Un recidivist din Argeş eliberat în baza recursului compensatoriu i-a cerut unui martor să şteargă înregistrarea video în care rupe maxilarul unui bărbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna aprilie, la Judecătoria Piteşti va începe procesul unui bărbat recidivist care i-a rupt maxilarul unui tânăr după ce fusese eliberat în baza legii recursului compensatoriu. În vara lui 2015, recidivistul tăiase gâtul unui bărbat cu sabia şi fusese condamnat pentru tentativă de omor. Rechizitoriul scoate la iveală detalii şocante legat de acest caz.

Condamnat de Tribunalul Argeş la 5 ani şi 10 luni închisoare pentru tentativă de omor, Dan Florin Cîrstea a executat 3 ani şi 2 luni din pedeapsă, iar în octombrie 2018 a fost eliberat prin măsura recursului compensatoriu, din Penitenciarul Tîrgu Jiu, acolo unde îşi executase pedeapsa. Dan Florin Cârstea fusese eliberat cu doar două luni înainte din închisoare şi rămăsese cu un rest de pedeapsă de 737 de zile. În noaptea de 22 spre 23 decembrie 2018, la doar două luni de la eliberare, agresorul a recidivat. A lovit un client aflat într-un local din centrul Piteştiului, rupându-i acestuia maxilarul. Victima a făcut plângere la începutul lunii ianuarie a.c. şi dosarul a ajuns în atenţia poliţiştilor din Piteşti. Astfel agresorul a ajuns din nou în arest, fiind reţinut pentru 30 de zile, sub acuzaţia de loviri şi alte violenţe.

După cum precizează procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti în rechizitoriu, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 2018, victima se afla într-un bar din Piteşti împreună cu mai mulţi prieteni. La o masă alăturată se afla Dan Florin Cârstea, poreclit Iveco. La un moment dat, conform procurorilor, Dan Florin Cârstea ”s-a apropiat de persoana vătămată, l-a îmbrăţişat şi l-a pupat pe obraz pe acesta, spunându-i că arată bine. În acel moment, fără un motiv aparent, persoana vătămată a fost lovită puternic de inculpat cu pumnul în zona feţei. Imediat au intervenit doi agenţi de pază ai clubului, astfel că inculpatul s-a liniştit”.

Bărbatul lovit violent a mers în aceeaşi noapte la Spitalul Judeţean Argeş, de unde a fost trimis urgent la Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Bucureşti, unde medicii au constatat că are maxilarul rupt. Drept urmare, maxilarul i-a fost imobilizat, iar pe 28 decembrie 2018 a fost supus unei intervenţii chirurgicale, având nevoie de câteva zeci de zile de îngrijiri medicale.

Tot procurorii Parchetului Judecătoriei Piteşti mai spun în rechizitoriu că Dan Florin Cârstea a încercat să influenţeze cursul anchetei, solicitând unui martor să şteargă înregistrările video în care se vede cum victima este lovită cu violenţă.

Dan Florin Cârstea a vrut să influenţeze cursul anchetei şi în cazul dosarului în care a fost condamnat pentru tentativă de omor în 2015: ”Astfel, acesta a instigat martorii să dea declaraţii mincinoase şi a încercat să convingă partea civilă să-şi schimbe declaraţia în cauză”. Şi tot legat de dosarul din 2015, în care Dan Florin Cârstea i-a tăiat gâtul unui bărbat cu sabia, procurorii spun că la vremea respectivă doi dintre amicii lui Cârstea au luat legătura cu unchiul victimei pentru a îşi convinge nepotul să îşi schimbe declaraţia: „Pentru a fi mai convingători, i-au spus unchiului că, dacă va fi de acord, partea civilă va primi o sumă de bani, iar în caz contrar l-au ameninţat zicând «poate să iasă mai urât»”.

Victima cere daune de 55.000 de euro

Bărbatul căruia Dan Florin Cârstea i-a rupt maxilarul în decembrie 2018 cere daune materiale de 5.000 de euro şi daune morale de 55.000 de euro. Spitalul Judeţean Argeş s-a constituit parte civilă în cauză.

În iulie 2015, Dan Florin Cârstea s-a încăierat, în faţa restaurantului La Strada din Piteşti, cu un anume Cezar Cîrţu, pe motiv că primul ar fi avut un comportament jignitor la adresa iubitei lui Cîrţu. Urmarea? Cârstea a luat o sabie din maşină, i-a tăiat gâtul oponentului său, după care a fugit. A ajuns în Suedia, fiind dat în urmărire prin Interpol şi prins după o lună în oraşul Malmo.

Iulius Cezar Cîrţu a fost dus în sala de operaţii de la Spitalul Judeţean Argeş, având puls zero. Medicii s-au luptat minute bune să-l readucă la viaţă, reuşind, după circa două ore, să-l stabilizeze. A fost nevoie să i se facă transfuzie de sânge, fiind necesari aproximativ 6 litri de sânge pentru a-l menţine în viaţă după hemoragia masivă pe care o suferise. În aceeaşi noapte, victima a fost transferată la Spitalul Floreasca din Bucureşti.Urmare a atacului, Cîrţu a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri medicale.

Pe 5 august 2015, Cârstea a fost prins în oraşul suedez Malmo şi predat autorităţilor române. Numai că pentru Dan Cârstea au apărut alte probleme. Conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, „între 5 iulie şi 5 august 2015, inculpatul a luat legătura cu inculpatul Deaconu Narcis de mai multe ori, încercând să îşi organizeze o apărare şi să îşi instige prietenii la mărturie mincinoasă, astfel încât să rezulte că el a fost provocat de victimă şi a lovit-o în legitimă apărare. De asemenea, Deaconu trebuia să ia legătura şi cu victima şi rudele, pentru a-i convinge ca în schimbul unei sume de bani să-şi modifice declaraţiile.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite