
În timpul cercetărilor arheologice desfăşurate pe şantierul arheologic de la Urlaţi, arheologul Alin Frînculeasa a descoperit miercuri, 15 iunie 2022, o statuetă antropomorfă datată în anii 4350 – 4250 î. Hr., ce a aparţinut culturii Gumelniţa, din epoca Eneolitică.
Artefactul a fost descoperit întâmplător, într-un muşuroi făcut de o cârtiţă, chiar în prima zi a săpăturilor pe şantierul de la Urlaţi, a mărturisit arheologul Alin Frînculeasa pentru ziarul ”Adevărul”.
„Este doar o parte din statuetă, doar gâtul şi cu craniul, restul corpului nu a fost găsit. Ele erau modelate separat şi aşa se rup. Unii spun că erau rupte intenţionat, în cadrul unor ritualuri. Este o piesă de cult, o statuetă gumelniţeană, făcută conform canoanelor epocii. În general, atunci când ai norocul să le găseşti, le găseşti fragmentate, ori picioarele, ori părţi din corp, ori craniul, foarte rar găseşti o piesă întreagă. Statueta pe care am găsit-o astăzi, în prima zi a săpăturilor în acest sit, a apărut într-un muşuroi, scoasă de o cârtiţă”, a mărturisit arehologul.
Alin Frînculeasa a precizat că statueta reprezintă o zeitate feminină.

Vă recomandăm să citiţi şi:
Asul lui Putin din Marea Neagră. Insula Şerpilor, transformată de ruşi într-o adevărată fortăreaţă
Ucraina suferă „pierderi dureroase” în luptele de la Severodoneţk şi Harkov