Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş.  La Bâlea Lac, stratul de zăpadă se apropie de doi metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Salvamont Argeş
Foto Salvamont Argeş

Nu vă aventuraţi pe traseele montane din Munţii Făgăraş! Este sfatul Salvamont Argeş, după ce Centrul de Prognoză Sibiu a anunţat că există un risc de avalanşă de gradul 4 la altitudini de peste 1800 de metri. Toate traseele montane din judeţul Argeş vor rămâne închise.

La Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgărăşan, startul de zăpadă a depăşit  170 fde cm. "Peste structurile de placă existente, s-au depus deja până la 20 cm de zăpadă proaspătă, umedă, după care a urmat o perioadă de încălzire bruscă, ceea ce măreşte riscul dinamizării zăpezii", precizează Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu se aventureze pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT.

"De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont ca la ora 19:30 este deja întuneric",  recomandă serviciul Salvamont Argeş.

În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvat, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute.


Şi chisar dacă plecaţi cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Pentru siguranţa dumneavostră şi a bunurilor dumneavoastră, dalvatorii montani recomandă să nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite