UPDATE: GALERIE FOTO Copilul ţinut în lanţuri de tatăl său este fericit la bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Oancea face tot felul de năzbâtii în curtea bunicilor
Toni Oancea face tot felul de năzbâtii în curtea bunicilor

După ce a fost ţinut în lanţuri de tatăl său şi abandonat pe o stradă din Bucureşti, în plină iarnă, Antonio Oancea, de 11 ani, se află acum în grija bunicilor unde încearcă să-şi trăiască copilaria departe de amintirile dureroase care i-au marcat sufletul pe viaţă.

UPDATE 6  octombrie:

Poliţiştii au uitat să înceapă urmărirea penală în cazul tatălui


La 1 octombrie 2010, Florin Oancea s-a prezentat de bunăvoie la Secţia 23 de Poliţie din Capitală. Abia atunci a fost reţinut.

Reţinut prea târziu


Instanţa Judecătoriei Sectorului 5 a apreciat însă că arestarea lui Florin Oancea nu se mai impune, nemaiexistând pericolul social. Judecătorii au arătat că tatăl nu poate fi acuzat că s-a sustras urmăririi penale, întrucât din momentul în care l-a abandonat pe micuţ,13 ianuarie, şi până la 1 octombrie, poliţiştii Secţiei 24 nu au întocmit niciun act procedural în dosar.

Poliţiştii au însă o justificare. „Din ianuarie, până în octombrie s-a făcut lucrare de cercetare penală", spun cei care s-au ocupat de dosar. Ei susţin că l-ar fi şi prins pe Oancea, dacă ar fi fost în ţară. Cu toate acestea, evident este faptul că Florin Oancea s-a prezentat singur la Poliţie, fapt consemnat şi în instanţă.

Nu s-a interesat de starea fiului său
Între timp Florin Oancea nu s-a interesat de starea fiului său şi nici nu şi-a ajutat părinţii în niciun fel să-i crească copilul. Mama biologică a lui Toni, Mariana, s-a recăsătorit şi locuieşte în localitatea Costeşti, judeţul Dâmboviţa, alături de celălalt copil. Din când în când îl mai sună şi pe Toni şi îl întreabă ce face.


Bunicii se descurcă greu însă cu o pensie de 700 de lei şi ar avea nevoie de ajutor pentru a-i putea oferi nepotului lor condiţiile unui trai decent.

Un băieţel vesel, care nu stă locului nicio clipă. Aleargă de colo-colo, se joacă cât e ziua de lungă şi face numai năzbâtii, spre disperarea bunicilor. Se urcă în căruţa din curta bunicilor şi sare ca Spiderman, personajul său preferat. Aşa îl poţi descrie acum pe Toni Oancea, băieţelul de 11 ani din comuna Pietroşani, sat Retevoieşti, care a fost ţinut în lanţuri chiar de propriul tată.

Doar ochişorii lui căprui şi trişti reflectă zbuciumul din sufletul copilului şi păstrează încă o urmă a suferinţei prin care a trecut. “Nu vreau să-l mai văd niciodată. Am crezut că vrea să mă omoare”, spune copilul despre cel care i-a distrus copilăria.

Ţinut în lanţuri ca nu învăţa engleza

VEZI GALERIA FOTO CU TONI AICI


Bunicii ne-au povestit că părinţii săi, Mariana şi Florin, s-au despărţit când Toni avea patru anişori. Bărbatul a plecat la muncă în Israel, iar mama a mai făcut un copil pe care l-a abandonat în spital. Florin nu a vrut să accepte cel de-al doilea copil şi cuplul a divorţat, Toni rămânând în grija tatălui. Acesta s-a recăsătorit în urmă cu câţiva ani şi l-a luat pe copil cu el, în Dubai, unde lucre ca şofer. Acolo a început Iadul pentru băieţelul de 11 ani care s-a văzut pus în lanţuri. La propriu! Tatăl său şi-a motivat gestul spunând că fiul nu vroia să înveţe limba engleză şi nu s-a putu adapta la viaţa din Dubai, încercând de multe ori să fugă pe fereastră, de la etajul 11. În plus micuţul era bătut în mod constant şi înfometat.

“Băiatul meu şi-a renegat familia. Nu mai vorbeşte cu noi, nu mai trece pe la noi de când i-am făcut un pustiu de bine şi i-am salvat copilul de la moarte. Am stat de vorbă cu soţia mea şi am ajuns la concluzia că a vrut să-i facă ceva... altfel nu pot să-mi explic de ce îl ţinea în lanţuri şi îl bătea.”, spune Ion Oancea, bunicul băieţelului.

Recuperat din spital de bunici

Întors în ţară, împreună cu soţia şi cu Antonio, tatăl său l-a abandonat pe copil pe 13 ianuarie, pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei, motivând că nu a mai avut timp să-l ducă pe copil acasă la bunici. Deşi era plină iarnă, Toni era îmbrăcat în pantaloni scurţi şi în tricou. A fost găsit de un taximetrist care l-a dus la poliţie, unde micuţul a povestit chinurile groaznice prin care a trecut. Bunicii l-au luat în grijă de la spitalul Marie Curie, unde Toni a fost internat din cauza malnutriţiei.

“Au venit de la Primărie şi ne-au spus că Toni e la spital în Bucureşti. L-am chemat pe ginerimeo cu maşina şi am fost să-l aducem acasă. Din ianuarie avem grijă de el. L-aş lega şi eu, dacă fierul e rău. E un drac de copil, nu-i place cartea deloc. Eu şi bunică-său stăm unul într-un capăt al curţii şi unul în celălalt ca să nu fugă şi-l punem la măsuţă să-şi facă temele.”, povesteşte bunica, Maria Oancea.

Tatăl copilului a fost reţinut de abia pe 1 octombrie, când s-a întors în ţară şi s-a prezentat de bunăvoie la secţia de poliţie să se intereseze de acest caz, însă a fost pus apoi în libertate.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite