; „Care cu boi la Orății” – 165.000 de euro în Licitația de Iarnă din 2011; „Car cu boi” – 155.00 de euro în Licitația de Impresionism și Postimpresionism din 2010.

Alături de opera „Convoi de care cu boi, pe înserat”, care a fost păstrată într-o colecție privată, nefiind până în prezent expusă publicului larg, Nicolae Grigorescu mai semnează, în licitația de săptămâna viitoare, și operele „Pe Câmpinița” (preț de pornire 30.000 de euro) și „Case la Câmpina” (preț de pornire 25.000 de euro).

În cadrul „Licitației de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, pictorul național este completat de cei mai apreciați artiști români din toate timpurile – Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Aman, Theodor Pallady, Nicolae Vermont, Camil Ressu ori Ion Theodorescu-Sion. Expoziția Marilor Maeștri este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviță și poate fi vizitată de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. „Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” va avea loc joi, 19 octombrie, ora 19:00, în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și online pe platforma Artmark Live, fiind transformat într-un eveniment dedicat marilor colecționari de artă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite