Zeci de copii și tineri, învățați cum să recunoască un loverboy. Atelier despre prevenirea traficului de persoane

0
Publicat:

Zeci de tineri cu vârste între 16 și 24 ani au participat în weekend la Atelierul despre prevenirea traficului de persoane, desfășurat la Pitești, în cadrul proiectului STOP-AT.

Atelierul despre prevenirea traficului de persoane organizat la Pitești. FOTO Cristina Stancu
Atelierul despre prevenirea traficului de persoane organizat la Pitești. FOTO Cristina Stancu

Indiferent de vârstă, sex, gen sau naționalitate, milioane de femei, bărbați și copii sunt traficați anual, în Europa. Traficanții sunt organizați și coordonați în ample rețele, au câștiguri uneori mai mari decât PIB-ul unei țări și pot corupe sisteme întregi. La prima vedere sunt greu de identificat, dar, la anumite niveluri, niște indicii există.

Tinerii care s-au înscris la atelierul desfășurat sub egida proiectului finanțat de Active Citizens Fund Romania prin Granturile SEE 2014-2021 au avut ocazia să învețe cum să nu devină victime ale acestor rețele.

Larisa Butnariu, supraviețuitoare a traficului de persoane, despre „Loverboy”

Au stat de vorbă cu Larisa Butnariu, o supraviețuitoare a traficului de persoane, care a cunoscut iadul acestui fenomen și care a reușit, după ani mulți de luptă, să se extragă din ultima rețea către care a fost vândută.

Cu propriile exemple, Larisa le-a vorbit celor peste 50 de participanți despre capcanele pe care le folosesc rețelele de racolare și despre Loverboy, metoda de recrutare prin care membri ai rețelelor traficului de persoane stabilesc o relație afectivă cu viitoarele victime, seducându-le, cu scopul de a le exploata sexual:

- Racolarea ca și câștigarea încrederii poate avea loc atât online, cât și în viața reală.

- Un „Loverboy” își tratează la început victima ca pe o iubită (nu doar fetele cad victime), copleșind-o deseori cu daruri  și atenții.

- Următorul pas este izolarea, îndepărtarea ei de familie, prieteni și comunitate, ca s-o facă dependentă total, pentru nevoi materiale și emoționale.

- Când spălarea creierului este completă, „Iubitul” va pretexta că are nevoie de ajutor pentru a face bani, cu care să îndeplinească visul comun, iar speranțele se transformă în cel mai negru coșmar, exploatarea sexuală.

„Nu știți niciodată unde vor ajunge acele poze”

Expertul FHR Răzvan Chiruță le-a explicat tinerilor de ce nu trebuie să trimită niciodată poze indecente nici măcar prietenilor, de ce nu trebuie să redistribuie fotografii cu persoane aflate în situații vulnerabile și la ce trebuie să fie atenți pentru a nu deveni victime.

Chiar dacă voi credeți că încredințați fotografiile voastre intime celei mai bune prietene, nu știți niciodată unde vor ajunge acele poze. Poate peste un timp vă veți certa cu prietena sau poate telefonul în care ea le-a păstrat ajunge la altcineva. Astfel de fotografii pot reprezenta pentru o persoană rău intenționată un instrument de șantaj”, a explicat Răzvan Chiruță.

Jurnalista Flavia Drăgan le-a vorbit tinerilor despre rezultatele investigațiilor jurnalistice privind acest fenomen, iar Silvia Tăbușcă, expert ECLER le-a descris câteva dintre experiențele traumatizante ale victimelor acestor rețele și indiciile care ar putea ajuta la evitarea unor astfel de situații, dar și proporțiile fenomenului traficului de persoane.

Silvia Tăbușcă, la Atelierul despre prevenirea traficului de persoane. FOTO FHR
Silvia Tăbușcă, la Atelierul despre prevenirea traficului de persoane. FOTO FHR

Tinerii participanți pot deveni acum ambasadori în lupta împotriva traficului de persoane, acționând în comunitatea lor prin sesiuni de informare în școlile sau grupurile din care fac parte.

Evenimentul a fost organizat sub egida „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul - AntiTrafic (STOP-AT)”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Organizatorii atelierului sunt Asociația Valoare Plus, în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), Group 4 Media Freedom and Democracy Association (G4M), Asociația Cultural Socială Economică Christiana (CHR), Fundatia Freedom House România (FHR), și Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiații din România.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite