Bătrânii internați, uitați de familie. Ei stau în spital și câte șase luni. „Nu i-au mai vrut acasă“

0
Publicat:

În plin scandal al „azilelor groazei”, se pare că sunt și situații în care aparținătorii sunt cei care își uită rudele bolnave și în vârstă pe patul de spital. La Spitalul Județean de Urgență Ploiești, pacienții ajuns să stea în spital și 6 luni.

Spitalul din Ploiești. FOTO observatorulph.ro
Spitalul din Ploiești. FOTO observatorulph.ro

În unele secții medicale ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești, bătrânii sunt pur și simplu abandonați de rudele lor care refuză să-i mai ia acasă după tratament și vindecare, potrivit observatorulph.ro.

Mai sunt și acele cazuri sociale, pacienți care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe, iar apoi nu pot fi trimiși înapoi în stradă. Din iulie 2022 până în iulie 2023, medicii de la SJU s-au confruntat cu 15 astfel de cazuri.

Neglijarea vârstnicilor cu probleme medicale, a celor cu dizabilităţi sau a celor care nu se mai pot îngriji singuri este o practică veche şi permanentă, cu care se confruntă angajații celei mai mare spital din Prahova.

Din iulie 2022 până în iulie 2023 am avut 15 astfel de cazuri, din care 6 pe secțiile de neurologie și chirurgie I. Au fost însă pacienți uitați la Județean și pe secțiile de boli infecțioase, nefrologie, pneumologie, hematologie, interne sau ortopedie. Cu toate că aveau foile de externare făcute, fie familiile nu i-au mai vrut acasă, fie au fost oameni fără adăpost în cazul cărora trebuie să facem formalitățile pentru a ajunge în grija DGASPC sau la azil de noapte. Ideea că țin paturile ocupate între una și șase luni. Pe cheltuiala spitalului, evident. Lucru care nu este normal. Noi nu suntem azil, suntem un spital de urgență”, a precizat medicul Bogdan Nica, managerul SJU Ploiești.

Specialiștii spun că abandonul le afectează starea psihică a pacienților lăsați în spital de către aparținători.

„Primim greu răspuns din partea autorităților însărcinate cu găsirea soluțiilor de instituționalizare, avem paturile blocate, în condițiile în care avem urgențe medicale și bolnavi cu patologii acute și, la fel de important, consumăm resursele unui spital cu profil de urgență, care, încă o dată, nu e azil”, a mai spus managerul SJU Ploiești, Bogdan Nica.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite