Transport public modernizat din temelii la Pitești. Zeci de milioane de euro pentru autobuze electrice

0
Publicat:

Până la finalul anului 2023, municipiul Pitești va avea unul dintre cele mai moderne transporturi în comun din România, grație unor investiții de câteva zeci de milioane de euro cu fonduri europene.

Primele autobuze electrice au început deja să circule în Pitești FOTO Primăria Pitești
Primele autobuze electrice au început deja să circule în Pitești FOTO Primăria Pitești

Până acum câțiva ani Piteștiul avea o flotă învechită de autobuze, câteva dintre ele având și un milion de kilometri la bord. Iar schimbarea flotei a început deja. Operatorul regional de transport Publitrans SA are o flotă de 76 de autobuze, dintre care 15, care sunt din 2003 și 2005 și nu au aer condiționat, vor fi casate până la finalul anului viitor.

Din această toamnă, în Pitești circulă deja 6 dintre cele 40 de autobuze electrice achiziționate în cadrul unui proiect cu fonduri europene prin intermediul căruia a început și montarea a 11 stații de încărcare electrică rapidă și 40 de stații de încărcare lentă. Autobuzele au fost furnizate de firma poloneză Solaris.

Până în primăvara anului viitor, la Pitești vor intra în circulație și 20 de autobuze hibrid marca Mercedes, tot grație unui proiect cu fonduri europene. Autobuzele hibrid corespund tuturor standardelor cu privire la nivelul emisiilor, fiind echipate cu un motor Euro VI, etapa D, ce are un impact foarte redus asupra mediului.

Autobuzele au podea joasă, fiind dotate cu program electronic de stabilitate (ESP), ABS și consolidarea peretelui lateral pentru a crește siguranța pasivă a autovehiculului. Echipamentele pentru persoanele cu handicap sunt instalate în conformitate cu reglementările europene, fiind disponibilă o rampă de acces și o zonă amplă în interior pentru scaune cu rotile.

Recent, Primăria Pitești a aplicat pentru a achiziționa și 15 autobuze electrice scurte ce vor circula în noile cartiere din oraș, unde străzile sunt mai înguste.

Practic, în Pitești vor circula în total 55 de autobuze electrice și 20 de autobuze hibrid. Acestea se vor adăuga celor 61 de autobuze pe carburant. Altfel spus, peste jumătate din autobuzele ce vor circula în oraș vor fi ecologice.

20 de autobuze hibrid Mercedes vor fi aduse la Pitești FOTO: Primăria Pitești
20 de autobuze hibrid Mercedes vor fi aduse la Pitești FOTO: Primăria Pitești

Modernizarea din temelii a transportului în comun din Pitești nu se oprește aici. Până la finalul anului viitor, orașul va avea 99 stații de autobuz ultramoderne, cu panouri laterale pentru informarea călătorilor, internet Wi-Fi, puncte acces multi USB pentru încărcarea telefoanelor mobile și locuri pentru pasageri.

Necesitatea realizării celor 99 de stații de autobuz a fost determinată de condițiile improprii și neadaptate la cerințele actuale ale stațiilor de așteptare pentru călători.

La ora actuală, semnalizarea și amenajarea stațiilor de transport din Pitești sunt precare, călătorii găsesc cu greu stațiile de transport public și orarul mijloacelor de transport pentru fiecare traseu în parte. Indicatoarele din stații nu sunt poziționate într-un loc vizibil și ușor de reperat, iar zonele de așteptare nu sunt amenajate corespunzător.

Piteștiul va avea de asemenea până la finalul lui 2023 un sistem de e-ticketing modern. Toată modernizarea se face cu fonduri europene în procent de 98%, iar valoarea contractelor depășește 35 de milioane de euro.

„Actualele stații de autobuz sunt foarte urâte”

„Este esențial să modernizăm transportul în comun și oamenii să călătorească în autobuze moderne. Actualele stații de autobuz din Pitești sunt foarte urâte. Am văzut cât de simple și funcționale sunt de exemplu stațiile de autobuz din Londra, cu panou de afișaj și Wi-Fi, nu cu tot felul de chioșcuri precum în Pitești. Grație autobuzelor electrice, putem face și economii mari. Au apărut multe cartiere noi în Pitești. Am aplicat pentru a achiziționa încă 15 autobuze electrice scurte pentru cartierele noi și unde nu sunt străzi largi. Nu îmi doresc să mai văd autobuze fără aer condiționat și cu mizerie înăuntru. În viitoarele stații de autobuz din Pitești, călătorii vor știi exact grație afișajului electronic în cât timp vine următorul autobuz, ca în Vest”, spune Cristian Gentea, primarul Piteștiului.

Cristian Gentea, primarul Piteștiului FOTO arhiva personală
Cristian Gentea, primarul Piteștiului FOTO arhiva personală

La ora actuală, transportul local public de călători din Pitești cuprinde 19 trasee de autobuze, însumând 276,90 kilometri.

„În afară de achiziționarea de autobuze electrice și hibrid, plus realizarea stațiilor ultramoderne, vom avea și un proiect de implementare a unui sistem de e-ticketing performant, tot cu fonduri europene, în valoare de aproximativ 4-5 milioane de euro. În afară de autobuzele electrice, avem la ora actuală o flotă de 76 de autobuze, dintre care 10 din 2003 și cinci autobuze din 2005. Aceste 15 autobuze nu au aer condiționat și le vom casa. Procedura de casare este deja scoasă la licitație. Celelalte 61 de autobuze au șapte ani vechime”, a declarat pentru ”Adevărul” Manuel Rotaru, directorul Publitrans.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite