Un drum sufocat de trafic rămâne fără rezolvare. Soluția promisă se lovește de noi întârzieri
0De câțiva ani, mulți șoferi și numeroase autorități locale au solicitat CNAIR realizarea unui sens giratoriu pe DN 73 Pitești-Brașov, în comuna Mărăcineni, pe unde trec zeci de mii de mașini și au loc des accidente. Numai că proiectul început în 2022 trenează.

Viitorul sens giratoriu ar urma să fie realizat la kilometrul 3+250, la intersecția DN 73 cu DJ 703 K, chiar lângă benzinăria Lukoil din Mărăcineni, într-o zonă aglomerată și unde se produc constant accidente.
Început în 2022, proiectul CNAIR legat de viitorul sens giratoriu întârzie. Estimările inițiale preconizau finalizarea sensului giratoriu de la Mărăcineni la începutul anului 2025. Numai că a apărut un impediment neprevăzut și costisitor: la o analiză s-a constatat că relocarea rețelelor electrice din zonă va costa mult mai mult decât era prevăzut inițial.
„Legat de viitorul sens giratoriu din comuna Mărăcineni, proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire a fost avizat în vara anului trecut. În urma necesității actualizării studiului de coexistență în cadrul Proiectului Tehnic de execuție necesar relocării rețelelor electrice, a rezultat o valoare suplimentară necesară realizării lucrărilor de relocare, fiind vorba de suma de 491.792 lei. Drept urmare, este necesară aprobarea Devizului General al obiectivului cu suma suplimentară rezultată și aprobat de către Ministerul Transporturilor. După aprobarea devizului General actualizat se va trece la obținerea autorizației de construire în vederea începerii procedurii pentru lucrările propriu-zise de execuție”, spun reprezentanții CNAIR.
Un concern rusesc a primit despăgubiri
În primăvara anului 2022, CNAIR a aprobat două hotărâri de despăgubiri pentru doi proprietari din comuna argeşeană Mărăcineni (aflată la mai puțin de 5 kilometri de Piteşti), ce deţin terenuri într-o zonă cu trafic intens şi unde se va realiza viitorul sens giratoriu.
Iar printre cei care au primit despăgubiri s-a numărat şi concernul rusesc Lukoil, pentru că statul român a făcut o expropriere de 219 metri pătraţi dintr-un teren deţinut de benzinăria Lukoil din comuna Mărăcineni. Benzinăria se află lângă DN 73, un drum pe care trec zilnic zeci de mii de maşini, multe dintre ele spre uzina Dacia şi spre furnizorii săi. Despăgubirea primită de către Lukoil s-a ridicat la 35.536 lei.
O persoană fizică din zonă căreia i-a fost expropriat un teren arabil de 546 metri pătraţi a primit o despăgubire de 12.000 de lei.
Banii pentru cele două despăgubiri au fost viraţi din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.