Soarele şi bolile de piele: ce afecţiuni dermatologice sunt ameliorate la plajă şi ce boli se agravează când ne expunem la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii avertizează că prea mult soare dăunează FOTO: Shutterstock
Specialiştii avertizează că prea mult soare dăunează FOTO: Shutterstock

Un simplu sejur la mare se poate transforma într-un coşmar dacă ignorăm fie şi afecţiunile mărunte ale pielii. Sub razele toride ale soarelui, „banalele“ aluniţe se pot transforma, mai devreme sau mai târziu, în forme devastatoare de cancer. Sunt şi boli pe care soarele le ameliorează, însă n-ar trebui să ne prescriem singuri „cure“ de băi solare.

Tot arsenalul de creme protectoare pe care ni l-am pregătit (sau nu) pentru concediul la mare, şi toate cunoştinţele generale despre orele la care este indicat să facem plajă, ca şi cele referitoare la durata expunerii, nu fac nici pe departe cât o vizită prealabilă la dermatolog, care, deşi ne-ar putea anula vacanţa, cu siguranţă ne va pune la adăpost de suferinţe ulterioare. Şi nu vorbim doar de arsuri solare, ci, mai ales, de probleme pe care poate le considerăm banale, boli despre care nu ştim prea multe ori pe care habar n-avem că le purtăm şi care, ”scoase la plajă”, ar putea avea consecinţe devastatoare pentru organism.

Atenţie la aluniţe!

“Soarele nu mai este prietenul universal, cum era considerat altădată. Expunerea la soare poate cauza, de la caz la caz, o serie de suferinţe cutanate şi generale. Nu suntem toţi la fel. Una e să fii bălai, blonziu, alta e să fii tuciuriu. Chiar şi numai din acest punct de vedere, fără a lua în considerare eventualele boli de piele, fiecare reacţionează în felul său la soare. De aceea, înainte să plecăm la mare, trebuie să facem un control dermatologic”, spune medicul dermatolog Viorel Pătraşcu. 

Una dintre afecţiunile cauzate de expunerea intempestivă la soare este melanomul malign, o gravă formă de cancer pusă inclusiv pe seama expunerii banalelor noastre aluniţele la radiaţii infraroşii sau ultraviolete.  

Melanoame maligne devastatoare

“Aluniţele sunt factorul de risc numărul unu când vine vorba de pericolele la care ne expunem când facem plajă. O banală pată de frumuseţe, cum era considerată odată aluniţa, se poate transforma foarte uşor într-un melanom malign. Există persoane care au 3-4 aluniţe, si cu atâtea rămân toată viaţa, şi persoane care au ajung la 300-400 de aluniţe. Am văzut melanoame devastatoare apărute după ce aceste persoane s-au întors de la mare”, mai spune specialistul în dermatologie Viorel Pătraşcu.

Tot sub influenţa radiaţiilor ultraviolete sau a radiaţiilor infraroşii se pot declanşa sau reactiva episoade de urticarie solară. ”Pentru alergii şi urticarie, în general, soarele este ca benzina turnată peste foc”, adaugă specialistul. 

Bolile autoimune, agravate sau ameliorate de soare, după caz

O altă afecţiune ce poate fi declanşată, întreţinută sau reactivată de expunerea la soare este Lupusul eritematos (o boală autoimună). Pacienţiilor le este interzis să facă plajă şi, de asemenea, să mergă la solar.

Sunt şi afecţiuni cutanate unde expunerea la soare este chiar recomandată, cu moderaţie însă. Psoriazisul, de exemplu (o boală autoimună manifestată prin apariţia pe piele a unor pete roşii acoperite cu coajă, localizate mai ales pe coate, genunchi şi pielea capului) răspunde bine la fototerapie. De precizat totuşi că din rândul pacienţilor care au această afecţiune există cazuri (un procent mic, însă) când expunerea la soare poate agrava simptomele. Din acest motiv, dar nu numai, cei care au Psoriazis ar trebui să ceară sfatul unui dermatolog înainte de a pleca la plajă.

În cazul Psoriazisului, soarele are efecte benefice pentru pacient, dar afirmaţia nu trebuie luată ca un adevar universal valabil. Un pacient cu Psoriazis poate avea, fără să ştie şi Lupus eritematos – câteva pete roşii  pe cap, să spunem, de care să nu aibă habar. Prin expunerea la soare, de la acest Lupus eritematos se poate ajunge la un lupus diseminat în organe (ficat, rinichi)”, explică Viorel Pătraşcu. 

Dermartitele atopice reacţionează bine la soare. Herpesul şi acneea, nu!

Soarele este considerat benefic în cazul Dermatitei atopice (leziuni cutanate şi mâncărimi cauzate de o hipersensibilitate a sistemului imunitar). Expunerea trebuie făcută însă progresiv, folosind creme de protecţie solară, la indicaţia medicului dermatolog.

Acneea, în schimb, nu reacţionează bine la soare, deşi, într-o primă fază, expunerea poate estompa coşurile. Efectul este explicat prin faptul că soarele are acţiune antiinflamatoare asupra pielii, însă expunerea prelungită are ca efect îngroşarea pielii, astuparea porilor, blocarea secreţiei de sebum, ceea ce va conduce la noi pusee de acnee.

Herpesul se poate reactiva şi el ca urmare a expunerii la soare, motiv pentru care cei cu asemenea leziuni ar trebui să evite plaja. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi în cazul celor care prezintă cuperoze. Iar lista bolilor pe care soarele le agravează poate continua nu doar cu afecţiuni din patologia dermatologică, ci şi cu unele din patologia generală (cardiopatia, hipertensiunea, afecţiuni neurologice şi neuropsihiatrice, etc). 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite