Video Ultima stație a monarhilor României. Gara Regală de la Curtea de Argeș intră în reabilitare în primăvara lui 2024, după decenii de paragină VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gara Regală Curtea de Argeș, una dintre cele mai frumoase din România, va fi reabilitată în întregime până în vara lui 2026, după peste trei decenii în care a fost lăsată de autorități să se degradeze.

Autoritățile nu au investit vreun leu după 1989 în Gara Regală FOTO Denis Grigorescu
Autoritățile nu au investit vreun leu după 1989 în Gara Regală FOTO Denis Grigorescu

În urmă cu aproape șase ani, în decembrie 2017, la înmormântarea Regelui Mihai I, autoritățile centrale și locale promiteau că proiectul de reabilitare a Gării Regale Curtea de Argeș, din județul Argeș, va demara în 2018.

Dar abia toamna trecută, pe 3 octombrie 2022, CFR Infrastructură, prin sucursala Craiova, a lansat licitația pentru reabilitarea gării.

Iar contractul, în valoare de 8,7 milioane lei, fără TVA, sumă ce include elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de reparaţii, reabilitare şi restaurare, a fost semnat în martie 2023.

„La ora actuală, proiectul tehnic pentru reparații, restaurare și reabilitare a clădirii de călători, precum și documentațiile necesare în vederea obținerii avizelor și acordurilor solicitate în noul Certificat de Urbanism, sunt finalizate. Au fost depuse documentațiile pentru obținerea Acordului de Mediu, Avizului de Securitate la incendiu și Avizului Ministerului Culturii, obținându-se până în prezent Avizul de Mediu (clasarea notificării). După obținerea Avizului de Securitate la incendiu și a Avizului Ministerului Culturii se va depune documentația necesară obținerii Autorizației de construire”, au declarat pentru ”Adevărul” reprezentanții CFR.

Gara a fost inaugurată în 189 FOTO Denis Grigorescu
Gara a fost inaugurată în 189 FOTO Denis Grigorescu

Termenul pentru elaborarea proiectului tehnic, obținerea tuturor avizelor, precum și a Autorizației de construire este de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a prestării serviciilor de proiectare, care a fost 29 martie 2023, iar termenul pentru execuția lucrărilor este de 24 luni de la emiterea ordinului de începere.

„Demararea lucrărilor de reparații, reabilitare și restaurare a Gării Regale Curtea de Argeș este prevăzută pentru începutul lunii aprilie 2024”, mai spun reprezentanții CFR.

Ceea ce înseamnă că Gara Regală Curtea de Argeș va fi reabilitată din temelii până în mai 2026.

Gara, ridicată în mai puțin de un an

Lucrările de restaurare a Gării Regale Curtea de Argeș vor include, printre altele, reparații și consolidare structură de rezistență, restaurare finisaje și componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal.

Lucrările de reparații și restaurare ține cont în mod special caracterul de monument istoric al clădirii, ceea ce impune realizarea acestora cu materiale și tehnici specifice, compatibile cu cele originale, iar acestea se vor fi făcute doar cu avizul Ministerului Culturii.

Gara a fost inaugurată acum aproape 125 de ani, pe 27 noiembrie 1898, dată la care a fost dată în folosinţă calea ferată Piteşti - Curtea de Argeş.

Cu excepţia lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus în februarie 2003 cu un vehicul militar, toţi suveranii înmormântaţi în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost transportaţi cu trenul. 

Planurile Gării Regale Curtea de Argeș au fost realizate de către celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, cel care restaurase şi Mănăstirea Curtea de Argeş. Construcţia gării s-au încheiat în mai puţin de un an, iar costurile de construcţie s-au ridicat la acea vreme la 7,8 milioane lei aur.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite