Solicitanți neeligibili și-au încercat norocul la voucherele sociale din programul „Sprijin pentru România”

0
0

În Argeș și-au încercat norocul la vouchere sociale și solicitanți neeligibili pentru programul „Sprijin pentru România“, program prin care persoanele nevoiașe primesc tichete (carduri) încărcate cu bani pentru cumpărarea de alimente. 

Argeșenii care consideră că sunt eligibili și nu au primit card se pot adresa CJP. FOTO CJP Argeș
Argeșenii care consideră că sunt eligibili și nu au primit card se pot adresa CJP. FOTO CJP Argeș

La mai bine de trei luni și jumătate de când Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”, încă sunt persoane cărora le este neclar dacă sunt sau nu eligibile pentru acest ajutor.

În vederea oferirii de informații, toate casele de pensii din țară au primit liste cu persoanele care sunt eligibile, astfel că și în Argeș, persoanele care consideră că sunt eligibile și nu au primit cardul se pot adresa CJP Argeș. Au fost persoane care au sunat și care, chiar dacă pensia era mai mică de 1.500 lei, în anul 2021 figurau la ANAF cu venituri, care, cumulat, depășeau plafonul, deci nu erau îndreptățite să îl primească. Sau persoane din cămine de bătrâni, care nu intră în categoria celor eligibile. Conform OUG nr. 63/2022, persoanele care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private, sunt exceptate de la acordarea tichetelor sociale”, explică, pentru „Adevărul”, Carmen Rădulescu, purtător de cuvânt al CJP Argeș.

Sunt mulți argeșeni care consideră că plafonul veniturilor până la care o persoană e eligibilă să primească aceste vouchere e prea mic. Rețelele de socializare sunt pline de astfel de obiecții.

Credeți că cei cu pensii până în 2.000 de lei trăiesc bine și nu trebuie subvenționați, ce-ar fi ca cei care au venit cu aceste ajutoare să trăiască cu 2.000 de lei lunar vreo 10 ani de azi înainte?”, spune Doru C.

S-a stabilit ca aceste vouchere să se dea la pensiile mici de 1.500 lei... Oare cei care au pensii de 1.600 (eu am 1.606) sunt pensii mari? De ce nu se dau vouchere până la cei cu 2.000 lei/pensia...?  Sunt persoane (majoritatea femei) care au stat au stat acasă și au pensii de până la 1.500 lei și nu au muncit o zi și sunt persoane care au mers zi de zi la serviciu și au aceeași pensie... Oare este echitabil?”, întreabă Doina M.

Cine e îndreptățit să primească tichete sociale

MIPE explică cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ce fac cei care inițial nu erau eligibili, dar devin în următoarele luni

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului.

Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens. În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări”, explică MIPE.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite