Unde se află una dintre cele mai frumoase biserici din România. De unde-i provine numele

0
Publicat:

Aflată în orașul Câmpulung Muscel din Argeș, biserica Șubești este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din România. Biserica, ridicată la finalul secolului al XVIII-lea pe locul unui lăcaș din secolul al XVI-lea.

Biserica Șubești este o bijuterie arhitectonică FOTO Consiliul Județean Argeș
Biserica Șubești este o bijuterie arhitectonică FOTO Consiliul Județean Argeș

Biserica Subești din Argeș este un monument de arhitectură, fiind impresionantă prin armonia proporțiilor. Lăcașul și-a luat numele de la breasla șubarilor sau negustorilor de șube. Biserica are dimensiuni reduse, dar reprezintă o autentică bijuterie arhitectonică. Biserica Subești este închinată Sfântului Ierarh Spiridon și a fost zidită la mică distanță de Mănăstirea Negru Vodă.

„Această biserică extrem de frumoasă a fost construită pe locul unui lăcaș de cult din secolul al XVI-lea. Pictura bisericii te duce cu gândul la Mănăstirea Hurezi, stilul brâncovenesc lăsând urme și dovezi palpabile și pe aceste meleaguri. Biserica originală a fost zidită în perioada 1551-1552. Ea a fost însă reconstruită în intregime, de la temelie si până la turlă, în anul 1779“, precizează pentru „Adevărul” profesorul de istorie Constantin Vasilescu.

Dascălul adaugă că o veche inscripție preciza că lăcașul de cult a fost zidit din temelie în timpul domniei lui Matei Basarab, iar în pisania aflată deasupra intrării scrie că biserica a fost zidită din temelie în 1779 de egumenul mănăstirii Câmpulung, Dositei, și de logofătul mănăstirii, Trandafir.

„În mod cert, arhitectura bisericii din Câmpulung Muscel este caracteristică epocii lui Matei Basarab”, precizează profesorul Vasilescu.

La exterior, biserica Șubești este înconjurată de un brâu pictat format din trei toruri suprapuse și are trei rânduri de zimți la cornișă. Turlele sunt decorate cu ciubuce și zimți. Pictura interioară se remarcă prin bogăția ornamentației și repertoriul iconografic vast.

Pe peretele vestic al bisericii din Câmpulung Muscel, tabloul votiv îl înfățișează pe arhimandritul Dositei purtând haine călugărești, iar logofătul Trandafir este îmbrăcat în costum de negustor.

În pridvor, pe latura sudică a bisericii, se află mormântul logofătului Trandafir, care a murit pe 11 octombrie 1791, după cum reiese din inscripția de pe piatra tombală. Arhiva bisericii păstrează printre alte exponate rare și interesante și două pomelnice din secolul al XVIII-lea.

În curtea bisericii Șubești pot fi văzute 36 de cruci pe care sunt înscrise numele mai multor preoți. Cea mai veche cruce datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite