Artefact valoros, din epoca Eneolitic─â, scos la suprafa┼ú─â de o c├órti┼ú─â. Descoperirea, f─âcut─â pe ┼čantierul arheologic de la Urla┼úi

0
0
descoperire arehologica urlati cartita
Fragmentul de statuet─â a fost descoperit ├«n prima zi a s─âp─âturilor pe ┼čantierul din Urla┼úi FOTO Muzeul Jude┼úean de Arheologie Prahova

├Än timpul cercet─ârilor arheologice desf─â┼čurate pe ┼čantierul arheologic de la Urla┼úi, arheologul Alin Fr├«nculeasa a descoperit miercuri, 15 iunie 2022, o statuet─â antropomorf─â datat─â ├«n anii 4350 ÔÇô 4250 ├«. Hr., ce a apar┼úinut culturii Gumelni┼úa, din epoca Eneolitic─â.

Artefactul a fost descoperit ├«nt├ómpl─âtor, ├«ntr-un mu┼čuroi f─âcut de o c├órti┼ú─â, chiar ├«n prima zi a s─âp─âturilor pe ┼čantierul de la Urla┼úi, a m─ârturisit arheologul Alin Fr├«nculeasa pentru ziarul ÔÇŁAdev─ârulÔÇŁ.

ÔÇ×Este doar o parte din statuet─â, doar g├ótul ┼či cu craniul, restul corpului nu a fost g─âsit. Ele erau modelate separat ┼či a┼ča se rup. Unii spun c─â erau rupte inten┼úionat, ├«n cadrul unor ritualuri. Este o pies─â de cult, o statuet─â gumelni┼úean─â, f─âcut─â conform canoanelor epocii. ├Än general, atunci c├ónd ai norocul s─â le g─âse┼čti, le g─âse┼čti fragmentate, ori picioarele, ori p─âr┼úi din corp, ori craniul, foarte rar g─âse┼čti o pies─â ├«ntreag─â. Statueta pe care am g─âsit-o ast─âzi, ├«n prima zi a s─âp─âturilor ├«n acest sit, a ap─ârut ├«ntr-un mu┼čuroi, scoas─â de o c├órti┼ú─âÔÇŁ, a m─ârturisit arehologul.

Alin Frînculeasa a precizat că statueta reprezintă o zeitate feminină.

descoperire arehologica urlati cartita

V─â recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

Asul lui Putin din Marea Neagr─â. Insula ┼×erpilor, transformat─â de ru┼či ├«ntr-o adev─ârat─â fort─ârea┼ú─â

Ucraina sufer─â ÔÇ×pierderi dureroaseÔÇŁ ├«n luptele de la Severodone┼úk ┼či HarkovUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite