Misterul movilelor de pământ de pe marginea DN1, din Prahova, a fost elucidat

0
0
Situri arheologice pentru salvarea mormintelor vechi de 5000 de ani FOTO Muzeul de Arheologie Prahova
Situri arheologice pentru salvarea mormintelor vechi de 5000 de ani FOTO Muzeul de Arheologie Prahova

Movilele de pământ aflate pe câmpurile care mărginesc DN1, pe tronsonul Ploieşti-Câmpina sunt morminte vechi de mii de ani, ridicate în epoca bronzului, acum 3300 de ani î.Hr.

 Informaţia a fost furnizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova care a deschis deja mai multe situri arheologice pentru studierea acestor tumuli.

Conform sursei citate, la începutul toamnei, o echipă coordonată de către arheologul Alin Frînculeasa de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a demarat cercetări arheologice pe raza localităţii Târgşoru Nou, comuna Ariceştii Rahtivani, fiind vizate în special ridicăturile de pământ din zonă.

”Având forma unor movile cu înălţimi cuprinse între 1-5 metri, tumulii sunt prezenţe vizibile în peisajul de câmpie aflat de o parte şi de alta a şoselei care leagă Ploieştiul de Câmpina. Aceste construcţii sunt morminte funerare ridicate în epoca bronzului într-o perioadă aflată între 3300 şi 2500 î.Hr.”, potrivit unui comunicat al Muzeului de Arheologie Prahova.

Unul dintre tumulii de la Târgşoru Nou avea diametrul de circa 30 de metri şi înălţimea de circa un metru. Intervenţia arheologică a urmărit salvarea acestui sit prin cercetarea integrală şi recuperarea informaţiilor de natură istorică, dar şi a patrimoniului arheologic, arată arheologii.

 ”La baza tumulului se afla săpată groapa funerară în care era aşezat un copil, depus conform ritualului specific epocii, adică dorsal cu membrele inferioare strânse şi căzute în lateral. În zona craniului, dar şi pe calotă au fost identificate urme de ocru roşu (vopsea naturală). Înmormântarea unui copil într-un tumul a cărui construcţie implica mult efort şi coeziune socială arată importanţa acestei persoane, dar şi a familiei sale în cadrul comunităţii din care provenea”, explică cercetătorii Muzeului de Arheologie Prahova.

Misterul movilelor de pe dn1 elucidat

Morminte vechi din Epoca Bronzului, descoperite de arheologii din Prahova FOTO Muzeul de Arheologie Prahova

Având o vechime mai mare de cinci milenii şi origini în stepa de la nordul Mării Negre, astfel de monumente funerare împânzesc zonele joase de câmpie.

 În judeţul Prahova sunt identificaţi peste 600 de tumuli dispuşi atât în bazinul râului Prahova (SV judeţului), cât şi în al râului Cricovul Sărat (SE judeţului). În ultima perioadă, datorită dezvoltării zonei aflate la nord de municipiul Ploieşti, au fost cercetate 30 de astfel de situri dipsuse pe raza localităţilor Ariceştii Rahtivani, Păuleşti, Blejoi, Ploieşti, Târgşoru Nou, Târgşoru Vechi, Nedelea, Strejnicu, conform sursei citate. Au fost descoperite numeroase morminte cu inventare spectaculoase, instituţia din Ploieşti fiind deţinătoarea celui mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar.

Mai multe - Ploieşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite