Cum ne putem proteja copiii de „loverboys”. „Cu cât va ști mai multe, cu atât va conștientiza manipularea”

0
Publicat:

De la metoda „Loverboy” la traficul de carne vie, de la internet la exploatare sexuală nu este decât un pas, atrag atenția polițiștii sibieni care explică și de ce numărul victimelor este atât de mare.

Copii devin victime ale exploatării sexuale de la vârste tot mai fragede Foto ciberwise org
Copii devin victime ale exploatării sexuale de la vârste tot mai fragede Foto ciberwise org

Chiar dacă metoda se practică de multă vreme, fără să aibă un chip anume, până acum, la fel de bine ar putea fi botezată „Rețeta Tate”, după numele celor doi frați care au promovat-o cu atâta dezinvoltură, pretextând că ar fi de fapt doar „ceva asemănător”. Specialiștii din cadrul Poliției Sibiu dau asigurări că există posibilitatea să ne putem proteja, să nu picăm în capcanele acestei metode.

În general, problema pleacă din mediul online, unde copiii și tinerii, în mod special, căci ei sunt ținta traficanților de carne vie, au falsa impresie că sunt în siguranță, dacă nu îi vede nimeni. În realitate, sunt la fel de predispuși la risc în spatele calculatorului ca în viața reală. Conceptul în sine reprezintă de fapt o metodă de racolare a tinerilor, în special fete, în scopul exploatării sexuale.

Victimele sunt copleșite, la început, cu daruri

Internetul și rețelele sociale joacă un rol tot mai mare în cadrul acestui fenomen. De exemplu, rețelele sociale oferă posibilitatea de a stabili un contact facil cu victimele și de a culege informații despre persoanele vulnerabile: fete și băieți deopotrivă. Acest lucru le permite traficanților să-și forțeze țintele să devină victime în industria sexului.

„Metoda Loverboy este o tactică ce implică un proxenet, un traficant sexual sau un abuzator care vizează copile și tinere, cel mai adesea, dar și femei vulnerabile, sub falsa impresie a unei relații romantice sau chiar a unei căsătorii”, povestesc polițiștii de la Crimă Organizată care se ocupă cu destructurarea unor astfel de rețele.

Doar că victimele ajung să fie obligate să facă sex, în general, în schimbul unor bani, haine sau alimente etc., care ajung de fapt la exploatator. „Loverboys” își tratează la început victimele ca pe niște iubite, copleșindu-le deseori cu cadouri precum bijuterii sau îmbrăcăminte.

Racolarea ca și câștigarea încrederii poate avea loc atât online, cât și în viața reală. De multe ori, victimele provin din alte orașe, de aceea proxenetul va face tot posibilul pentru a-și atrage prada în „vizuina lui”. Următorul pas va fi de a-o izola, îndepărtând-o de familie, prieteni și comunitate, ca s-o facă dependentă total, pentru nevoi materiale și emoționale.

Odată ce spălarea creierului este completă, lucrurile se vor schimba rapid. „Iubitul” va pretexta că are nevoie de ajutor pentru a face bani, cu care să îndeplinească visul comun. Iar „luna de miere” se transformă în abuzuri și bătăi, până când victima se conformează.

Rebecca Bender, una dintre victimele fraților Tate, avea 18 ani când a crezut că și-a găsit dragostea vieții. Ulterior avea să mărturisească: „În faza de recrutare, o să-l vezi mai des pe Loverboy, e etapa în care se străduiește să te facă să te îndrăgostești iremediabil... Obișnuia să-mi cunoască vulnerabilitățile și visele și să le folosească, ca o tactică, pentru a-mi oferi tot ce mi-am dorit vreodată... S-a folosit de tacticile manipulative până a devenit violent când nu m-am conformat și am încercat să scap... Cu toții credem că suntem prea deștepți pentru a fi manipulați, pentru a fi spălați pe creier, realitatea este însă cu totul alta...”.

Pașii prin care copiii pot fi protejați

Specialiștii spun că primele metode de a-i feri pe copii de a pica într-o astfel de capcană sunt de a le limita accesul la internet și rețele sociale, până la a-i face să înțeleagă că de fapt mediul online reprezintă o poartă către tenebroasa lume a traficanților de carne vie, cu tot ceea ce presupune aceasta: umilințe, constrângeri, minciuni, înșelăciuni, nesiguranță, agresivitate, pierderea demnității etc.. 

„În calitate de părinte sau tutore, oferiți-i copilului confidențialitatea adecvată vârstei, în timp ce încercați să fiți atent cu cine este și ce face în mediul online. Nu este o coincidență că creșterea traficului sexual în rândul copiilor este strâns legată de creșterea utilizării rețelelor sociale. Se estimează că vârsta copiilor folosiți pentru prostituție începe de la 12 ani, deși s-au raportat racolări și mai devreme de această vârstă”, explică specialiștii consultați de „Adevărul”.

10 - 12 ani, vârsta de la care copiii încep să fie racolați

De asemenea, copiii trebuie să conștientizeze modul în care este pusă în practică această tactică: „Cel mai simplu lucru pe care-l pot face pentru a se proteja, este de a nu permite deschiderea acestei porți / uși, pentru a fi în siguranță în spațiul online, și mă refer în mod special la necunoscuții cu care se împrietenesc pe net. Indicat ar fi să le oferiți și exemple, mai ales că multe sunt mediatizate. Cu cât va ști mai multe despre proxeneți, trafic etc., cu atât va avea o șansă mai mare să sesizeze tipurile de manipulare pe care proxeneții le folosesc. Este important, de asemenea, ca părinții să se familiarizeze cu organizațiile care luptă împotriva acestui fenomen!”.

Falsul sentiment de securitate îi împiedică de cele mai multe ori pe părinți să vorbească copiilor despre realitățile dure ale lumii în care trăim, motiv pentru care majoritatea fetelor nu sunt conștiente de amenințările care le înconjoară. Iar fără informații, ele devin ținte ușoare, atrag atenția specialiștii.

Chiar și la peste 18 ani, nu e prea matur pentru a scăpa de traficul sexual”

De aceea, mai spun aceștia, este important să cunoaștem prietenii copiilor și familiile din care provin, mai ales că racolările se pot face chiar și de la școală. În categoria „suspect” ar trebui să intre iubiții fetelor sau prietenii băieților care sunt mai în vârstă, pentru că proxeneții de obicei nu răpesc, ci manipulează.

„Chiar dacă copilul tău are peste 18 ani, el sau ea nu este prea în vârstă sau prea matur pentru a scăpa de traficul sexual, mai spun specialiștii care ne mai recomandă să lucrăm la stima de sine a copilului, pentru că s-a observat că cel mai adesea devin victime persoanele care au un deficit la acest capitol.

„Este poate motivul principal pentru care un copil devine pradă a unui Loverboy. Din acest motiv, este important să reafirmi valoarea de sine a copilului tău cu fiecare șansă pe care o ai. Cum? Vorbindu-i des despre cât de iubit este, dar și întărindu-i convingerea că acasă este cel mai sigur loc de pe pământ”.

Amenințările, metoda favorită a traficanților de carne vie 

Deseori traficanții de carne vie apelează la amenințări de genul: „Dacă nu mai lucrezi sau dacă spui cuiva, îți voi omorî familia”; sau „Dacă te oprești, le voi spune părinților tăi ce ai făcut și nu te vor mai iubi niciodată”. Comunicarea deschisă cu copilul este cea mai bună metodă de prevenție.

Specialiștii ne mai recomandă să avem grijă și de alți copii, în special de cei care provin din familii dezorganizate: „Implicați-vă, faceți voluntariat, ocupați-vă de strângere de fonduri, de conștientizare cu privire la problema traficului sexual!”.

Iar dacă copiii au devenit deja victime, cea mai bună soluție în astfel de situații este de a se apela la poliție, mai spun specialiștii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite