Se aprinde Focul lui Sumedru, sărbătoare arhaică prin care oamenii vor să țină toamna în loc

0
Publicat:

Focul de Sumedru este una dintre cele mai vechi tradiții românești. În fiecare an, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înainte de sărbătoarea Sfântului Dumitru, se aprind focuri, iar oamenii se adună în jurul acestora.

Focul lui Sumedru Foto: Mihail Oprescu/Facebook
Focul lui Sumedru Foto: Mihail Oprescu/Facebook

„Hai la focu` lui Sumedru, că a prins Dumitru iedu`!” sau „Hai la focu` lui Sumedru, c-a tăiat popa iedu` / Și ne dă și nouă câte-un kg sau două!” sunt versuri cântate de tinerii care se strâng în jurul focului.

Obiceiul se păstrează și astăzi în mai multe localități din Argeș, fiind  asociat cu venirea iernii. În orașul Mioveni, focuri simbolice vor fi aprinse în zece locuri special amenajate, unde vor fi împărțiți covrigi participanților.

La Câmpulung Muscel, pentru a facilita accesul locuitorilor la Focul lui Sumedru, care se va ține în islazul de pe strada Gruiului, autoritățile au stabilit curse regulate, cu plecare din mai multe puncte ale orașului ca toată lumea să se bucure împreună. În 2022, aproape 5.000 de oameni au luat parte la eveniment.

Focul lui Sumedru la Câmpulung Foto: Elena Lasconi alege Câmpulung/Facebook
Focul lui Sumedru la Câmpulung Foto: Elena Lasconi alege Câmpulung/Facebook

În Topoloveni, de „Focul lui Sumedru” se va organiza și concursul „Cel mai bun distilat”, care va fi cu siguranță gustat de participanți. Evenimentele se vor bucura și de programe artistice pregătit de autoritățile locale.

Săritura prin flăcări este un semn al curajului și al vitejiei

Focul este aprins de către tineri. Conform tradiției, aceștia se strâng într-un loc înalt al localității unde fac un foc din vreascuri, paie, cânepă, cetină de brad și din tulpina unui arbore tăiat din pădure.

În seara zilei de 25 octombrie, ei dau foc unei grămezi și strigă de câteva ori: <Hai la focu` lui Sumedruuuu…!>, vestind în acest fel întreaga colectivitate a satului despre începerea serbării. Sosesc în grupuri fetele, femeile, apoi bătrânele și bătrânii, cu coșuri pline de bunătăți. Gospodinele își oferă una alteia și împart copiilor covrigi, colaci, mere, pere, împletituri, păpuși, nuci și alte produse din recolta anului respectiv.”, spune cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu.

Focul lui Sumedru este asociat cu sosirea frigului și a iernii, iar fiecare etapă de desfășurare a obiceiului are o semnificație aparte.

Curățirea grădinilor de resturi vegetale este ultima lucrare agricolă de toamnă; aprinderea focului înseamnă purificarea prin ardere; săritura prin flăcări este un semn al curajului și al vitejiei; oferirea produselor agricole este un prinos de recunoștință adus naturii pentru dărnicia sa”, scrie cercetătorul argeșean Sorin Mazilescu în cartea „Studii etnologice publicistică asupra etnozonei Argeș-Muscel”.

Tradiții și obiceiuri

Un vechi obicei românesc spune că în ajun de Sfântul Dumitru, tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului următor, trebuie să sară peste flăcările focului lui Sumedru. Se mai spune și că cei care sar peste foc vor fi sănătoși tot anul.

Când focul este aproape stins, conform tradiției, fiecare participant trebuie să ia câte un tăciune pe care să îl arunce în livadă pentru a obține roade bogate anul viitor. De asemenea, acest lucru reprezintă și faptul că vremea se răcește și gospodarii trebuie să aprindă focul în sobe.

O superstiție a ajunului Sfântului Dumitru spune că dacă în noaptea de Sumedru oile se culcă în grămadă, atunci iarna va fi grea. Dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi blândă. Se spune și că dacă gutuile și nucile sunt din abundență, atunci va veni o iarnă grea.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite