Război în Ucraina. NATO va furniza armament greu modern Ucrainei. Rusia susţine că a distrus un depozit de armament livrat de NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariupol. FOTO EPA-EFE
Mariupol. FOTO EPA-EFE

Este a 112-a zi de la izbucnirea conflictului militar de pe teritoriul Ucrainei. Zelenski cere Occidentului arme antirachetă şi nu găseşte o justificare pentru întârzierea livrărilor.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.01 Locuitorii din localităţile nordice, de unde ruşii au fost alungaţi, trăiesc încă teroarea războiului: „Cu vecini ca ăştia, avem nevoie de un zid”

Tancurile ruseşti au părăsit localităţile din nordul Ucrainei, însă acestea sunt în continuare zone de război, unde ameninţări surde plutesc în aer. În apropierea satelor ucrainene de lângă graniţa nordică cu Rusia, împânzite de tranşee şi puncte de control, încă explodează bombe iar localnicii trăiesc cu frica că ruşii alungaţi în aprilie s-ar putea întoarce, relatează NYT. 

În Moşcenka, un sat din provincia Chernihiv, aflat la doar circa zece kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia şi Belarus, locuitorii resimt încă teroarea războiului. Zilnic, exploziile de artilerie din oraşele vecine îi fac să se cutremure pe rezidenţii ce au trăit în spaima a săptămâni de ocupaţie în timp ce armata rusă se îndrepta spre capitala Kiev.

„Trăim în teroare”, spune Kateryna Krasnomirova, care s-a refugiat în Moşcenka în urma bombardamentelor zilnice din satul său, Senkivka.

Ucraina a forţat retragerea trupelor invadatoare de la periferia Kievului, împingându-le înapoi spre graniţă şi repurtând astfel cea mai importantă victorie a războiului şi un simbol al dârzeniei ucrainene.

Însă sătenii din regiune nu se simt în siguranţă: chiar dacă soldaţii ruşi au plecat, toate indiciile arată o zonă de război: patrulele ucrainene, punctele de control de pe drumurile ce leagă localităţile nordice de sudul ţării, marcajele terenurilor agricole minate, tranşele.

„Am numărat 14 explozii ieri”, spune Mikola Kalivoşko, 65 de ani care s-a mutat temporar în Moşcenka cu soţia lui. Nu ştiu când se vor putea întoarce acasă, astfel că îşi pregătesc deja lemne pentru iarnă.


UPDATE 20.25 Rusia spune că Occidentul „se împuşcă în cap” prin limitarea importurile de gaze şi petrol

Occidentul „se împuşcă în cap” prin încercarea de a limita importurile de gaze şi petrol din Rusia în contextul conflictului din Ucraina, spre deosebire de China, care a crescut livrările de energie, spune purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, relatează Reuters


UPDATE 17.45 Zelenski, în Parlamentul ceh: Ambiţiile Rusiei se întind până la Varşovia şi Sofia

„La fel ca în trecut, invazia rusă din Ucraina este primul pas de care conducerea rusească are nevoie pentru a-şi deschide calea către alte ţări, către cucerirea altor popoare”, a declarat Zelenski în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului ceh. „Rusia nu este interesată doar de oraşele noastre Mariupol, Severodoneţk, Harkov şi Kiev. Nu, ambiţiile ei sunt direcţionate către o vastă zonă de la Varşovia până la Sofia”, a subliniat şeful statului ucrainean, citat de agenţia de presă Reuters.


UPDATE 17.00 Rusia va întâmpina probleme în a produce suficient echipament militar pentru a-şi susţine războiul în Ucraina, susţin Serviciiile de Informaţii britanice

În raportul zilnic despre război, Ministerul Apărării din Regatului Unit a spus că sancţiunile occidentale şi „lipsa de expertiză” din Rusia ar putea fi factori problematici majori pentru producţia de echipamente. În document se vorbeşte şi despre sistemele optice de înaltă calitate şi electronica avansată drept domeniile cele mai labile ale Rusiei, care ar putea „submina eforturile ţării de a înlocui echipamentele pierdute în Ucraina”.


UPDATE 16.50 Un fost comandant al Forţelor Aliate din Europa pledează pentru intervenţia NATO în vederea opririi războiului din Ucraina: „Să ne gândim la inimaginabil”

Agresiunea rusă din Ucraina poate fi oprită doar cu intervenţia NATO, a apreciat fostul comandant suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul în rezervă Wesley Clark.


UPDATE 16.00 Stoltenberg: NATO urmează să furnizeze armament greu modern Ucrainei

„Am luat măsura de urgenţă, însă eforturile necesită timp”, a subliniat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută înaintea începerii unei reuniuni a miniştrilor Apărării din NATO. „Tranziţia de la materialul din epoca sovietică la materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie pregătiţi să-l folosească”, a precizat el.


UPDATE 14.03 Rusia susţine că a distrus un depozit de armament livrat de NATO, în vestul Ucrainei

Un depozit de muniţie - furnizată Ucrainei de către NATO - pentru armament străin a fost distrus cu rachete de croazieră de tip Kalibr, de înaltă precizie, în apropiere de localitatea Zolociv, anunţă miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Armata rusă face acest anunţ după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să-şi accelereze livrările de armament în Ucraina.


UPDATE 13.52 Ecouri ale Primului Război Mondial în duelurile şi tranşeele de artilerie ale războiului din Ucraina

Trupele ucrainene fac eforturi să oprească avansul forţelor ruseşti în estul ţării – progresele ruseşti devin palpabile după ce au reuşit să ia controlul asupra mării părţi a oraşului Severodoneţk a cărui situaţie începe să semene cu cea a Mariupol, în condiţiile circa 500 de civili s-au refugiat în buncărele de sub fabrica chimică Azot. Luptele amintesc de încleştările din cele două războaie mondiale, ruşii bombardând continuu, cu o forţă superioară de artilerie, în timp ce Ucraina aşteaptă armele occidentale.

„Este vital să rămânem în Donbas! Trebuie să rezistăm. Cu cât inamicul suferă pierderi aici, cu atât mai puţin va avea forţa să-şi continue agresiunea”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic de la miezul nopţii.

Pe câmpul de luptă bătăliile au ecouri ale Primului Război Mondial au declarat experţi pentru AFP. De asemenea purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a observat, în contextul luptelor îndârjite pentru Severoneţk, că progresele Rusiei au fost posibile datorită artileriei şi puterii aeriene: „Forţele ruse continuă să folosească tactici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.


UPDATE 13.13 Macron: Rusia este o putere de temut şi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, la baza Mihail Kogălniceanu, că Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, a precizat el, arătând că puterile europene vor fi prezente la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul lor.

Despre afirmaţia că Rusia nu trebuie umilită, făcută de preşedintele francez, preşedintele Emmanuel Macron a afirmat că ”în faţa războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară din prima zi”. 


UPDATE 12.19 Dmitri Medvedev, o nouă declaraţie halucinantă: „Cine a spus că în doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?”

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat miercuri dimineaţa un nou mesaj în care insinuează că, în doi ani, Rusia va şterge de pe hartă Ucraina, în urma războiului.

În mesajul postat pe Telegram, Medvedev este suspicios cu privire la cererea Kievului privind importurile de energie în această iarnă, cu opţiunea de a amâna plata cu doi ani, conform The Guardian. 


UPDATE 11.37 ONU cere Rusiei să nu-i considere orfani şi să nu-i dea în adopţie pe copiii ucraineni aduşi în teritoriul său în contextul războiului

Niciun copil din Ucraina nu trebuie să fe adoptat în Rusia, îndeamnă o reprezentantă a ONU, la New York, după ce mii de copii ucraineni ar fi fost transferaţi în Rusia după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, relatează AFP.

„Insistăm în continuare ca niciun copil să nu fie dat în adopţie în timpul unui război”, deoarece ONU privilegiază „întoarcerea copiilor în familiile lor”, a subliniat într-o conferinţă de presă, marţi, directoarea regională a UNICEF în Europa şi Asia Centrală, Afshan Khan.

„Orice decizie de a deplasa un copil trebuie să aibă la bază interesul său superior, iar orice deplasare trebuie să fie voită”, cu acordul familiei, a subliniat ea, după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina.


UPDATE 10.57 Rusia vrea să ţină „la secret” cheltuielile bugetare, sperând că astfel se va proteja de sancţiunile occidentale

Ministerul de finanţe de la Moscova a anunţat marţi că va restricţiona accesul public la unele date privind cheltuielile bugetare pentru a proteja Rusia de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

Ministerul a comunicat că va limita publicarea informaţiilor despre cheltuielile bugetare, ca reacţie la "consecinţele negative" ale sancţiunilor asupra economiei ruse.

În primele cinci luni ale anului, bugetul Rusiei a înregistrat un surplus de 1490 de miliarde de ruble (circa 26 de miliarde de dolari), în contextul preţurilor ridicate ale petrolului şi gazelor exportate, arată datele ministerului de finanţe.


UPDATE 09.55 Pod feroviar distrus de bombele ruseşti, reconstruit de ucraineni în 29 de zile: „A doua armată sunt căile ferate”

Directorul general al companiei naţionale de transport feroviar, Oleksandr Kamîşin, este de părere că „a doua armată” a ţării este reprezentată de căile ferate ucrainene. Astfel, el a vorbit despre importanţa căilor ferate şi despre cât de repede au reconstruit un pod distrus de ruşi.

Liderul companiei naţionale de transport feroviar a vorbit şi despre încercarea de a păstra funcţional transportul feroviar, ţinta favorită a atacurilor ruse, şi cât de repede au reconstruit un pod important nimicit de ruşi, pentru a relua circulaţia pe calea ferată. 

„Unii spun că a doua armată sunt căile ferate. Când a izbucnit războiul, trebuia reacţionat rapid şi asta este ce am făcut”, a argumentat Oleksandr Kamîşin, directorul general al companiei publice a căilor ferate ucrainene (UZ), în salonul VIP al gării centrale din Kiev. 


UPDATE 09.12 Macron: Războiul e o realitate în Ucraina. E la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent. Implicarea forţelor noastre este fundamentală

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter că războiul este o realitate în Ucraina, este la porţile României şi ameninţă întregul nostru continent, iar pentru a preveni orice tentativă de destabilizare şi de agresiune împotriva Europei, implicarea militarilor francezi este fundamentală.


UPDATE 07.39 Ucraina are nevoie de „mai multe arme grele”, potrivit şefului NATO

Ţările occidentale ar trebui să trimită Kievului mai multe arme grele pentru a o ajuta să combată armata rusă care progresează în estul Ucrainei, a declarat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP.

"Da, Ucraina are nevoie de mai multe arme grele", a spus Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă la Haga, după ce i-a întâlnit pe liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, înaintea unui summit important. 


UPDATE 06:13 Preşedintele Ucrainei cere partenerilor din Occident arme antirachetă moderne

Zelenski a declarat că în prezent Ucraina nu dispune în prezent de o cantitate suficientă de sisteme moderne de arme antirachetă. Amânarea livrărilor de arme antirachetă de către partenerii din Occident nu poate fi justificată, afirmă preşedintele ucrainean.

„Chiar dacă există din ce în ce mai puţine rachete moderne în Rusia pe zi ce trece, nevoia Ucrainei de astfel de sisteme rămâne. Pentru că Rusia are încă suficiente tipuri de rachete sovietice, care sunt şi mai periculoase. Sunt de multe ori mai puţin precise şi, prin urmare, de multe ori mai ameninţătoare obiecte civile şi clădiri rezidenţiale obişnuite”, a spus Zelenski.


UPDATE 04.55 Peste 13 milioane de ucraineni au părăsit ţara, de la începutul războiului

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) adeclarat pentru BBC că peste 13 milioane de ucraineni şi-au părăsit locuinţele de la startul invaziei ruse. Peste cinci milioane de persoane au ales să plece în ţările vecine, în timp ce alte opt milioane s-au strămutat în alte zone mai sigure din interiorul ţării. Potrivit serviciilor ucrainene de frontieră, aproximativ 30.000 de persoane revin în ţară, zilnic. 


UPDATE 03:49 Zelenski spune că Ucraina are parte de pierderi dureroase în lupta de la Severodoneţk

În timpul discursului său de marţi seară adresat poporului ucrainean, Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene suferă pierderi dureroase în lupta contra ruşilor la Severodoneţk. 

„În Severodoneţk şi oraşele din apropiere se dau lupte crâncene. Pierderile, din nefericire, sunt dureroase”, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean solicită urgent armament antirachetă modern declarând că ţările partenere nu au nicio justificare în ceea ce priveşte întârzierea livrărilor de asistenţă militară. De asemenea, Ucraina are parte de "pierderi dureroase" şi în regiunea Harkov, acolo unde ruşii vor să îşi întărească poziţiile. 

„Dar trebuie să rezistăm - rezistenţa este deosebit de importantă în Donbas. Cu cât inamicul suferă pierderi mai mari, cu atât va avea mai puţină forţă să-şi continue agresiunea”, a adăugat Zelenski.


UPDATE 02:45 Joe Biden vrea să construiască silozuri la frontierele Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că există un plan occidental pentru construirea de silozuri la graniţele Ucrainei pentru facilitarea exportului de cereale. În prezent acesta este blocat de forţele armate ruse la porturile de la Marea Neagră, ceea ce ar putea duce la o criză globală.

„Lucrez în strânsă cooperare cu partenerii noştri europeni pentru a pune pe piaţă 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, cu scopul de a contribui la scăderea preţurilor la bunurile alimentare”, a afirmat Biden.


UPDATE 01.33 Ucraina a primit doar 10% din asistenţa militară solicitată din partea Occidentului

Ministerul Apărării ucrainean a declarat că Ucraina a primit „aproximativ 10%” din armele pe care le-a solicitat partenerilor săi din Occident, în lupta contra invadatorilor ruşi. 

„Dintre armele de care avem nevoie, noi am primit circa 10%. (...) Au mai puţină importanţă eforturile desfăşurate de Ucraina şi profesionalismul armatei noastre, fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câştiga acest război”, a declarat Anna Maliar, viceministrul apărării ucrainean.


UPDATE 00.12 Visul lui Putin este în continuare să cucerească întreaga Ucraină

Subsecretarul american al Apărării, Colin Kahl, a declarat că preşedintele rus vrea în continuare să cucerească o mare parte, dacă nu chiar toată Ucraina, însă a fost nevoit să limiteze obiectivele tactice în acest moment.

„Cred în continuare că (Putin) are planuri pentru o mare parte a Ucrainei, dacă nu chiar pentru întreaga ţară. Dar nu cred că îşi poate atinge aceste obiective”, a declarat Kahl.


UPDATE 20.55 Militarul britanic Scott Sibley, ucis în războiul din Ucraina după ce a fost lovit de focuri de mortieră

Scott Sibley, în vârstă de 36 de ani, din South Killingholme, North Lincolnshire, a murit pe 22 aprilie după ce poziţia sa din sudul Ucrainei a fost atacată. El a murit din cauza ”leziunilor cu fragmente adânci” la piept şi abdomen, a fost informat Tribunalul Coroners din Oxfordshire.


UPDATE 20.10 Unul dintre cei mai cunoscuţi eroi ai revoluţiei Euromaidan a fost ucis în luptele din Harkov

Roman Ratushnyi, un cunoscut activist de la Kiev, militar al Brigăzii 93 Kholodnyi Yar, a fost ucis în luptele de lângă Izium, regiunea Harkov. Tânărul de doar 24 de ani a fost unul dintre eroii revoluţiei Euromaidan.


UPDATE 18.30 Ruşii îşi sabotează propriile sisteme antirachete vânzându-le la fier vechi

Forţele ruse au încercat să vândă la fier vechi componente ale sistemelor lor de apărare antirachetă în regiunea Doneţk, a anunţat serviciul de informaţii ucrainean care le-a descoperit stratagema.

„În scopul de a evita să meargă pe front, comandanţii unui detaşament din cadrul regimentului al 933-lea de apărare antirachetă...au decis să-şi facă echipamentul inutil pentru serviciu... au scos unităţile de control de pe sistemele antirachete Tor-M2U şi s-au dus să le vândă la un punct de colectare pentru metale preţioase”, se arată în comunicatul Direcţiei Principale de Informaţii din Ucraina. 


UPDATE 17.50 Rusia ameninţă că Europa „va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul va livra rachete Ucrainei

Rusia a avertizat că Europa „va dispărea” într-o apocalipsă nucleară în cea mai recentă ameninţare a Kremlinului către ţările care furnizează arme Ucrainei. Viacheslav Volodin, liderul Dumei de Stat, a făcut aceste declaraţii după ce fostul ministru de Externe al Poloniei Radoslaw Sikorski a spus că aliaţii occidentali ar putea trimite mai mult armament la Kiev.


UPDATE 17.00 Două rachete ruseşti, lansate din Crimeea către Odesa, doborâte deasupra Mării Negre

"În regiunea Odessa, diminieaţă, inamicul a lansat un nou atac cu rachete. Două rachete Onyx au fost trase din sistemul de rachete de coastă de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar", a anunţat Consiliul Local din Odesa.


UPDATE 15.44 Zelenski îi cere lui Scholz să sprijine pe deplin Ucraina: „Nu poate exista un schimb”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să-şi ofere sprijinul deplin pentru Ucraina pe fondul acuzaţiilor că Germania este prea preocupată cu privire la repercusiunile pe care poziţia sa le-ar avea asupra legăturilor Berlinului cu Moscova.


UPDATE 15.12 Moscova anunţă că deschide miercuri un culoar umanitar în vederea evacuării civilor din uzina Azot din Severodoneţk

Rusia anunţă marţi deschiderea - miercuri - a unui culoar umanitar de evacuare către nord, la Svatove, o localitate aflată sub control, rusesc a civililor care se află în uzina chimică Azot, la Sivierodoneţk, un oraş situat în estul Ucranei, devastat de confruntări armate, relatează AFP.

”Un culoar umanitar va fi deschis către nord (până în oraşul Svatove), la 15 iunie”, între orele 5.00 GMT (8.00, ora României) şi 17.00 GMT (20.00, ora României), anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 15.10 Obuzierele germane vor putea fi  utilizate în curând în războiul din Ucraina

Antrenamentul trupelor ucrainene în vederea folosirii obuzierelor germane de tip Panzerhaubitze 2000 va fi finalizat în curând, deschizând calea pentru utilizarea în războiul din Ucraina, a declarat, marţi, ministrul german al Apărării Christine Lambrecht, relatează Reuters.

”Instruirea pentru folosirea obuzierelor Panzerhaubitze 2000 va fi finalizată în curând, astfel încât să poată fi folosite în luptă în Ucraina”, a afirmat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite la o bază militară din oraşul Rheinbach din vestul Germaniei.

Guvernul federal al Germaniei a anunţat la începutul lunii mai că intenţionează să livreze Ucrainei şapte obuziere blindate de tip Panzerhaubitze 2000. 

Obuzierele de tip Panzerhaubitzen 2000 sunt piese de artilerie grea care pot trage până la 40 de kilometri.

UPDATE 13.31 Autorităţile ucrainene continuă să evacueze civili din Severodoneţk, „în orice moment când este linişte”

Autorităţile ucrainene anunţă că ele continuă să evacueze civili din Severodoneţk ori de câte ori se mai liniştesc confruntări armate ”extrem de puternice” în vederea cuceririi acestui oraş-cheie în Donbas (est), relatează CNN.

Un al treilea pod către Severodoneţk nu mai poate fi folosit, anunţa luni seara şeful Administraţiei Militare, însă autorităţile spun că există în continuare căi de acces şi de ieţire din oraş.

”Căile de conectare cu oraşul sunt destul de dificile, dar există”, declră televiziunii ucrainene şeful Administraţiei Militare din Severodoneţk, Oleksandr Struik.

Evacuări au loc ”în orice minut în care este linişte sau există o posibilitate de transportare”, dă el asigurări.

Potrivit lui Struik, peste 500 de civili se află în continuare în uzina chimică Azot, bombardată intensiv de către armata rusă, acuză autorităţile.

Alte două batalioane tactice ruse au fost trimise în zonă, anunţă marţi guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghii Gaidai.

Forţe ruse continuă să încerce să încercuiască atât Sievierodoneţkul, cât şi oraşul vecin Lîsîceansk, potrivit lui Gaidai.


UPDATE 12.03 SUA îndeamnă discret companiile agricole şi de transport să cumpere şi să transporte mai mult îngrăşământ rusesc

Guvernul american îndeamnă subtil companiile de transport şi cele agricole să transporte, respectiv să cumpere mai mult îngrăşământ din Rusia, scrie Bloomberg.

SUA îndeamnă companiile să intensifice achiziţiile de îngrăşăminte ruseşti, pe măsură ce costurile globale ale alimentelor cresc, iar stocurile se diminuează, potrivit unui raport Bloomberg de luni.


UPDATE 11.10 Dmitri Rogozin, îndemn la crime inimaginabile în Ucraina: „Să îi terminăm de dragul nepoţilor noştri”

Liderul Roscosmos, Dmitri Rogozin a îndemnat la comiterea unui genocid în Ucraina, „de dragul nepoţilor noştri”, într-o postare publicată pe contul său de Twitter.

„În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o ameninţare existenţială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă şi civilizaţia rusă”, a scris Rogozin luni noaptea pe contul său de Twitter.  

„Dacă nu îi terminăm (pe ucraineni) acum, din păcate, bunicii noştri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost şi mai mare pentru nepoţii noştri. Aşadar, haideţi să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoţii noştri”, a mai afirmat el. 


UPDATE 10.24 Ucraina şi-a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse. Kievul laudă agricultorii ucraineni

Ucraina a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse a anumitor regiuni, în sud şi est, denunţă Ministerul ucrainean al Agriculturii, însă acest lucru nu constituie „o ameninţare la adresa securităţii alimentare” a ţării, relatează AFP.

În pofida pierderii a 25% dintre terenurile cultivabile, structura culturilor semănate anul acesta este mai mult decât suficientă să asigure consumul” populaţiei ucrainene, a subliniat luni într-o conferinţă de presă adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii Taras Vîsoţkii.

”Consumul a scăzut, la rândul său, din cauza deplasării masive (a populaţiei) şi a migraţiei externe”, potrivit ministrului.


UPDATE 09.21 Aproape 18.000 de milionari vor părăsi Rusia şi Ucraina în acest an. Unde vor migra

Milionari ruşi şi ucraineni îşi vor părăsi ţările anul acesta, scrie The Guardian precizând că este vorba despre 15.000 de milionari din Rusia şi alţi 2.800 de milionari din Ucraina.

Potrivit unei analize a datelor privind migraţia realizată de Henley & Partners, fenomenul migraţiei bogaţilor a început de câţiva ani, fiind de aşteptat ca aproximativ 15% dintre ruşii cu peste 1 milion de dolari în active vor emigra în alte ţări până la sfârşitul anului 2022, scrie The Guardian.


UPDATE 08.33 Război în Ucraina - Angela Merkel consideră inacceptabil comportamentul sopranei Anna Netrebko

Într-un interviu acordat în public pentru Die Spiegel, fostul cancelar german Angela Merkel, mare amatoare de muzică clasică şi de operă, a condamnat tergiversările cântăreţie lirice ruse Anna Netrebko, potrivit Le Figaro.

„Ea a făcut deja lucruri pe care le condamn absolut”. Retrasă din viaţa publică de când şi-a părăsit postul de cancelar în decembrie 2021, Angela Merkel a oferit un interviu foarte aşteptat publicaţiei germane Die Spiegel, într-un teatru din Berlin. 

În faţa invitaţilor care au cumpărat bilet de 30 de euro pentru a asista la eveniment, Merkel a vorbit în special depsre războiul din Ucraina şi a condamnat ferm invazia rusă, apărând în acelaşi timp alegerea de a fi favorizat dialogul cu Vladimir Putin.

Întrebată despre modul în care sunt trataţi artiştii ruşi care şi-au văzut spectacolele anulate de la începutul războiului, Angela Merkel a fost ponderată. „Nu cred că ar trebui să interzicem cultura rusă acum. Ar trebui să vedem cine susţine ceea ce face Putin şi cine nu”, a spus ea înainte de a o critica aspru pe soprana rusă Anna Netrebko, afirmând că „nu o va invita la cină”. „Din punct de vedere politic, ea a făcut deja lucruri pe care le condamn absolut”, a adăugat ea, fără a oferi alte detalii.

Cântăreaţa de operă, considerată una dintre cele mai mari voci lirice din lume, s-a făcut repede remarcată încă de la începutul conflictului pentru că a întârziat să vorbească despre invazia rusă a Ucrainei. Concertele ei din Occident au fost anulate, cum ar fi cele de la Metropolitan Opera din New York, unde i-a lăsat loc colegei ei ucrainene Liudmyla Monastryska. Anna Netrebko a condamnat ferm războiul şi a reuşit să revină pe scena de la Paris pe 27 mai.


UPDATE 06:15 Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei

Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forţând evacuarea unor locuitori din cauza fricii de extindere a incendiului, potrivit oficialilor locali, citaţi de CNN.

”În jurul orei 13:15, ocupanţii au tras trei rachete spre Pryluky, în regiunea Cernihiv”, a declarat Comandamentul Operaţional „Nord” al Ucrainei într-o declaraţie pe Facebook.


UPDATE 06.01 Arestarea unui număr mare de protestatari anti-război din Rusia este „îngrijorătoare”, spune comisarul ONU pentru drepturile omului

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a numit „arestarea arbitrară a unui număr mare de protestatari anti-război” din Rusia „îngrijorătoare”, relatează news.ro.

Aceasta a vorbit la sesiunea ONU pentru Drepturile Omului de luni de la Geneva, afirmând că Rusia a introdus „noi restricţii penale” care includ „interdicţii generale privind difuzarea de informaţii bazate pe noţiuni vagi şi ambigue, inclusiv „ştiri false” sau „non-ştiri”, informaţii obiective.”


UPDATE 05.12 Rusia a câştigat aproape 100 de miliarde de dolari din exporturile de petrol şi gaze în primele 100 de zile ale războiului din Ucraina

Raportul CREA a constatat că Rusia a câştigat încă 97 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale conflictului din Ucraina, din 24 februarie până în 3 iunie. Uniunea Europeană a reprezentat 61% din aceste importuri, în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari.

În general, exporturile de petrol şi gaze ruseşti sunt în scădere, iar veniturile Moscovei din vânzările de energie au scăzut, de asemenea, de la un vârf de peste 1 miliard de dolari pe zi în martie. Dar veniturile au depăşit totuşi costul războiului din Ucraina în primele 100 de zile - CREA estimează că Rusia cheltuieşte în jur de 876 de milioane de dolari pe zi pentru invazie.


UPDATE 04:09 Toate cele trei poduri din Severodoneţk sunt impracticabile

Cele trei poduri care leagă oraşul Severodoneţk de Lisichansk, sunt impracticabile pentru vehicule. Acest lucru face ca operaţiunile de evacuare din oraş să fie aproape imposibile. De asemenea sunt limitate şi rutele de aprovizionare pentru armata ucraineană, potrivit guvernatorului din Lugansk, Serhii Haidai. 


UPDATE 02:27 Bătălia pentru Donbas va rămâne în istoria militară, afirmă Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că bătălia de la Donbas va rămâne în istoria militară drept una din cele mai violente bătălii din Europa şi pentru Europa. Zelenski a mai adăugat că bătălia de la Severodoneţk are un cost uman foarte mare, chiar înspăimântător.

„Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător” a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a precizat, în timpul discursului adresat poporului său, că nu au de ales decât să meargă mai departe şi să elibereze ţara. Mai multe regiuni din sud şi est sunt deja ocupate de armata rusă. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că 70%-80% din Severodoneţk este sub ocupaţia rusă. 


UPDATE 01:01 Ucraina a pierdut un sfert din terenurile cultivabile din cauza războiului

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Taras Visotskii, a declarat că Ucraina a pierdut 25% din terenurile cultivabile, însă culturile din acest an vor putea asigura consumul populaţiei ucrainene. 

„În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânţate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul” , afirmă Taras Visotkii. 

Pe lângă numărul redus de terenuri cultivabile, s-a redus şi consumul naţional din cauza deplasărilor masive ale populaţiei şi a migraţiei externe cauzate de invazia rusă. 

„În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrăşămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare şi circa o treime din cantitatea de carburant necesară”, a mai adăugat Visotkii.


UPDATE 00.12 7 cadavre descoperite în apropiere de Bucea

Poliţia din Kiev a anunţat că a descoperit 7 cadavre ale unor civili în apropiere de Bucea. Autorităţile au declarat că civilii au fost executaţi cu un glonţ în cap şi că unele dintre victimele aflate în groapa comună, din apropiere de Bucea, aveau mâinile şi picioarele legate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite